Pretraga

Studenti prosvjedovali ispred Filozofskog: ‘Znanstvenik nije ništa manje ucjenjiv nego i vrtlar ili vozač’

A- A+

Više desetaka studenata sinoć je prosvjedovalo ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Iako su na online nastavi do idućeg tjedna, studenti su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo mjerom prema kojoj je za ulazak na fakultet potrebno predočiti test na koronavirus ili COVID potvrdu. Na tom fakultetu trenutno takva obaveza važi za zaposlenike, ali i za studente koji iz nekog razloga dođu na fakultet.

Screenshot: Dnevnik.hr

Nakon prošlotjednog, ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu održan je još jedan prosvjed studenata. Nezadovoljni su odlukom Uprave fakulteta prema kojoj, osim zaposlenika, i studenti trebaju predočiti COVID potvrdu ili negativan test prilikom ulaska u zgradu fakulteta.

Još ovoga tjedna nemaju nastavu na fakultetu nego virtualno te s nestrpljenjem očekuju novu odluku Uprave za nastavu u idućem tjednu.

Prosvjedovalo nekoliko desetaka studenata

Ispred Filozofskog sinoć se okupilo nekoliko desetaka studenata, poziv se uglavnom širio društvenim mrežama, a najavljen je i na nekim većim portalima. Inače, samo na Filozofskom studira oko 7.300 studenata i broji 750 zaposlenika, dok na zagrebačkom sveučilištu studira oko 70.000 osoba.

– Nisam cijepljen i neću se cijepiti, kliničko istraživanje traje do 2023., to stoji na stranicama HALMED-a. To što je Vlada odobrila nekakvim aktom najednom da je cjepivo na brzinu sklepano ispravno, ne znači da je ispravno. Znanosti treba vremena, znanosti treba ispitivanje, znanosti trebaju radovi, a znanost je na žalost kompromitirana. Znanstvenik nije ništa manje ucjenjiv nego i vrtlar ili vozač, prema tome, znanstvenici nisu neki sveci i nepogrješivi ljudi, rekao je jedan student, prenosi Dnevnik.hr.

Dodao je kako je narušeno njegovo povjerenje u medije, a na pitanje novinara kojim medijima vjeruje i gdje se informira, kaže:

– Ne trebam ja vama navoditi otkuda se ja informiram, nisam ja na policijskom ispitivanju. Ja se informiram iz glavnih medija i iz drugih medija, iz znanstvenih radova i iz iskustva. Mi imamo i svoje životno iskustvo, prema tome, na različite načine se čovjek informira, rekao je student za Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Još jedan fakultet najavio mogućnost uvođenja COVID potvrda za studente: Pozvali na cijepljenje

Student: ‘Ovo je novo Hrvatsko proljeće’

Dodao je da sveučilišta ‘moraju biti prostori slobode, prostori razmjene mišljenja, prostori otvorenosti, prostori kolegijalnosti, a ovo tu nije’.

– Sramotno je da studentski zborovi nisu stali uz studente. Sramotno je da fakulteti nisu stali uz svoje studente. Prema tome, mi ćemo nastaviti, pozivam studente diljem Hrvatske da pruže otpor. Mi studenti smo nova snaga, ovo je novo Hrvatsko proljeće, ovo je ozbiljno i mi ćemo se oduprijeti bilo kakvom obliku segregacije i diskriminacije, rekao je student za Dnevnik.hr.

Naglasio je i kako je cjepivo ‘na brzinu sklepano’.

– U nekim zemljama nema potrebe za nečim od čega je tako velika preživljivost i od čega gotovo nema smrtnosti, u našim dobnim skupinama nema potrebe za cijepljenjem. Ali da je to sve napravljeno zakonski, da je dan rok kliničkog ispitivanja, da je sve napravljeno kako treba, ljudi se ne bi bunili. Ali to je sve napravljeno nedemokratski, neustavno, nije niti proglašena pandemija u Narodnim novinama, a trebala je biti proglašena, toliku razinu bahatosti nećemo trpjeti, zaključuje student, prenosi Dnevnik.hr.


Ispred Ministarstva jučer je prosvjedovao glađu i vjeroučitelj Ivan Pokupec, pogledajte video:

Kako je protekao prošlotjedni prosvjed studenata pogledajte u videu:

Pogledajte i naš podcast na temu COVID potvrda: