Pretraga

Studenti stručnih studija sastat će se s novim dekanom Prava: Evo što ih muči

A- A+

Ivan Koprić, novoizabrani dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, sastat će se sa studentima stručnih studija. Predstavnica inicijative 300=300 koja se bori za jednakost među studentima Dijana Radovniković otkrila nam je o čemu planiraju razgovarati s Koprićem i koji su to problemi koji posebno muče studente stručnih smjerova na zagrebačkom Pravu.

pravni fakultet zagreb

Foto: srednja.hr

Studenti stručnih studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu – javne uprave i poreznog studija – u grupi inicijative 300=300, otvorili su pitanje promocije diploma. Tvrde da nisu imali adekvatne svečane promocije dok njihovi kolege sa sveučilišnog studija prava – na istom faksu – jesu. Tvrde kako su i oni za svoje promocije i diplome platili faksu 500 kuna, no neki taj svečani događaj još nisu dočekali.

Novi dekan odazvao se na poziv studenata

O tome je pisao i Telegram, za koji je dekan zagrebačkog Pravnog faksa prokomentirao cijeli slučaj i istaknuo kako nema govora o diskriminaciji studenata stručnih studija i najavio da će i njihove promocije doći na red u listopadu. Istovremeno, predstavnici inicijative 300=300 koja se već više od godine dana bori za prava studenata stručnih studija tražili su i sastanak s novoizabranim dekanom na Pravu Ivanom Koprićem. Kako nam kažu, dobili su odgovor.

– Organizirat ćemo idući tjedan sastanak. Na sastanku će biti i budući predstojnik Studijskog centra prof. Frane Staničić. Javit ću uskoro termin, stoji u mailu koji je dobila Dijana Radovniković, jedna od predstavnice studentske inicijative 300=300.

‘Tražit ćemo promptne reakcije’

Radovniković nam je u razgovoru rekla da su studenti i predstavnici inicijative 300=300 iznimno zadovoljni što je novoizabrani dekan Ivan Koprić, koji će na dužnost stupiti u idući petak, prihvatio njihov poziv za sastanak.

– Uvijek nam je drago kad zajednički radimo na dobrobit i korist svih studenata. Drago nam je što je profesor prepoznao potrebu za takvim sastankom jer je veliki broj studenata stručnih studija na Pravnom fakultetu za time izrazio želju. Na sastanku ćemo ga upoznati s tekućim problemima studenata, od nepostojećih promocija do uzimanja novca za promocije koje se nisu održale, kao i općenito stanja stručnih studija na Pravu, kazala je.

Naglašava kako su im se neki studenti stručnih studija na zagrebačkom Pravu žalili da se osjećaju diskriminiranima, odnosno da ih se tretira drugačije nego njihove kolege sa sveučilišnog studija prava.

– Tvrde da se na njih, u neku ruku, gleda ‘s visoka’. O svemu tome planiramo razgovarati s dekanom, i tražiti promptne reakcije da se ti problemi riješe. Naglasak će svakako biti na promocijama. Tražit ćemo da se održe na adekvatan način, kao i na sveučilišnom studiju prava, da taj trenutak bude svečana kruna studija, zaključila je Radovniković.