Pretraga

Studenti prozvali Medicinski fakultet za zataškavanje afera pred ministrom Vargom

A- A+

Studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci bez znanja su prebačeni na Fakultet zdravstvenih studija te u otvorenom pismu javnosti upozoravaju na brojne nepravilnosti i afere koje su se pritom dogodile. Ističu kako je poznato da je USKOK posjetio fakultet, te da je uprava fakulteta cijeli slučaj zataškala pred ministrom Vargom. Ogorčeni su i što predstavnici studentskih grupa djeluju protiv interesa studenata koje treba predstavljati. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Javljamo vam se jer vise ne znamo čiju pomoć da zatražimo, a smatramo da javnost ima pravo znati sto se događa. Prije tri godine (akademske godine 2012./2013.) preko NISpVU sustava upisali smo Medicinski fakultet u Rijeci (MFR) te smo tada dobili indekse, ugovore, iksice i sve ostale dokumente i isprave od strane MFR. Tada smo uplatili upisnine i participacije za školovanje na račun MFR, a studenti koji se školuju uz rad su tada uz upisnine platili i školarine u visini 9240 KN po studijskoj godini. Tada nam je tadašnji dekan prof. Alan Šustić rekao da smo mi zadnja generacija koja će diplomirat na MFR te je to potvrdila prodekanica prof. Daniela Malnar.

Nakon tog slavnog imatrikulacijskog predavanja studirali smo sve do 24.11.2014. manje više u miru, a onda se dogodio incident. Nismo se mogli danima spojit na ISVU sustav (Studomat), prvo smo mislili da je to greška, ali onda smo čuli pa i uvjerili se da nas ručno ispisuju s MFR koji smo sami izabrali, upisali te platili i da nas upisuju u neki novi fakultet – Fakultet zdravstvenih studija (FZS). Svi smo ostali u šoku jer većina nije znala o čemu se radi. Znalo se je da će FZS počet raditi od 01.10.2014. , ali nije se znalo da će sve nas koji smo upisali MFR po starom programu ručno ispisivat bez naše obavijesti ili pristanka te upisivat na fakultet koji jedva funkcionira. Zgroženi takvim činom bunili smo se dekanu novog FZS koji je ujedno i bivši dekan MFR te osnivač novog fakulteta jer vise ne može biti dekan na MFR jer mu je istekao maksimalni broj mandata na takvoj funkciji, ali nismo dobili priliku niti da nas sasluša, a prodekanica Malnar koja je nekada bila na MFR prodekan za stručne studije počela se je prijetit disciplinskim mjerama jer ne podržava kako ona kaže pobune.

Počeli smo se okupljat, skupljat potpise, organizirat socijalne grupe te udruživat. Vise od većine studenata redovnih i vanrednih druge, treće, četvrte i pete godine stručnih i sveučilišnih studija smjerova sestrinstvo, medicinsko laboratorijska dijagnostika, primaljstvo, fizioterapija te radiološke dijagnostike u Rijeci i Karlovcu su za to da im se omogući pravo da diplomiraju i dobiju diplomu fakulteta koji su upisivali jer u vrijeme kad su upisivali fakultet nikad nitko nije rekao da će tijekom studija biti ispisani s tog fakulteta i upisani na drugi pa tako da će i dobit diplomu drugog fakulteta. Kad smo upisivali fakultet izabrali smo s razlogom MFR te smo polagali državnu maturu da bi bas taj fakultet studirali, a sad nas ispisuju i prebacuju na FZS koji nije postajao kad smo mi izabrali svoj put školovanja.

Kad smo ove godine upisivali treću godinu studija opet smo upisivali MFR te dobili njihove potvrde i isprave te uplaćivali sve na njihove račune, a sad nas ispisuju jer samo stomatolozi, liječnici i sanitarci mogu ostat na MFR sto smatramo diskriminaciju jer svi imamo pravo na jednako školovanje u javnim ustanovama. Oni tvrde da od 01.10.2014. više ne možemo biti na MFR, a neki smjerovi su upisivali MFR još 10.10.2014. te oko 20.10.2014. tako da tad nisu ništa govorili da će nas prebacit na FZS.

Mi znamo da je ovo odvajanje fakulteta potaknuto osiguravanjem radnih pozicija osobama koje su bile na kraju svojih funkcija na MFR te da se novac od školarina iz MFR prebaci na novonastali FZS, ali nama to nije važno jer mi samo želimo diplomirat na onom faksu koji smo sami izabrali, a ne da nas kao u diktaturi netko potajno ispise s našeg faksa i nametne nam novi fakultet. Da li je to zakonito? Da li se to može? Nije tajna da je isto ove godine USKOK došao na faks jer isti taj MFR je lažirao i prilagodio natječaj za upis na magisterij sestrinstva (menadžment sestrinstva) samo da bi to mogle upisat određene osobe iz KBCa Rijeka i suradničkih ustanova.

Također nije tajna da je staro-novi dekan Šustić sam sebe izabrao za dekana novog fakulteta niti da profesorica Malnar godinama spriječava da stručni studiji postanu sveučilišni i da je već bezbroj puta rekla da sve dok je ona na fakultetu ti smjerovi ne će postat sveučilišni jer im nije mjesto u znanosti. Također ta ista prodekanica vrijeđa, omalovažava, prijeti i ucjenjuje studente samo da zataška događaje koji pogađaju MFR zadnjih dva tjedna.

Molimo vas da istražite nasu priču i da nam pomognete jer doslovce u javnoj ustanovi nas teroriziraju i krše naša neka osnovna prava. Teško se borimo protiv njih za svoja prava jer oni imaju autoritet i agresivno ga primjenjuju na nama. Oni koji se pokušavaju kao lideri izborit za nas našli su se na meti da će biti izbačeni s fakulteta pa se ljudi boje, a neki predstavnici studijskih grupa su definitivno iz nekih razloga odlučili zastupat interese novog FZS umjesto slušat želje i mišljenja studenata. Prije par dana je izabran predstavnik svih studenata FZS… izbori se nisu održali barem koliko mi znamo jer nas studij uopće nije niti znao da imamo tog predstavnika, a kamo li da smo glasovali za njega. Na našem faksu je najbrojnija studijska grupa sestrinstvo, a opet nas sve predstavlja student fizioterapije kojih se upisuje na godinu 15, a sestara se upisuje 160 na jednu godinu tako da…

Molimo vas da nam pomognete jer stvarno više ne znamo koga da tražimo za pomoć jer korupcija je na cijelom faksu i svi su pod utjecajem nove garniture FZS. Istražite nasu priču i pomozite nam. I na kraju mi samo želimo da diplomiramo na fakultetu koji smo upisali te da dobijemo diplomu onog fakulteta za kojeg smo se borili kad smo se upisivali. Prodekanica kaže da li je važno koji faks izdaje diplomu ako je titula ista… nama je važno jer smo izabrali prvi faks i skupljali ocjene i dali sve od sebe na državnoj maturi da bi nas 6 mjeseci prije kraja fakulteta ispisali i preupisali na faks koji mi nismo upisivali niti smo ga izabrali, a uz sve to ispisali su nas i sve to radili potajno da mi nismo niti znali da to rade.

Izdvojeni članak

Medicinski fakultet

Naš “mali fakultet MEDRI iliti FZS” poznat je po brojnim aferama pa sve do prošlogodišnje kad je Uskok pozvao sve studente prve godine managmenta u sestrinstvu (koje su ujedno i na rukovodećim pozicijama zdravstvenih ustanova PGZ) jer je natječaj bio lažiran, namješten i dodijeljeni su bodovi osobama koje nemaju pravo na uvjete iz natječaja pa eto opet se sve sakrilo pod otirač i samo potajno ispisalo 20 osoba i kao sve je uredu iako je natječaj bio javan, stavljeni su uvjeti samo da se “izabrana generacija upise”. Kad su određene osobe otišle posjetit dr. Malnar otvoreno im je rekla da je natječaj napravljen tako da samo određene osobe upišu taj smjer jer je to prioritet fakulteta, ali opet zar ne postoje jednaka prava za sve građane po zakonu i Ustavu?

02.02.2015. ministar Varga je posjetio FZS te zbog toga je većina studenta koji se bune protiv prebacivanja poslani da slušaju nastavu u zbornici Medicinskog fakulteta u Rijeci da slučajno ne bi iznesli pred ministrom i novinarima nezadovoljstvo koje prožima Sveučiliste u Rijeci.
Puno je tu apsurda jer prije, nego sto ćemo diplomirat prebacili su nas na FZS, a svi nastvanici su nam s Medicinskog fakuleteta u Rijeci (MFR) čiji studenti smo bili sve do nedavno, koristimo knjižnicu MFR, svi mentori za diplomske su nam s MFR, ispite polažemo na MFR, a žele nam dati diplomu FZS kojeg niti nema u bazama. Nadamo se da će netko od vas istražit ovu priču i nepravdu koju nam rade jer sve se ovo skriva i pokušava što vise ušutkat jer FZS je ipak stvoren da bi određene osobe imale svoju funkciju jer zapravo je to MFR kao neki mali satelit MFZ jer samostalno ne može ništa pa je to vise samo simbolični fakultet.

Obećali su dvojene diplome, ali nitko ne odgovara na pitanje koji će dekan to potpisat, čiji pečat ćemo imat ili pak u čiju matičnu knjigu idemo. Svu papirologiju obavljamo na MFR jer tamo su naši dosjeji, a ugovori još nisi raskinuti s MFR pa sad žele dati nam nove ugovore FZS iako smo gotovo pred diplomskim. Bunili smo se sto nemam iksicu pa su tvrdili da nemamo pravo na to iako su nas sve slikali prije 3 godine da bi sad počeli nas slikat ponovo za iksice te izdavat iste. Kad pitamo samo šute jer odgovora nema. Prve osobe su obranile diplomske, ali su dobile diplomu samo jednog fakulteta – FZS kojeg nisu nikad upisale

Pozivamo studente da ocijene svoj fakultet i profesore putem sustava Ocijeni profesor. Uskoro opširnije na srednja.hr…

Odgovor dekana Zdravstvenih studija Alana Šustića pročitajte ovdje