Pretraga

Studentica ostala bez smještaja u domu nakon povratka s Erasmusa: ‘Razočarana sam što sustav ne funkcionira po pravilima’

A- A+

Trenutna pandemija mnogima pomrsila planove, no život nije stao. Kao bitan dio studentskog iskustva, uvijek se izdvaja odlazak na Erasmus. Iako je u zimskom semestru to izgledalo bitno drugačije, neki studenti su ipak sudjelovali u projektu. Do problema dolazi sada, kad su se vratili i nemaju smještaj.

Studentski život je pun stresnih događaja, ali među najstresnije stvari koje ćete ikada proći u život sasvim sigurno spada i pronalazak smještaja. Studenti koji nisu otišli iz svog rodnog mjesta ne shvaćaju koliko je teško onima koji se svake godine bore s vjetrenjačama. Mnogima je odlazak u dom jedini način na koji se mogu školovati, a uspjeti izboriti pravo smještaja je gotovo pa nemoguće.

Život u domu ima jako puno mana i mnogima teško pada, no isto tako ima jednu veliku prednost koja je bitnija od svega ostaloga, a to jest cijena. Kada uspoređujete cijene smještaja u domu ili u nekom stanu, shvatit ćete da se isplati pretrpjeti sve i svašta, ako to znači ostanak u domu. I sada zamislite da se usred godine vratite s Erasmusa, samo da biste doznali da vašeg mjesta u domu – nema?

Studentici je bilo rečeno da će se moći useliti kad se vrati

Upravo se u toj nezgodnoj situaciji pronašla naša sugovornica, a nije riječ o izoliranom slučaju. Iako je ostvarila pravo smještaja u domu, te joj je rečeno da će se moći useliti jednom kad se vrati, to se nije dogodilo.

– Na početku zimskog semestra sam platila dom i uselila se samo na nekoliko dana, a zatim sam telefonski provjerila što trebam činiti. Rekli su mi da se mogu normalno iseliti te da se samo moram javiti deset dana prije povratka u dom i da ću dobiti mjesto u domu. Znači nije bilo nikakve napomene da mi nisu dužni osigurati mjesto u domu. Sada sam ih kontaktirala i dobila drugačiji odgovor, odnosno da sam ja svojim odlaskom na Erasmus izgubila redovna prava i da mi po povratku nisu dužni osigurati mjesto, ali da se ipak trude omogućiti nam smještaj te da će mi javiti ukoliko bude slobodnih mjesta. Još se nisam vratila u dom, trenutno su navodno svi kapaciteti popunjeni i moram čekati da dođe do promjene. Mislim da nije u redu jer me nisu  upozorili na vrijeme da nemam osigurano mjesto, a također nije u redu zbog toga što imam visok broj bodova i ispunjavam kriterije za pravo na dom. Još nisam uspjela doći do nikakvog rješenja, ne znam kome se obratiti u ovakvoj situaciji. Razočarana sam što sustav smještaja studenata ne funkcionira po pravilima, nego se smještaji često dobivaju nezakonito,  zahvaljujući dobrim vezama, tako da ću možda baš zbog tog razloga ostati zakinuta, znači radi se o nepravdi, rekla nam je Mirna (21) s Filozofskog.

S obzirom na to da je riječ o smještaju u Zagrebu, obratili smo se zagrebačkom Studentskom centru i dobili sljedeći odgovor od sanacijskog upravitelja, Mirka Bošnjaka.

Izdvojeni članak
Studentski dom Stjepan Radić

Velika kontrola soba u studentskim domovima: ‘Zatekli smo četiri osobe koje nisu stanari’

SC Zagreb

– Studenti koji odlaze na međunarodnu razmjenu, a ostvarili su pravo na smještaj u studentskome domu, prije odlaska javljaju se Poslovnici za smještaj studenata i turizam. Svi su dobili naputak da se jave nekoliko dana prije nego im je potrebno mjesto u studentskome domu, kako bi im na vrijeme mogli osigurati smještaj. Također je napomenuto da se smještaj pruža prema slobodnim kapacitetima u datome trenutku. Uvijek se nastoji da se studentu osigura smještaj unutar kategorije na koju je ostvario pravo u Natječaju za subvencionirani smještaj, ali ponekad zbog popunjenosti kapaciteta to nije moguće. Student može pričekati da se oslobodi mjesto unutar željene kategorije, a može i useliti u ponuđenu kategoriju te naknadno predati zahtjev za premještaj. Prije useljenja u studentski dom student treba imati aktivirana redovita studentska prava (ISSP sustav). Do sada se nije desio niti jedan slučaj u kojem se studentu – povratniku s Erasmus razmjene nije pronašao smještaj u studentskome domu. U vrijeme dok se vode kao polaznici međunarodne Erasmus razmjene, nemaju pravo na subvenciju Ministarstva znanosti i obrazovanja (prehrana i smještaj), a samim time niti pravo da budu smješteni u studentskome domu. Kako smo i naveli na kraju prošlog odgovora: ‘Do sada se nije desio niti jedan slučaj u kojem se studentu – povratniku s Erasmus razmjene nije pronašao smještaj u studentskome domu.’ Ukoliko postoji neki problem u komunikaciji ili nejasnoće u svezi prava na smještaj u studentskome domu, pozivamo studente da se obrate Uredu pomoćnika ravnatelja za Smještaj: [email protected] ili izravno na Ured sanacijskog upravitelja Studentskog centra u Zagreb: [email protected], rekao nam je Bošnjak.

Sudeći po odgovoru Bošnjaka, naša sugovornica bi trebala moći uskoro useliti, no njoj je rečeno drugačije, odnosno nije joj rečeno da će biti osigurano mjesto za nju s početkom novog semestra, već da ovisi o kapacitetima te da joj uopće nisu dužni osigurati mjesto, iako bi trebali biti.

Praksa u drugim studentskim centrima

Provjerili smo što se događa sa studentima povratnicima u drugim gradovima, pa nam je Matko Matković, pomoćnik ravnatelja za smještaj i održavanje SC-a Split, objasnio kako izgleda procedura u Splitu, ali i zašto Studentski centar ne zadržava prazna mjesta za Erasmusovce.

– Studenti koji odlaze na Erasmus u zimskom semestru, a ostvarili su pravo na studentski dom u redovnom Natječaju za upis u studentske domove, imaju pravo na mjesto u studentskom domu u ljetnom semestru, ali prilikom odlaska na Erasmus Studentski centar ne čuva ta mjesta, već ih dodjeljuje drugim studentima koji dolaze na red, po bodovima, na rang listi iz natječaja. Važno je za kazati da MZO ne snosi trošak subvencije za studente koji su na Erasmusu, niti student tada snosi trošak stanarine, ali MZO trošak subvencije snosi nakon povratka studenta s Erasmusa, kada student useli u dom, te iz tih razloga Studentski centar ne može, niti smije, zadržavati praznim takva mjesta u zimskom semestru! Prilikom povratka studenata s Erasmusa, Studentski centar Split osigurava mjesto u domu takvim studentima i to u onom studentskom domu u kojem u tom trenutku ima slobodnih mjesta, objasnio nam je Matković.

Čitajući odgovore oba Studentska centra, da se zaključiti da će studentima povratnicima svakako biti osiguran smještaj – jedino što je upitno jest hoće li biti riječ o željenoj kategoriji. Ipak, sudeći po onome što nam je rekla naša sugovornica s početka, čini se da to nije slučaj. Preostaje nam samo pitati se zašto se zagrebački Studentski centar ne pridržava pravila?