Pretraga

Potražili smo najbolje destinacije za maturalac: ‘U Hrvatskoj ima idealnih mjesta’

A- A+

Maturalac se dugo čeka, a još duže pamti – ili barem, dugo se pamte njegovi pojedini dijelovi. Planirajući ga, mnogi učenici dobiju mogućnost izbora između nekih popularnih destinacija. Prag ili Barcelona? Rim ili Amsterdam? Španjolska, Češka, Italija ili, možda, Hrvatska? Odgovor na ovu dilemu potražili smo od onih koji o toj temi znaju najbolje, a to su studenti turizma.

Studenti FMTU-a podijelili su savjete za destinacije maturalca | Foto: srednja.hr

Maturalno putovanje jedno je od onih koje nam obilježi obrazovanje. Mnogima je to prvo putovanje izvan domovine, kao i prvo na koje odlazimo s ekipom iz razreda, bez roditelja. Nije čudno, stoga, što izbor destinacije za putovanje ne donosimo olako.

Odlučili smo, stoga, studente turizma pitati za mišljenje oko najboljih destinacija za maturalac. Sugovornike smo pronašli na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU). Riječ je o jedinom faksu u potpunosti orijentiranom na obrazovanje u području turizma i hotelijerstva, ali i održivog razvoja.

Ovaj je fakultet dio riječkog Sveučilišta. Studije izvode u Opatiji, a jedan i u izdvojenom Studijskom centru Zabok. Studenti na prijediplomskoj razini na Fakultetu mogu upisati studij Poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu na kojem biraju između dva smjera, Menadžmenta u turizmu i Menadžmenta u hotelijerstvu koji se izvodi na hrvatskom i engleskom jeziku – Hospitality Management). Uz to, mogu odabrati i prijediplomski studij Menadžment održivog razvoja.

fmtu

Studenti FMTU-a podijelili su svoje top destinacije za maturalac | Foto: FMTU

Karijere u turizmu su dinamične i kreativne, doznali smo od studenata ovog faksa. Osim poznavanja turističkih destinacija u Hrvatskoj i šire, kroz studij uče upravljati kulturnim, povijesnim i prirodnim dobrima. Postaju stručnjaci koji znaju upravljati svim turističkim resursima i tako mogu ostaviti pozitivan utjecaj na svoju lokalnu zajednicu.

Zbog tog jedinstvenog pregleda nad turističkom ponudom, odgovor na pitanje svih učenika o destinaciji za maturalac odlučili smo potražiti baš od njih.

‘Ako vam se ne ide na more, Prag’

Njegova je generacija zbog pandemije izgubila maturalac, a bio bi sretan da su makar otišli na jednodnevni izlet i kupanje na Krku ili u Crikvenici, rekao nam je Luka Gregur, student treće godine studija Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, smjer Menadžment u turizmu. Sad, kako su na fakultetu, sami si organiziraju ‘mini maturalce’ putem Erasmus+ programa, ali i dalje je poseban doživljaj putovati sa svojim razredom.

Ako vam se ne ide na more, odaberite Prag | Foto: Unsplash

– Kod nas je maturalac propao. Nismo imali tu kulminaciju srednje škole, gdje bi bili sami, kao razredi i malo se odvojili od škola, matura i roditelja. Mi smo trebali imati putovanje ToscanaKorzika, tako da me Italija uvijek privlači, barem kao studenta s kontinenta koji ne viđa more svaki dan, prelijepo bi bilo otići u Italiju. No uvijek me privlačilo i putovanje u Prag ili negdje u Češku – destinaciju koja je ipak malo drugačija od Beča i Austrije, ali jednako tako privlači. Smatram da, ako vam se baš ne ide na more, Prag, kao jedan od kulturnih centara Europe može puno ponuditi maturantima, ali i profesorima, savjetovao je Luka.

Savjet za one koji žele u toplije krajeve

Vaš izbor destinacije za maturalac ovisi o tome što od njega želite dobiti, rekla nam je Aleksandra Markovska, studentica četvrte godine na smjeru Menadžment u hotelijerstvu.

– Odlične destinacije za maturalac su na relaciji Španjolska, Francuska i Portugal. Ako učenici žele posjetiti malo toplije krajeve, uživati u aktivnostima na moru, istražiti noćni život u tom djelu Europe  ali i prošetati kroz grad ljubavi Pariz, vratiti se u djetinjstvu uz Disneyland i proći malo kroz povijest uz muzeja Louvre, rekla je Aleksandra.

Madrid | Foto: Unsplash

S druge strane, za ljubitelje povijesti i gastronomije, tu su Češka, Austrija i Njemačka. Prema njenom iskustvu, rekla nam je Aleksandra, te destinacije pokazale su se odličnima.

– Druga relacija koju bih preporučila iz vlastitog iskustva bila bi Prag, Beč i Njemačka. To su tri države koje ostavljaju bez daha od početka do kraja putovanja, tamo se može probati izvrsna hrana, istražiti stare ceste i mostove koje su jedinstveni, ali i uživati u raznolikosti između starog i novog doba, savjetuje Aleksandra.

Plaže, povijest, kultura i noćni život u jednom

David Kralj, student četvrte godine na studiju Menadžmenta održivog razvoja, ima samo jednu preporuku za maturalac. To je Grčka, a osvojila ga je svojom raznolikom ponudom.

– Smatram da je odlična destinacija za maturalac Grčka, zbog svojih prekrasnih plaža, bogate povijesti i kulture te uzbudljivog noćnog života. Također, Grčka nudi raznovrsne aktivnosti poput istraživanja antičkih lokaliteta, vodenih sportova i zabavnih parkova, što čini iskustvo nezaboravnim za sve maturante, poručio je David.

Grčka je sjajan izbor zbog prelijepih plaža i bogate povijesti | Foto: Unsplash

I Hrvatska ima što za ponuditi

Ne postoji samo jedna najbolja destinacija za maturalac, rekla nam je Emili Križanić, studentica druge godine na smjeru Menadžment u hotelijerstvu. Dobar izbor bit će svaka lokacija koja nudi pregršt sadržaja, put van mjesta uobičajenog boravka, koja je zabavna i dinamična.

– Teško je odabrati samo jednu destinaciju koja je idealna za maturalac. U Hrvatskoj bih kao primjer idealnih destinacija navela Split, Makarsku i Hvar jer su to po meni gradovi u kojima svaka mlada osoba može naći aktivnosti i sadržaje koji odgovaraju njihovim preferencijama i koje će im kvalitetno ispuniti vrijeme koje imaju na raspolaganju. Ako ipak žele odabrati destinaciju van Hrvatske, gradovi koje će im ispuniti sva očekivanja su definitivno Barcelona i Prag te talijanska regija Toscana, navela je Emili.

Hvar | Foto: YouTube scerenshot

‘Svima to preporučam da probaju’

Razmišljate li i sami o karijeri u turizmu, naše smo sugovornike priupitali da podijele i svoje dojmove oko toga. Kako nam je rekao Luka, uvijek mu se sviđala ideja rada s ljudima, ali i s kulturnim, povijesnim, gastronomskim i prirodnim dobrima Hrvatske.

– Kako je samo lijepo spoznati da živimo u državi koja sve nudi i to s ponosno predstaviti drugima, i pritom nešto zaraditi. Studiranje turizma, pogotovo na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, još mi je i više rasplamsalo tu neku privlačnost turizmu i ljudima i učvrstilo želju da radim u turizmu i tako razvijam i sebe i destinaciju, taj mali djelić Hrvatske, u kojoj se nalazim i svima to preporučam da probaju, poručio je Luka.

Posao u turizmu kombinira rad s ljudima i kreativnost, ali nudi i brojne druge prilike, rekla nam je Emili. Nije zanemarivo niti što na faksu ima puno prilika za putovanja, rad na projektima i stjecanje novih vještina.

– Studij u području turizma odabrala sam prvenstveno zbog toga jer sam znala da u budućnosti želim posao koji uključuje rad s ljudima i kreativnost. Istraživala sam studije i studijske programe iz raznih područja, ali sam na kraju shvatila da studijski program Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu najviše odgovara mojim željama i interesima. To se na kraju ispostavilo kao odličan izbor jer mi studiranje u turizmu, osim kreativnog izražavanja i rada s ljudima, omogućava brojne edukacije u područjima turizma koji me najviše zanimaju, ispričala nam je studentica.

U budućnosti se definitivno vidi u turizmu, naglasila je Emili, a njena kolegica Aleksandra naglasila je kako je velika prednost turističkog sektora njegova dinamičnost.

– Volim putovanja i interakciju s ljudima, volim učiti nove kulture i uživam u izazovima koje nudi turizam kao industrija. Također, to je industrija koja je dinamična i stalno nudi neke prilike za napredak i samousavršavanje, poručila je Aleksandra.

fmtu

Studenti turizma podijelili su svoje top destinacije za maturalac | Foto: FMTU

David je odabrao turizam jer je oduvijek obožavao proučavati različite kulture, običaje i destinacije diljem svijeta. S turizmom mu se sviđa i što ima priliku pozitivno utjecati na svoju lokalnu zajednicu, rekao je.

– Volim studirati i prikupljati znanja o turizmu jer mi pruža priliku da naučim i shvatim važnost o održivom razvoju destinacija, upravljanju turističkim resursima te stvaranju pozitivnog utjecaja na lokalnu zajednicu. Turizam je dinamično područje koje mi omogućava da se neprestano educiram i rastem kao stručnjak u svojoj industriji, naveo je David.

Ako ste se pronašli u odgovorima naših sugovornika i sami biste jednog dana htjeli naučiti razmišljati poput turističkih stručnjaka, više o studiranju na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu doznajte na njihovoj web stranici.