Pretraga

Studenti prava izdramili jer novi zakon kaže da u 10 godina moraš završiti studij

Studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta na društvenim su mrežama digli popriličnu prašinu jer novi Zakon o visokom obrazovanju propisuje da studij moraju završiti u najdulje – deset godina. Neki od njih već su probili taj vremenski okvir pa su se zabrinuli da će biti izbačeni s faksa. Ministarstvo znanosti i obrazovanja kaže da imaju pravo završiti studij prema pravilima koja su vrijedila kad su ga upisivali.

sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Foto: srednja.hr

Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti na snagu je stupio 22. listopada, a studentima je donio mnoštvo promjena. Diplomanti stručnih studija sada dobivaju titulu magistar, a redovni studenti mogu biti stalno zaposleni ili imati svoj obrt, pritom zadržavajući pravo na školarinu.

U nekolicini novosti, ipak, našle su se i one koje se studentima nisu svidjele. Po novome studenti samo jednom mogu ponoviti istu godinu faksa. To u teoriji ne zvuči loše, ali na nekim fakultetima, kako smo pisali, može biti problematično. Shodno tome, student maksimalno ima pravo studirati u periodu dvostrukog trajanja studija. Ako studij traje pet godina, maksimalno može studirati deset, a nakon toga – doviđenja.


ČLANAK 77.

(6) Student je obvezan završiti studij najkasnije u roku koji je dvostruko dulji od trajanja studija.


‘Valjda za svoj novac mogu studirati koliko ja želim’

To je ovih dana posebno zabrinulo studente Pravnog fakulteta u Zagrebu. Jedan je to od onih fakseva na kojima je, među dijelom studentske populacije, normalno produljiti koju godinu. Teški ispiti, puno gradiva, zalomi se pad pa studij ne traje pet već šest, sedam, osam, a u pojedinim slučajevima očito i – deset godina.

U studentskoj grupi na Facebooku podigla se poprilična prašina oko odredbe novog Zakona koja propisuje maksimalno trajanje studija. Neki od studenata prava koji su se regularno upisali u ovu akademsku godinu, po starim zakonskim odredbama, prepali su se da će stupanjem na snagu novih – biti izbačeni s faksa. Studenti su to, podsjetimo, koji pet godina studija nisu uspjeli završiti, unutar perioda od deset godina, pa već ulaze u jedanaestu godinu.

Među onima koji se žale na novu odredbu ima i iznenađujuće radikalnih. Tako je jedna studentica utvrdila da ‘valjda za svoj novac mogu studirati koliko ja želim’. Taj zaključak je poprilično čudan, posebno od buduće pravnice, s obzirom na to da u čitavom svijetu, gdje je mnoštvo privatnih fakulteta na kojima se plaćaju mastodontski iznosi školarina, određeno maksimalno vrijeme studiranja.

Izdvojeni članak
studenti sjede i pišu na predavanju

Po novome, studenti mogu samo jednom ponoviti istu godinu faksa: Evo kako bi to mogao postati veliki problem

Studenti će završiti studij u skladu sa starim pravilima

Neki su studenti odmah upozorili da se bez razloga širi panika jer se nadopisuju poluinformacije. Ubrzo su se u priču uključili i studentski predstavnici koji su istaknuli da je u ovakvim situacijama obično slučaj da se nova pravila odnose na nove naraštaje studenata. Svi koji su upisali studij imaju ga pravo završiti po pravilima koja su vrijedila za vrijeme upisa. To je mišljenje konačno službeno potvrdio i Hrvatski studentski zbor, krovno predstavničko tijelo studenata na nacionalnoj razini.

– Studenti imaju pravo na završetak studija u skladu s propisima koji su bili na snazi za vrijeme upisa studija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo da će se nove odredbe o duljini trajanja studija Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti primjenjivati na studente od akademske godine 2023./2024., stoji u objavi HSZ-a na čijem se čelu sada, kao privremeni predsjednik, nalazi Ivan Pavao Boras.

‘Pa onda bi mene odavno već izbacili’

Neki studenti, ipak, još ne odustaju. U grupi na Facebooku budući pravnici tako apeliraju kolege da se ne opuštaju jer je novonastala situacija daleko od riješene. Napominju da su u trenutku upisa studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu potpisali ugovor u kojem stoji da će u roku od najviše deset godina završiti studij. Stoga su, primjećuje jedna studentica, u istoj kaši, osim ako se kako je to do sada bio slučaj na tu odredbe iz uprave faksa ne zažmiri.

Ispod te objave otvorila se nova diskusija; s jedne strane su oni koji misle da su se obvezali završiti studij u deset godina, s druge oni koji tvrde da ništa takvo nisu potpisali. Nastao je poprilični cirkus, a neki su se studenti s cijelom situacijom krenuli rugati u komentarima.

– Kak’ smo potpisali pa onda bi mene odavno već izbacili, napisala je jedan od, pretpostavimo, ‘vječnih’ studentica.

Iz ove je rasprave nastala i posebna grupa na Telegramu, a neki u komentarima traže da se održi cjelovita rasprava kako bi se riješile sve nedoumice.