Pretraga

Studenti, vaši predstavnici podržali su povećanje cijena studentskog doma u velikom gradu

Studentski predstavnici u Osijeku podržali su povećanje cijena većina soba u studentskim domovima. Na to se požalio Ivan Pavao Boras, privremeni predstavnik studenata na državnoj razini, koji je tražio vraćanje cijena na staro. Nije mu uspjelo.

Novi paviljon, Studentski dom kralja Petra Svačića u Osijeku

Novi paviljon, Studentski dom kralja Petra Svačića u Osijeku
Foto: Studentski centar Osijek

Stanare osječkih studentskih domova ove je godine dočekao hladni tuš. Studentski je centar odlučio povisiti cijenu gotovo svih studentskih soba. Jednokrevetne se sada plaćaju 1.000 kuna, dvokrevetne 750 kuna, a trokrevetne 550 kuna po osobi. Jedino što je pojeftinilo, i to za tek pedeset kuna, sobe su za studente preminulih, nestalih ili razvedenih roditelja gdje je skrbnik umro, onih bez roditeljske ili s tek udomiteljskom skrbi, kao i osoba s invaliditetom. Sada njihove sobe iznose 400 kuna mjesečno.

Ipak za sve druge dogodila su se značajna povećanja koja su se odvila krajem lipnja ove godine; dakle, prije no što je Vlada najavila i donijela mjere kojima će, barem na neko vrijeme, održati studentski standard. Podsjetimo, cijena menija u menzama je, zahvaljujući tim mjerama, ove godine ostaje ista, a ograničena je i prosječna cijena električne energije.


CIJENE PRIJE POSKUPLJENJA

Jednokrevetne su sobe, ovisno o tipu, ranije koštale 650 do 700 kuna, dvokrevetne 550 kuna, a trokrevetne 450 kuna po osobi. Sobe za osobe sa smanjenom pokretljivošću su, jedine, ranije bile skuplje i iznosile su 450 kuna mjesečno.


Povisili cijene prije mjera Vlade

Budući da su, prema njihovim saznanjima, studentski domovi u Osijeku jedini ove godine poskupjeli na razini države, studentski predstavnici iz Hrvatskog studentskog zbora obratili su se tamošnjem Studentskom centru. Ivan Pavao Boras, privremeni predsjednik HSZ-a 3. listopada poslao je dopis u kojem ističe kako je stav studentskih predstavnika na nacionalnoj razini da se treba revidirati odluka o poskupljenju smještaja u studentskom domu.

To treba učiniti, piše Boras u dopisu, jer je odluka donesena prije no što je Vlada donijela odgovarajuće mjere. On u tom dopisu konkretno traži da se cijene subvencioniranog studentskog smještaja vrate na staro, sve kako bi se zaštitili studenti pogođeni rastom cijena. Odgovor od Studentskog centra Osijek na taj dopis stigao je 14. listopada.

Izdvojeni članak

Jedan od većih studentskih centara objavio stroge mjere za domove: Zabrana boravka za nepoštivanje pravila

Studentski predstavnici podržali veće cijene

Tugomir Kuduz, ravnatelj Studentskog centra Osijek, kaže da su do odluke o povećanju cijena smještaja u domu došli nakon analize prihoda i rashoda. Utvrdili su da su u prošloj godini studentski domovi u Osijeku poslovali s okvirno milijun i pol kuna gubitka. Bez povećanja cijena, argumentira u odgovoru Kuduz, ubuduće neće biti moguće normalno funkcioniranje studentskih domova.

Odlukom o povećanju cijene dvokrevetnih soba na 750 kuna, kaže Kuduz, samo su uskladili cijene s drugim studentskim centrima. To nije, napominje, kada usporedimo s drugima, najviša cijena po osobi u dvokrevetnim sobama. Istovremeno, tvrdi, zaštitili su one studente koji su najugroženiji – studenti kojima su oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata, studenti čiji su roditelji razvedeni ili nikad nisu ni bili u braku, a preminuo je onaj tko im je bio skrbnik, kao i studenti smješteni u domove socijalne skrbi, udomiteljske obitelji te studenti s invaliditetom.

– Također napominjemo da je uprava Studentskog centra povećala cijene smještaja uz suglasnost Studentskog zbora Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i studenta člana Upravnog vijeća, koji su bili upoznati sa povećanjem cijena smještaja, stoji u zaključku odgovora ravnatelja Kuduza studentskim predstavnicima na državnoj razini.

Dopise privremenog predsjednika HSZ-a i odgovor ravnatelja Studentskog centra Osijek pogledajte u dokumentima ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, osvježite stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Dopuna teksta 4. studenog 2022. u 16:00 sati

Iako je odgovor ravnatelja Studentskog centra Osijek datiran na 14. listopada, iz HSZ-a nam kažu da su odgovor na mail dobili tek 25. listopada.