Pretraga

Studenti su pet godina mogli raditi preko SC-a iako na to nisu imali pravo: Evo kako je to moguće

A- A+

Neki studenti su tijekom ovog mjeseca, koji su učlanjeni u Students servis u Zagrebu, dobili obavijest kako oni zapravo nemaju pravo raditi preko studentskog ugovora. Mnoge je to ostavilo u šoku, a razlog leži u tome da je SC Zagreb tek sada počeo provoditi automatsku provjeru studentskih prava preko ISSP informacijskog sustava. S tom provjerom su trebali krenuti još 2018. tako da su u periodu od pet godina mogli raditi i studenti koji na to nisu imali pravo.

student servis

Foto: Tea Ovničević. srednja.hr

Iako je još 2018. Zakonom o obavljanju studentskih poslova jasno definirano kako student, kako bi mogao raditi preko students servisa, mora zadovoljavati određene kriterije koji se tiču njegovog akademskog obrazovanja, studenti u zagrebačkom Studentskom servisu posljednjih pet godina mogli su izbjeći te odredbe Zakona i raditi preko SC-a iako na to nisu imali pravo, saznala je novinarka Ana Ljubičić iz Globala, studentskih novina Fakulteta političkih znanosti.

SC Zagreb digitalizirao se pet godina

Kako je otkriveno u Globalu, Studentskom centru u Zagrebu trebalo je pet godina kako bi preko ISSP informacijskog sustava krenuli automatski provjeravati studentska prava. Svi studenti koji nisu u prethodnoj akademskoj godini ostvarili minimalno jedan ECTS bod, kao i oni koji su studirali dulje od dvostrukog vremena trajanja studija te oni koji su dva puta promijenili studijski program i treći put upisali akademsku godinu, mogli su raditi preko SC-a iako to nisu smjeli.

U periodu od 2018. do 2023. studenti su se u SC Zagreb učlanjivali s dokumentom, odnosno Izjavom čiju je istinitost Student servis trebao provjeriti i vidjeti imaju li studenti pravo na rad, ali kako doznaje Global – to nikada nisu učinili.

– To je, napominjemo, trebalo biti samo u prijelaznom razdoblju dok se ne omogući uvid u tražene podatke potrebne za obavljanje studentskih poslova. Nitko nije provjeravao Izjave jer nije bila omogućena provjera svih studentskih prava, odgovorili su iz SC-a za Global.

Izdvojeni članak

Neobičan oglas za studentski posao mnoge je zabavio: Satnica 7,50 eura, ali rijetki zadovoljavaju uvjet

MZO tvrdi da je bio problem u ‘tehničkoj izvedbi’ SC-a

Ipak, tijekom ovih pet godina svi studentski centri u Hrvatskoj, uz odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, mogli koristiti vezu koju su im MZO i Sveučilišni računski centar još 2019. stavili na raspolaganje gdje je dostupan izračun za provjeru studentskih prava. Global doznaje i kako SC Karlovac to od tada tako radi, a na pitanje zašto je SC-u Zagreb toliko dugo trebalo, krive MZO.

– Pristup određenom skupu podataka studentskim centrima odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kažu iz SC-a Zagreb za Global.

S druge strane, MZO opravdava Studentski centar Zagreb zbog, kako su rekli za Global, ‘tehničke izvedbe’ zbog koje nisu svi studentski centri istovremeno implementirani u web servis, odnosno i ISSP informacijski sustav. Studenti koji su ovih dana dobili vijest da zapravo nemaju pravo raditi preko Student servisa neće biti kažnjeni, potvrdili su to iz SC-a Zagreb za Global.