Pretraga

SC sad kaže da su studentima na Savi ipak nestale ‘određene stvari’: Ništa od zahtjeva za kamerama

Iako su u prvotnom priopćenju rekli da u domu na Savi nije bilo provale već samo vandalizma, od zagrebačkog SC-a sada smo doznali da postoje sumnje da su nekim studentima nestale određene stvari. Rekli su nam da se u studentskom domu Stjepan Radić nalaze 22 nadzorne kamere, ali ni jedna od njih oko petog paviljona u kojem se dogodila provala. Kamere nema ni šesti paviljon, a zahtjev studenata o postavljanju kamera očito neće biti ispunjen jer bi one mogle biti postavljene tek kada krene obnova tih paviljona. Iz zagrebačkog SC-a rekli su nam i da su studentski domovi otvorenog tipa jer su studenti tako tražili, a to dovodi do većih izazova sigurnosti.

mirko bošnjak sc zagreb

Mirko Bošnjak, ravnatelj SC-a u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Studenti su tvrdili da je prošlog tjedna provaljeno u deset soba petog paviljona studentskog doma Stjepan Radić, a zagrebački Studentski centar (SC) na to je rezolutno poslao priopćenje za medije u kojem su rekli da nije riječ o provali, već o vandalizmu. Iako je policijsko istraživanje u tijeku, zagrebački SC sud o vandalizmu donio je nakon što se nekoliko studenata vratilo u svoje sobe i nije zateklo krađu stvari.

SC ipak promijenio priču, a od 22 kamere ni jedna ne pokriva peti i šesti paviljon

No, do tog trenutka očito još svi studenti nisu vidjeli svoje zapečaćene sobe jer su u tijeku blagdani i većina studenata nije u Zagrebu. Od zagrebačkog SC-a danas smo tako doznali da ipak postoje sumnje da su nekim studentima nestale određene stvari.

– Sve studente upućujemo da se obrate Upravi studentskog doma Stjepan Radić ili policijskim dužnosnicima koji dolaze prilikom povratka studenata u zapečaćene sobe kako bi mogli utvrditi da li im je nešto nestalo, kazali su nam iz zagrebačkog SC-a.

Na naš upit o nadzornim kamerama rekli su nam da se u studentskom domu Stjepan Radić nalaze 22 nadzorne kamere. No, nijedna od tih 22 kamera ne pokriva ni peti paviljon u kojem je provaljeno u sobe ni šesti paviljon koji se nalazi pored petog.

– Peti paviljon u SD Stjepan Radić trenutno nije pokriven sigurnosnim kamerama. Očekuje se skorašnja obnova petog i šestog paviljona prilikom koje je predviđen visoki sigurnosni standard koji uključuje, osim kamera na ulazima paviljona i kontrolu ulaska u paviljone pomoću pametnih kartica sa bilježenjem lica, zatim moderni protupožarni sustav i LED rasvjetu po hodnicima. Veći dio naselja pokriven je vanjskim kamerama, rekli su nam iz zagrebačkog SC-a.

Izdvojeni članak
provala u studentskom domu

Provala u studentskom domu na Savi: Deset soba zapečaćeno, nadzorna kamera nije radila?

Hodnici studentskih paviljona nisu pokriveni kamerama, SC nema potvrđenu informaciju o izjavi zaštitara

Podsjetimo, o problematici početka obnove dva paviljona na Savi već smo pisali. Iako je zagrebački SC prvotno najavljivao obnovu za prosinac prošle kalendarske godine pa onda za kraj ove akademske godine, kada će doći do obnove dva paviljona još uvijek nije poznato jer zagrebački SC čeka natječaj kojim će dobiti novac za obnovu. Dapače, iz zagrebačkog SC-a rekli su nam da čekaju natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja i da će studenti paviljona u obnovi dobivati subvenciju Ministarstva. No, Ministarstvo o tome nema pojma.

– Osim u petom i šestom paviljonu svi ostali ulazi u paviljone (sa vanjske i unutarnje strane) pokriveni su nadzornim kamerama. Unutar studentskih paviljona hodnici nisu pokriveni sigurnosnim kamerama, nastavili su iz zagrebačkog SC-a.

Zagrebački SC pitali smo i je li istina da je zaštitar nakon pregleda studentskih soba rekao da ne treba zvati policiju, na što nam je pažnju skrenuo student koji stanuje u jednoj od provaljenih soba. Rekli su nam da nemaju potvrđenu informaciju da je netko od zaštitara to izjavio. Zagrebački SC konkretno smo pitali koja je procedura zaštitara kada naiđe na obijena vrata.

– Dužan je obavijestiti recepciju studentskog doma i svog nadređenog voditelja smjene. Nakon toga se obavještavaju osobe prema uzlaznoj hijerarhiji, objasnili su iz zagrebačkog SC-a.

Izdvojeni članak
šesti paviljon Stjepan Radić Sava

Sveučilište i SC u Zagrebu najavljuju obnovu dva paviljona na Savi: Ministarstvo o tome nema pojma

SC lopticu prebacio na studente, napominju da će nakon obnove paviljoni biti sigurni

Za kraj su iz SC-a lopticu ponovno prebacili na studente. Naime, u odgovoru zagrebačkog SC-a za srednja.hr kazali su da su studentski domovi naselja otvorenog tipa ‘jer su to tražili sami studenti, što dovodi do većih izazova prilikom provođenja sigurnosne politike’.

– Studentski centar uvodi veće sigurnosne standarde u svojim smještajnim kapacitetima. Svake godine ulaže se u sustav video nadzora pa je tako i ove godine predviđena modernizacija i proširenje sustava. Već smo spomenuli da će nakon obnove peti i šesti paviljon biti na vrhu po pitanju sigurnosti, zaključili su iz zagrebačkog SC-a.

Podsjetimo, prošlog tjedna provaljeno je u deset soba na tri različita kata petog paviljona na Savi. Student koji je podijelio fotografiju obijenih vrata kazao je da je policija zvana tek jutro nakon incidenta te da je zaštitar izjavio da on ni ne bi zvao policiju. Iz zagrebačke policije potvrdili su nam da traje kriminalističko istraživanje i da su izvidi u tijeku.

Pismo s nizom zahtjeva ravnatelju SC-a Mirku Bošnjaku poslao je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Studentski zbor traži razlog za kasno obavještavanje policije o incidentu, a traže i postavljanje nadzornih kamera na sve ulaze te pojačane ophodnje osiguranja. Odgovor SC-a za srednja.hr pokazuje da zahtjev studenata o postavljanju nadzornih kamera još neko vrijeme neće biti ispunjen.