Pretraga

Studenti predložili da se rad u udrugama nagradi ECTS bodom: Imaju zahtjev i za Studentski zbor

A- A+

Na Konferenciji udruga i zborova Sveučilišta u Zagrebu koju je organizirao sveučilišni Studentski zbor govorilo se o izazovima i prilikama studentskog predstavništva. Studenti su istaknuli da je rad u studentskom zboru teško uskladiti s fakultetskim obvezama te da još postoji stigma o studentskom zboru kao političkom tijelu. Studenti iz udruga od sveučilišnog Studentskog zbora tražili su edukacije oko prijava na natječaje za dobivanje novca, a predložili su i da se rad u udrugama kao volontiranje nagradi ECTS bodom.

konferencija studentskih zborova

Konferencija udruga i studentskih zborova Sveučilišta u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Na Konferenciji udruga i zborova Sveučilišta u Zagrebu koju je prvi put organizirao sveučilišni Studentski zbor održan je panel o izazovima i prilikama studentskog predstavništva. Na njemu su sudjelovali Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Bruna Bandula, bivša predsjednica Hrvatskog studentskog zbora i Gordan Kragić, predstavnik Studentskog zbora PMF-a.

‘I dalje postoji stigma političnosti studentskog zbora pa se neki zbog toga boje uključiti u rad’

Ivona, koja je nedavno sudjelovala u našem podcastu, istaknula je da je ponosna na dosadašnji rad u kojem je organiziran Advent Sveučilišta u Zagrebu, kao i sveučilišna brucošijada. Istaknula je da smatra da je atmosfera ovog mandata drugačija od prethodnog.

– Ponosna sam na svoje kolege u Zboru, pronašli su ono čime se žele baviti. Rade se različiti projekti, u kratkom roku stvaramo puno. Primjerice, kada se dogodila provala na Savi nismo čekali da se nama netko konkretno obrati, već smo reagirali nakon što smo vidjeli objavu u Facebook grupi Save, navela je Ivona.

Istaknula je i da smatra da su dvije godine mandata člana u studentskom zboru dovoljne jer je teško uskladiti fakultetske obveze s radom u Zboru. Bruna je rekla da se studenti u studentskim predstavništvima često udalje od drugih studenata zbog raznih komunikacija s upravama sveučilišnih tijela.

– Bitno je biti formalan prema tim tijelima, ali ne zaboraviti na obične studente na bilo kojoj sastavnici jer se osluškivanjem studenata mogu postići promjene. I dalje postoji stigma političnosti studentskog zbora pa se neki zbog toga boje uključiti u rad, objasnila je Bruna.

Izdvojeni članak
mirko bošnjak sc zagreb

SC sad kaže da su studentima na Savi ipak nestale ‘određene stvari’: Ništa od zahtjeva za kamerama

‘Studenti nisu dolazili na Fakultetsko vijeće jer u tom terminu imaju kolokvije’

Na upit kako postupiti s članovima Zbora koji nisu aktivni, a ušli su u to tijelo, Ivona je rekla da je jasno da neki u Zbor dođu samo kako bi si popunili životopis. Gordan je kazao da neki članovi Zbora dožive burnout jer teško usklađuju obveze Zbora s fakultetom. Naveo je i da se neki prijave na nagovor prijatelja te da je i sam u studentsko predstavništvo ušao čistom slučajnošću, a ne glavom. Takve studente, smatra Goran, ne treba kriviti.

Nakon što je jedan prisutni student pitao i kako studentski predstavnici komentiraju smanjen broj studenata u Senatu nakon donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju, Bruna je rekla da takvo nešto nije dobro jer studenti primjerice biraju rektora ili ih se pita o izvedbenim programima i poklapanju ispita. U razgovor se uključio i sam rektor Stjepan Lakušić koji je bio na konferenciji te rekao da je broj studenata u Senatu smanjen zbog Zakona.

– Kada sam bio na Građevinskom fakultetu događalo se da studenti nisu dolazili na Fakultetsko vijeće jer u tom terminu imaju kolokvije i slično. I onda se u rujnu prije početka akademske godine dogode serije zamolbi studenata. Ali gospodo, imali ste priliku, imali ste taj dio. Važno je sudjelovati gdje sudjeluju studentski predstavnici, kazao je rektor.

Bruna je pojasnila i da ne bi bilo loše da svi studenti dobiju mail s programima prije izbora za studentske zborove. Na panelu u kojem se govorilo o studentskim udrugama i kako im studentski zbor može pomoći, kao ideja koju su udruge tražile je da postoji edukacija oko pisanja prijave za natječaj SC-a koji dijeli novac studentskim projektima. Isto tako, studenti iz udruga rekli su da su često u teškoj financijskoj situaciji. Jedan od prijedloga bio je i da se rad u udruzi kao volontiranje vrednuje ECTS bodom. Rektor je istaknuo da bi za takvo nešto udruga trebala imati koordinatora iz nastavnog zvanja koji ocjenjuje rad. Naveo je i da se prilikom reakreditacije gleda koliko na sastavnici ili sveučilištu postoji stručnog rada i jesu li timovi pobijedili na nekom natjecanju pa bi se u tom kontekstu trebalo tražiti rješenje.