Pretraga

Studentica PMF-a bez srama i skrivanja imena traži da joj netko napiše seminar za novce

A- A+

Nije tajna da dio hrvatskih studenata poseže za kupnjom seminarskih, završnih ili diplomskih radova. Nije tajna, jer svoje akademsko nepoštenje ponekada niti ne pokušavaju sakriti. Ime, kao i podatke gdje studira nije sakrila niti studentica koja je oglas o kupnji rada objavila u velikoj studentskoj grupi.

Screenshot: Facebook; Studentski dom “Stjepan Radić” – “Sava”

Nastava nakon zimskih praznika krenula je ovoga tjedna, a kako se bliži kraj semestra ovo je doba u kojemu studenti intenzivno pišu seminarske radove. No, jedna studentica Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu odlučila je poći linijom manjeg otpora pa je raspisala oglas u kojim potražuje osobu koja će napisati rad umjesto nje. Oglas je objavljen u Facebook grupi ‘Studentski dom Stjepan Radić – ‘Sava’.

Izdvojeni članak

Mladić prozvao varalice koji kupuju diplomske: Bizarni komentari dokazuju da nam nema spasa

– Pozdrav svima! Trebam osobu koja studira molekularnu biologiju/biologiju za izradu seminara. Imam ‘samo’ znanstveni rad na eng kojeg treba obradit. Cijena po dogovoru, stajalo je u oglasu.

Zbog tog čina studenticu očito nije bilo sram pred, primjerice, kolegama s PMF-a koji će se za izradu istog seminara pomučiti sami. Nije ju bilo niti strah da ju u kupnji rada uhvati asistent ili profesor. Oglas je, naime, objavila pod punim imenom i prezimenom, bez skrivanja svoje fotografije kao i podatka o tome gdje studira.

Na oglas studentice javio se jedan mladić koji se bavi pisanjem akademskih radova za novac, a nakon nekoliko dana objava studentice je uklonjena iz Facebook grupe.

Podsjetimo, zbog slučaja kupnje akademskih radova i to od registrirane tvrtke, posla je u Hrvatskoj imala i policija. Sveučilište u Rijeci podnijelo je kaznenu prijavu protiv tvrtke koja se bavi takvom vrstom posla. Iako je prijava kasnije odbačena, podaci o prodanim radovima dostavljeni su Sveučilištu u Rijeci, pa su neki fakulteti protiv studenata koji su kupovali radove pokrenuli stegovne postupke.

Kakav će biti epilog u slučaju studentice PMF-a ovisi o fakultetu. Dekanatu PMF-a ovaj smo pokušaj akademskog nepoštenja danas prijavili.