Pretraga

Studentica o nastavi na faksu: ‘Sjedili smo pripijeni jedni do drugih, neki nose masku, neki ne’

A- A+

Studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu nije zadovoljna načinom na koji se održavaju predavanja na faksu. Kaže da je premalo prostora i da studenti sjede pripijeni jedni uz druge, prilikom čega ne nose svi masku, a i oni koji je nose, ne nose ju svi propisno već – ispod nosa. Dekan Vinko Muštra, pak, kaže da se na faksu pridržavaju svih mjera i preporuka.

maska virus

Foto: Claudio Schwarz | @purzlbaum; Unsplash

Početkom nove akademske godine nastava na fakultetima pomalo se počela vraćati u normalu. Studenti su se vratili u gradove gdje studiraju i ponovno počeli ići na predavanja. Naravno, pod posebnim pravilima.


NOVA PRAVILA

Nove preporuke za nastavu na fakultetima predviđaju predavanja uživo. Ako u grupi ima više od 100 studenata, svi moraju imati COVID potvrde da su se cijepili, odnosno da su unatrag 9 mjeseci preboljeli zarazu koronavirusom. Za grupe ispod 100 studenata, nisu potrebne potvrde, već pridržavanje mjera koje uključuju razmak od 1,5 metra, a ako to nije moguće, onda svi moraju nositi maske i treba voditi računa o tome da jedni do drugih sjede oni koji imaju potvrde o cijepljenju, odnosno o preboljenju COVID-a.


Studentica kaže da faks nema uvjeta za uživo nastavu

No, da nisu svi zadovoljni kako se ta pravila provode pokazuje i slučaj studentice Ekonomskog fakulteta u Splitu. Ona spada u onu grupu studenata kojih je ispod stotinu pa svoja predavanja sluša – uživo. Ono gdje nastaje problem, kaže nam studentica, je da faks ‘očigledno nema uvjete za provođenje nastave uživo, a da se pridržava mjera koje su propisane od HZJZ-a’. Zamolila nas je da ostane anonimna, kaže, zbog onog slučaja kada je student EFST-a koji se bunio protiv uprave završio na policiji.

– To proizlazi iz činjenice da prvi tjedan kad čak nismo bili svi na nastavi, mi nismo mogli sjediti s razmakom od 1,5 metra jer nema mjesta, te smo sjedili pripijeni svi jedni do drugih. Stanje je takvo i na ostalim smjerovima kako doznajem iz interakcije s kolegama. Realno je da fakultet nema toliko dovoljno dvorana da nas rasporedi i da pratimo nastavu sukladno preporukama HZJZ-a, niti ima dovoljno velike da bi mogli svi stati u njih, a da se pridržavamo propisanog razmaka i ostalo, priča nam studentica.

Izdvojeni članak

Dekanica Ekonomskog nam odgovorila na pitanje je li prijavila svog studenta policiji

Ono što ju posebno brine, naglašava, su studenti koji spadaju u rizičnu skupinu ili imaju ukućane koji bi mogli teško oboljeti. Takvi se studenti dolaskom na faks, kaže nam, izlažu riziku da postanu kliconoše.

– Meni je žalosno što smo prisiljeni pohađati nastavu, a nemaju adekvatne uvjete, slobodno su mogli podijeliti nastavu za one koji su cijepljeni neka bude uživo, a za one koji nisu neka prate online. Ovako, samo strahujem hoću li se zaraziti i biti u izolaciji 10 dana, te propustiti dobranu količinu gradiva koju oni obrade uživo, a ja nisam u mogućnosti to popratiti. Velike su šanse da zbog njihove neorganiziranosti, fakultet postane izvor zaraze, a samim tim studenti gube puno što se tiče gradiva i usvajanja znanja ukoliko se desi situacija da se razbolimo, a i sami znamo da se koronavirus među mladima u zadnje vrijeme relativno brzo širi, naglašava studentica.

Može bez razmaka, ali nose se maske

Nakon što smo dobili pritužbu studentice kontaktirali smo upravu Ekonomskog fakulteta u Splitu. Novoizabrani dekan Vinko Muštra istaknuo je kako su na faksu donijeli odluku o izvođenju nastave u tekućoj akademskoj godini sukladno preporukama HZJZ-a, kojih se pridržavaju. Potvrdio nam je da u grupama gdje je više od sto studenata dolaze oni koji imaju odgovarajuće COVID potvrde da su cijepljeni, odnosno da su preboljeli bolest unatrag devet mjeseci. Za one koji, pak, ne zadovoljavaju te uvjete, postoji dodatna grupa preko ZOOM-a.

– Slijedom istog, nastavnici mogu razmotriti dopuštanje prisustvovanja nastavi u dvoranama Veliki i Mali amfiteatar i drugim studentima, ali isključivo u skladu s Preporukama Zavoda, prema kojima je navedeno moguće samo ako je u dvorani prisutno manje od 100 studenata. Stoga nastavnici mogu pozvati sve studente putem Moodle sustava na predbilježbu prisustvovanja nastavi u narednom tjednu i dopustiti prijavu, odnosno dolazak za maksimalno 98 studenata. U tom slučaju, na ulazu u navedene dvorane zaštitari će provjeravati da li su studenti na Moodle popisu koji će im prije početka nastave dati nastavnik i samo navedeni studenti će u tom trenutku moći ući u navedene dvorane, objašnjava nam dekan.

Izdvojeni članak

HZJZ objavio nove preporuke za nastavu na fakultetima, detaljno opisano kako će ona izgledati

Što se tiče grupa gdje je manje od sto studenata, o čemu je pričala i naša sugovornica, dekan napominje kako nisu potrebne potvrde, kao ni predbilježba u sustavu, međutim i dalje se svi moraju pridržavati mjera. To znači, objašnjava dekan, ili sjedenje s razmakom od 1,5 metara ili, u slučaju fakseva s velikim brojem studenata, i bez tog razmaka, ali uz obvezno nošenje maski. Na Ekonomskom fakultetu, ističe, nose se maske u predavaonicama.

– Iz navedenog je vidljivo da prisustvo na Ekonomskom fakultetu podrazumijeva pridržavanje svih mjera, sukladno važećim Preporukama HZJZ-a, zaključuje dekan Muštra u odgovoru našem portalu.

‘Neki studenti nose masku, neki ne’

Naša sugovornica pak napominje da jedni do drugih trebaju sjediti samo oni s potvrdama da su cijepljeni ili da su preboljeli zarazu koronavirusom. Pitali smo ju što je s maskama, nose li ih studenti na predavanjima koje ona sluša uživo na faksu i kako profesori na to reagiraju.

– Što se tiče maski, neki studenti nose, neki ne, a većina ih drži ispod nosa, rijetko koji profesor pridaje pažnju tome, istaknula je studentica koja je, zbog svih okolnosti, tražila da bude anonimna.