Pretraga

Jedan od većih studentskih centara objavio stroge mjere za domove: Zabrana boravka za nepoštivanje pravila

A- A+

Tijekom rujna, a uoči početka nove akademske godine, studenti će intenzivnije useljavati u studentske domove. Hrvatski zavod za javno zdravstvo još nije donio mjere s ciljem sprječavanja širenja zaraze u domovima, ali je zato Studentski centar u Rijeci izradio vlastite. Studenti koji imaju temperaturu neće moći useliti u dom, okupljanja u hodnicima su zabranjena, a dio zajedničkih prostorija poput učionica uopće neće biti dostupan za korištenje.

Foto: Studentski centar Rijeka

Useljavanja u studentske domove polako kreću, a Studentski centar u Rijeci donio je vlastite mjere kojih će se stanari morati pridržavati. Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo još uvijek nije donio nikakve mjere za studentske domove, niti fakultete, iako nastava ondje započinje u narednim tjednima.

Za nepridržavanje mjera – zabrana boravka

– U svim objektima Studentskog centra Rijeka, svi korisnici usluga, svi radnici Studentskog centra Rijeka te sve druge osobe dužne su na pravilan način nositi zaštitnu masku, održavati higijenu, držati propisani razmak (1,5 m u zatvorenom prostoru), ne se zadržavati u prostorima duže od potrebnog, izbjegavati okupljanja  zatvorenom prostoru, redovito mjeriti tjelesnu temperaturu te se pridržavati ostalih uputa i mjera Studentskog centra Rijeka, stoji u uvodnom dijelu uputa.

Izdvojeni članak
Soba u domu Stjepan Radić na Savi

Postrožena pravila u studentskim domovima: Zabranjuju se posjete u sobama

Uselit će se moći samo student koji izjavom potvrdi da nema propisanu samoizolaciju i da je upoznat s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U izjavi će student morati potpisom jamčiti da nije bio u kontaktu s osobom koja boluje od bolesti uzrokovane novim koronavirusom COVID-19, da nema simptome bolesti uzrokovane novim koronavirusom te da poznaje i poštuje propisane preventivne mjere zaštite od COVIDa-19. Također, prije ulaska na recepciju, djelatnik SC-a svakom korisniku mjerit će tjelesnu temperaturu. Studenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu (37,2°C ili više) neće moći ući u objekt niti obaviti useljenje.

– Nepridržavanje mjera rezultirat će usmenom opomenom, a zatim i pisanom te konačno zabranom boravka u prostorima Studentskog centra Rijeka te zabranom korištenja usluga Studentskog centra Rijeka, piše u uvodu uputa.

Studenti si sami donose dezinfekcijske sredstva, zabrana ulaska osobama koje nisu stanari

Studenti stanari nekog od studentskih domova u Rijeci tako će sami morati pribaviti i sa sobom u smještajnu jedinicu donijeti: sredstva za dezinfekciju, papirnate maramice i ručnike, dovoljnu količinu zaštitnih maski, ispravan liječnički termometar, sredstva za osobnu higijenu te sredstva za čišćenje soba.

Pri boravku u sobi sa sustanarom studenti bi trebali održavati preporučeni razmak od 1,5 metra, a preporučuje se i nošenje platnene ili medicinske zaštitne maske. Osobama koje nisu stanari domova, posjete su zabranjene.

Izdvojeni članak

Izašle upute HZJZ-a za učeničke domove: Mjerenje temperature obavezno ujutro i navečer

– S ciljem prevencije zaraze i širenja koronavirusa, Studentski centar Rijeka donio odluku o zabrani ulaska osoba koje nisu korisnici smještaja u objekte smještaja Studentskog centra Rijeka, odnosno posjete svim korisnicima smještaja su zabranjene. Molimo Vas da budete odgovorni i da poštujete navedenu zabranu. Ista jednako vrijedi i za period useljenja što znači da Vaši roditelji, prijatelji, poznanici itd. ne smiju ulaziti u objekt smještaja kako bi Vam pomogli nositi stvari i dr. U slučaju nepoštivanja mjere, korisnik smještaja odgovara disciplinski, a moguć je i gubitak prava na smještaj, stoji u uputi.

Nema druženja na hodnicima, učionice zatvorene

I sami korisnici smještaja trebaju izbjegavati međusobna druženja – zabranjeno je zadržavanje na hodnicima, na stubištima te u ostalim zajedničkim prostorijama. Također, korisnicima smještaja nije dozvoljeno korištenje zajedničkih prostora za učenje, sportske aktivnosti i druženje, što znači da su teretana, dnevni boravak i učionica -zatvoreni!

– Korisnici smještaja su dužni prilikom korištenja zajedničkih sanitarija, čajnih kuhinja i praonica koristiti jednokratne rukavice. Jednokratne rukavice je potrebno baciti nakon uporabe te poslije temeljito oprati ruke i dezinficirati površine, piše u uputi za stanare riječkih domova.

U liftovima se smije prevoziti po jedna osoba te studenti ne bi trebali ulaziti u  prostore u kojemu ima toliko osoba da se ne može održavati preporučeni razmak od 1,5 metra. U praonici SN Trsat u isto vrijeme može biti prisutno maksimalno pet osoba, a u praonici u SN Ivan Goran Kovačić maksimalno jedna osoba. Također, studentima je preporučeno da naknade za smještaj plaćaju korištenjem internetskog bankarstva.

Stanarima sa simptomima bolesti uzrokovane koronavirusom zabranjen je ulazak u dom, a studenti koji tijekom boravka primijete simptome bolesti trebaju se javiti osoblju na posebne telefonske linije. Detaljnije Upute i preporuke korisnicima smještaja Studentskog centra Rijeka možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [622.63 KB]