Pretraga

Studentice medicine otkrile što su im govorili profesori: ‘Da te ja ovako ispečatiram, ne bi hodala tri dana’

‘Da te ja ovako ispečatiram za pravo ne bi hodala tri dana’. Nije to neka neprimjerena ‘šala’ iz prastare, nazovi humoristične serije, već komentar koji je profesor u Hrvatskoj uputio studentici medicine kada je došla po potpis za odrađene vježbe iz kirurgije. Jedno je to od brojnih bizarnih iskustava koje su studentice domaćih medicinskih fakulteta, neke od njih sada već liječnice, podijelile na društvenim mrežama putem stranice Memeohod liječnika.

Neke od poruka koje su studentice medicine i mlade liječnice podijelile na stranici Memeohod liječnika

Neke od poruka koje su studentice medicine i mlade liječnice podijelile na stranici Memeohod liječnika
Foto: Unsplash | screenshot

Devetnaestogodišnjakinje, brucošice na studiju medicine od 60-godišnjih profesora su dobivale pitanje poput – ‘voliš li starije dečke’? Njihove kolegice na višim godinama dobivale su savjete, mahom muških profesora, da ‘teže’ specijalizacije ostave muškima i da što prije rode svu djecu. Ili da ne rode uopće. Hvatali su ih za struk, za stražnjicu ili s kolegama, naglas, pričali kako bi ih je*ali. Svjedočanstva su ovo djevojaka i žena – studentica medicine i mladih liječnica – koja su jučer, povodom Međunarodnog dana žena, podijelili na Instagram stranici Memeohod liječnika (@memeohod_lijecnika).

‘Da te ja ovako ispečatiram, ne bi hodala tri dana’

Iskustva koje su studentice medicine i mlade liječnice podijelile su poprilično bizarna. Neke od njih doživjele su, neosporno, seksualno uznemiravanje od svojih profesora.

– Da te ja ovako ispečatiram za pravo ne bi hodala tri dana, komentar je koji je studentica dobila kada je došla po potpis za odrađene vježbe iz kirurgije.

Druga je bila već mlada liječnica na stažu kada joj je pred više muških kolega stariji doktor i profesor uputio poprilično neprimjeren komentar aludirajući na seks.

– Staž, na operaciji držim kuke. Ugledni docent pita pred svima ‘kolegice, biste li bili moja mačkica’? To je bio završni dio maltretiranja na obilasku. Počelo je s ‘kolegice, ne možete na jutarnjem sastanku na koji morate doći sjesti s nama za stol’. Dobila sam stolčić i sjedila u kutu. Snašla sam se i odbrusila. Dotični je komentirao ‘nisam znao da ste tako vatreni’. Ekipa u sali me podržala uz komentar ‘nek ti je jedna odgovorila’ pa je njemu ipak bilo nelagodno, jer se njegova veličina ne veliča dovoljno. Ostatak obilaska me oslovljavao s doktorice, ispričala je jedna od liječnica.

Izdvojeni članak
ljudska bedrena kost navodno pronađena ispred zavoda za anatomiju medicinskog fakulteta u zagrebu

Student našao ljudsku kost u smeću ispred Medicinskog faksa? Stigao je nalaz inspekcije, evo što su utvrdili

‘Meni dovikuje da ju slobodno mogu primiti za dupe ako mi bude dosadno’

Svoja su iskustva podijelili i studenti. Prema njima su se profesori i liječnici od kojih su učili ponašali drugačije pa bi im tako davali savjete da slobodno uhvate specijalizantice ‘za dupe’ ako im bude dosadno.

– Bili smo na nastavi iz anesteziologije, stojim pored mlade specijalizantice koja mi objašnjava kako se intubira, prolazi njen šef i meni dovikuje da ju slobodno mogu primiti za dupe ako mi bude dosadno. Kolegica kaže da su interakcije tog tipa normalne svakodnevne stvari, napisao je jedan student medicine.

Da se drugačije tretiraju studenti i studentice na medicinskim fakultetima pokazuje i ispovijest jedne koju su, u grupi s četvero muških kolega, nazivali dušice. Jedino nju.

– U grupi na vježbama sam bila s četiri dečka, njih je profesor zvao kolegama, mene dušice, napisala je jedna studentica zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

‘Ne zovem tebe, sestro’

Neumjesnih seksualnih komentara ne nedostaje. Neki su se profesori drznuli ‘pozvati’ u stanove studentica i svojih mlađih kolegica.

– Uvaženi profesor s kirurgije je pričao kako treba kupiti novu pipu za stan, pokazao mi je sliku neke pipe i pitao što mislim. Ja sam rekla da imam sličnu kod kuće i da je dobra, na što je on rekao da će morati doći kod mene u stan kad mi nema dečka da on samo provjeri je li dobra, ispovijest je još jedne studentice.

Mlade liječnice pacijenti percipiraju kao medicinske sestre, a neki ne odustaju od svojih predrasuda ni kada im se ukaže na to. Jedan student je tako podijelio svoje iskustvo gdje je pacijent njega nazivao doktorom, koji još studira, a stvarnu liječnicu sestrom.

– Dok sam studirao bio sam s voditeljicom vježbi, invazivnom kardiologinjom, na odjelu. Bolesnik je vikao ‘doktore, doktore, molim Vas sekundu’. Onda ode do njega, kaže ‘izvolite’. On i dalje gleda u mene, nju ne želi ni pogledati i kaže ‘ne zovem tebe, sestro’. Kada sam rekao ‘gospodine, ja sam student, to vam je doktorica’, više je ipak nije trebao ništa pitati. Mentalitet dno dna, napisao je jedan student medicine.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Hoće li svi fakulteti pristati? Ovo je plan za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu

‘Ako vam ne ide učenje, možemo se dogovoriti’

Studentica medicine našla se na kliničkim vježbama više puta u istoj bolnici. Tamo je već znala stalno zaposlene i način rada, a onda je, kada je došla nova grupa studenata doživjela neugodnost od profesora.

– Nova grupa, novi raspored i kolege s faksa koji do tad nisu bili u toj bolnici, profesor pred cijelom grupom dobaci *moje ime* vam je tu kao hostesa, zna gdje je što, pa će vam ona pokazati, ispriča je neumjestan komentar koji je dobila od svojeg profesora.

Neke su studentice, sasvim otvoreno, dobile ‘ponudu’ od svojih profesora u vezi polaganja kolokvija.

– Znate kolegice, ako vam ne ide učenje za kolokvij, možemo se dogovoriti, jedno je od podijeljenih iskustava.