Pretraga

Studenti turizma podijelili top neotkrivene destinacije za izlet koji si svi mogu priuštiti

A- A+

Kamo na izlet ako ne želimo potrošiti bogatstvo? S dolaskom toplijih i sunčanijih dana, mnogi si postavljaju to pitanje. Odgovor smo potražili od onih koji o tome znaju najviše, a to su, naravno, studenti turizma. Doznali smo njihove preporuke za jeftine i nerazvikane destinacije za izlet.

fmtu

Studenti turizma podijelili su svoje top destinacije za izlet | Foto: FMTU

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) jedini je faks koji je u potpunosti orijentiran na obrazovanje u području turizma, a mi smo se za preporuke destinacija za izlet obratili baš njihovim studentima. Fakultet je sastavnica riječkog Sveučilišta. Smješten je u Opatiji, i to uz šetalište na samoj obali, a jedan studij izvode u izdvojenom Studijskom centru Zabok.

Na preddiplomskoj razini izvode dva studija. Prvi je studij Poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu sa smjerovima Menadžment u turizmu i Menadžment u ugostiteljstvu. Osim njih, nude i smjer koji se izvodi na engleskom jeziku, Hospitality Management. Studenti se, osim toga, upisuju i na studij Menadžment održivog razvoja.

Poznavanje turističkih destinacija samo je mali dio onoga što studenti turizma uče. Nakon završetka studija na FMTU, usvajaju menadžerske vještine, vještine upravljanja projektima, strateškog razmišljanja, pisanja poslovnih planova i sve ostale potrebne za rad u turizmu i ugostiteljstvu. Zvuči li vam to kao nešto u čemu biste uživali, na web stranici fakulteta doznajte više.

Studenti turizma imaju i jedinstven pregled nad turističkom ponudom naše zemlje, stoga smo ih zatražili za preporuke nerazvikanih destinacija koje vrijedi posjetiti. Zanimali su nas oni izleti koji će biti prihvatljivi i za učenički i studentski džep. U njihovim preporukama svatko može pronaći nešto za sebe.

fmtu

Zgrada Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu smještena je na obali mora | Foto: FMTU

Otok Susak

Susak je maleni otok u Kvarnerskom zaljevu. Zbog svoje udaljenosti od kopna, jedan je od skrivenijih dragulja naše obale. Na njemu stanuju Sujčani (ili Sansegoti, od talijanskog imena za otok, Sansego). Povijest ovog otoka je iznimno bogata, ispričala nam je Zoia Dimić, studentica prve godine preddiplomskog studija Poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, smjer Menadžment u turizmu.

– Najbolja slabo poznata destinacija je zasigurno otok Susak. Dio je Lošinjskog arhipelaga i poznat je najviše po svojim dvjema pješčanim plažama (na svakoj je pijesak drugačiji) i po šarolikoj i veseloj narodnoj nošnji koja se izdvaja od drugih jer je prva narodna nošnja čija suknja je iznad koljena. Također, prijevozna sredstva na tom otoku su traktor i bicikl, a mještani i dan danas njeguju svoj jezik, sujščanski. Otok se može prohodati u jednom danu, a u obilasku ćete se zasigurno najesti domaćeg grožđa, kupina i naići ćete na puno origana, ispričala je Zoia.

Otok Susak

Otok Susak iz zraka | Screenshot: YouTube, Saluto Team

Studentske aktivnosti na FMTU

Naši sugovornici, doznali smo, su članovi Studentskog zbora koje djeluje na FMTU i aktivni su u mnogim aktivnostima fakulteta. Jedna od njih je i konferencija za studente koju organiziraju oni sami, Wave 4 Tourism. Konferencija ugošćava stručnjake iz struke, a za studentima otvara priliku za učenje i umrežavanje. Osim konferencije i drugih projekata, tu su i poznati Bal hotelijera, aktivnosti Eko odbora te sportske aktivnosti. Osim toga, studenti na FMTU često volontiraju na znanstvenim i stručnim skupovima, različitim aktivnostima svog faksa, humanitarnim akcijama i slično.

Paklinski otoci

Antea Ferizović s druge godine preddiplomskog studija Poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, smjer Menadžment u turizmu, ostala je u otočnom području, ali po njenom izboru najbolja destinacija za jeftin izlet su Paklinski otoci. Nazivaju se još i Pakleni otoci, a lokalno i Forski škoji. Ime su dobili prema paklini, vrsti smole koja se koristila za gradnju brodova.

– Paklinski otoci, po meni, a pogotovo za one koji žele kraći jednodnevni izlet u blizini Hvara. Svaki otok je prilagođen određenoj dobnoj skupini, primjerice za mlađe postoji Carpe Diem, a za odrasle je predivan otok Jerolim. Svake druge godine idem tamo i predivno je. By the way, izlet je s brodićem i uvijek se za lokalce tj. Hrvate može dogovoriti za cijenu, navela je Antea.

Paklinski otoci

Paklinski otoci iz zraka | Screenshot: YouTube, Explore Croatia

Salona

Ostaci grada Salone su po mišljenju Luke Vrančića, studenta treće godine Menadžmenta održivog razvoja, skriveni dragulj smješten između splitskog aerodroma i Splita. Na početku Solina se nalazi starorimsko naselje koje je u vrijeme velike Rimske dominacije bio glavni Rimski grad na ovom području, objasnio nam je Luka.

– Sama Dioklecijanova palača je nazvala svoj glavni ulaz Zlatna vrata zbog njihovog položaja prema Saloni. Ostaci velikih kuća, hramova i amfiteatar su svima dostupni besplatno. Pregršt piknika i sportskih aktivnosti tijekom mog života me veže za to mjesto i mislim da je to mjesto gdje se povijest, kultura i turizam savršeno spajaju. Zbog skrivenosti i male popularnosti ne dobiva dovoljan spotlight, no smatram da uz pravi marketing ovo mjesto bilo bi još jedan spomenik hrvatskog kulturnog turizma, rekao je naš sugovornik.

ostaci grada Salona

Salona iz zraka | Screenshot: YouTube, Dalmatia Untouched

Zeleni vir i Vražji prolaz

Odličan izbor za avanturiste bit će Zeleni vir i Vražji prolaz, rekla je Lucija Bebić, studentica treće godine na Menadžmentu održivog razvoja. Kako navodi Lucija, riječ je o jednoj od najljepših destinacija te regije koja je nedovoljno prepoznata kao turistička destinacija.

– Netaknuta i mirna priroda za mene predstavljaju idealnu kombinaciju za kratki bijeg od svakodnevice. Neovisno odlučite li se za solo izlet ili ovo iskustvo odlučite podijeliti s nekime, sigurna sam da ćete ostati oduševljeni pejzažom ovog mjesta kao i generalno gostoprimstvom ove regije. Svoje iskustvo možete dodatno obogatiti i lokalnom gastro ponudom. Svakako se ističe i kao jedno od izletišta sa najboljim omjerom cijene i kvalitete koje sam imala priliku posjetiti te zaista smatram da je pristupačna turistička destinacija vrijedna vašeg vremena i pažnje, objasnila je Lucija.

Vražji prolaz

Vražji prolaz | Screenshot: YouTube, Don Tomac

Novigrad

Po mišljenju Paole Grbeša, studentice četvrte godine Poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, smjer Menadžment u hotelijerstvu, najbolja slabo poznata destinacija za kratki odmor je općina Novigrad. Dobro je prometno povezana pa osim ljepota Novigrada možete istražiti i obližnje prirodne atrakcije.

– Budući da ima pristup autoputu, ali i kada je autocesta A1 zatvorena prolaz prema unutrašnjosti ide kroz mjesto Pridraga koje se nalazi u sklopu same općine, zračna luka Zemunik nalazi se na 15ak minuta vožnje, zatim dobre smještajne objekte, value for money, ljubazno domicilno stanovništvo i slično. Isto tako bogata enogastronomska ponuda nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Blizina Nacionalnih parkova i Parkova prirode kao i flora i fauna na području same općine pružaju brojne mogućnosti za turiste koji svoj odmor žele provesti u prirodi. Osim toga, općina se nalazi na 30 km od samog grada Zadra što je velika prednost ukoliko je turistima važna blizina nekog većeg grada. Više neću odavati. Dođite sami i uvjerite se, pozvala je Paola.

Novigrad u Dalmaciji

Novigrad, Dalmacija | Screenshot: YouTube, Laganini Croatia

Više o studiranju na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu doznajte na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji