Pretraga

Student našao ljudsku kost u smeću ispred Medicinskog faksa? Stigao je nalaz inspekcije, evo što su utvrdili

Državna inspekcija posjetila je Medicinski fakultet u Zagrebu nakon navoda o pronađenim ljudskim kostima. Nisu utvrdili nepravilnosti glede zbrinjavanja medicinsko-patološkog otpada, što se odnosi i na ljudske ostatke. Jedino što su zatekli je nerazvrstano smeće, pa su faksu naredili da u roku od osam dana to propisno zbrine. Početkom tjedna smo, napomenimo, od mladića koji se predstavlja kao student zagrebačke Medicine dobili fotografiju na kojoj se vidi nešto što izgleda kao ljudska bedrena kost u hrpici smeća, navodno odloženoj nedaleko ulaza zgrade Zavoda za anatomiju zagrebačkog Medicinskog faksa. Zdravko Petanjek, predstojnik tog zavoda, pak, kaže kako fotografija može biti namještena, a kost koja se na njoj vidi možda i nije prava, već dio modela kostura. Novinari nisu našli kosti ispred zgrade na Šalati, ali jesu potvrde o smrti više osoba.

ljudska bedrena kost navodno pronađena ispred zavoda za anatomiju medicinskog fakulteta u zagrebu

Ljudska bedrena kost navodno pronađena ispred Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu
Izvor: fotografija čitatelja (dodan kvadrat)

Početkom ovog tjedna na redakcijski smo mail dobili dosta bizarnu dojavu čitatelja. Student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, čiji su podaci poznati našoj redakciji, poslao nam je fotografiju hrpice smeća među kojim se nalazi i, kako nam je opisao, ljudska bedrena kost. Tu je fotografiju, tvrdi, usnimio ispred zgrade Zavoda za anatomiju, a za kost kaže da je prava i da pripada nekoj od osoba čija su tijela posmrtno donirana Medicinskom faksu. Osim kostiju, navodi student koji je htio ostati anoniman, naišao je i na odbačene preparate ljudskih organa u formalinu te dokumentaciju o pacijentima kojima pripadaju kosti i organi.

Fotografija koju je poslao dosta je nespecifična. Na njoj se vidi kost, no laik, a ni neki stručnjaci s kojima smo razgovarali, nisu mogli procijeniti je li prava ili ne. Na fotografiji se vidi, i to ne sasvim jasno, samo kost, dok drugih ostataka o kojima student priča – nema. Isto tako, iz fotografije je bilo nemoguće odrediti gdje je usnimljena i je li to uistinu ispred jedne od zgrada zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Drugih fotografija, na naš upit, kazao je da nema.

Šef anatomije nam prepričao cijelu proceduru

O svemu nam je svoj komentar dao i Zdravko Petanjek, profesor koji je na čelu Zavoda za anatomiju pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Nakon što su u javnost dospjeli navodi studenta, priča se proširila pa su na Medicinu stigle sanitarna inspekcija i inspekcija za zaštitu okoliša. U kratkim crtama, kaže nam profesor, državni inspektori su utvrdili da nije bilo nikakvih nepravilnosti, a pohrana preparata je izvršena, citiramo ga, ‘po najvišim standardima’. Osim toga istaknuli su, kaže Petanjek, da se funkcioniranje programa donacije odvija profesionalno uz poštivanje svih etičkih standarda. Također je utvrđeno, dodaje, i da se zbrinjavanje anatomskog materijala odvija na za to predviđen način, što potvrđuje i sva prateća dokumentacija.

– Napominjem kako je selidba iz prostora Zavoda za anatomiju koji se obnavljaju u prvoj fazi započela početkom siječnja, najprije sortiranjem i pohranom koštanih, a zatim mokrih preparata. Preparati su prebačeni manjim dijelom u prostore Zavoda za anatomiju u kojima će se nastava odvijati do lipnja, a preostali preparati pohranjeni su u zaključana spremišta i zaključane prostore Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Svi prostori Zavoda detaljno su pregledani, uključujući i kancelarijske prostore u potkrovlju koji su bili uništeni u potresu, a kako se ne bi dogodilo da bilo koji preparat preostane u prostorima u kojima će započeti radovi, prepričava nam Petanjek.

Nakon što su preselili preparate, red je došao na osobne stvari i namještaj. Radovi su započeli, rezolutno tvrdi predstojnik Zavoda za anatomiju, tek kada su prostori potpuno ispražnjeni. Prije toga više je djelatnika nekoliko puta sve pregledalo. Voditelji selidbe, voditelj gradilišta i radnici svi kažu isto, prenosi nam profesor, a to je da nakon iseljenja nisu našli nikakve ljudske preparate. Isto su mu kazali i studenti s kojima je razgovarao.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

[Najteži kolegiji u Hrvatskoj] Na Medicinskom fakultetu ipak je najteža patologija, a ne anatomija

Inspekcija kaže da je sve ok, osim nerazvrstanog smeća

Iz Državnog inspektorata su nam potvrdili kako je njihova sanitarna inspekcija i inspekcija za zaštitu okoliša provela izvide na zagrebačkoj Medicini vezano za sakupljanje i zbrinjvanje medicinsko-patološkog otpada. Nisu utvrdili nepravilnosti u pogledu zbrinjavanja ljudskih ostataka.

– Sanitarna inspekcija, inspekcijskim nadzorom okoliša, prostorija unutar objekta te pregledom dokumentacije nije utvrdila nepravilnosti vezano uz zbrinjavanja patološkog otpada, odnosno utvrđeno je da se s istim postupa u skladu sa Pravilnikom o gospodarenju medicinskim otpadom. Inspekcija zaštite okoliša inspekcijskim nadzorom je utvrdila da Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta dijelove ljudskog tijela predaje uz prateće listove Zagrebačkom holdingu d.o.o. radi spaljivanja na krematoriju, te se ostaci od kremiranja ukopavaju na grobljima za što su predočeni i prateći listovi, navode iz Državnog inspektorata.

Zatekli su, doduše, nerazvrstani komunalni, ambalažni i glomazni otpad koji je privremeno odložen bez primarnih spremnika za otpad. To je, navode u odgovoru za srednja.hr, u suprotnosti s člankom 17. Pravilnika o gospodarenju otpadom. Inspektori su stoga naredili Medicinskom fakultetu da zatečeni nepropisno uskladišteni otpad ukloni u roku od 8 dana od njihovog nadzora.

‘Fotografija bi mogla biti namještena’

Naš sugovornik, profesor Zdravko Petanjek, kaže kako posljednja dva tjedna nije ni bilo iseljavanja stvari iz prostora anatomskog zavoda jer je u tijeku rušenje zidova.

– Tijekom proteklog vikenda nije bilo radova u zgradi, u subotu se održavao tečaj te nitko od polaznika nije primijetio bilo kakve preparate oko zgrade. Dnevna i noćna portirska služba HIIM-a je u nedjelju (navodno je fotografija nastala u nedjelju navečer) obilazila oko zgrade više puta tijekom dana, večeri i kroz noć, te nisu uočene stvari koje su prikazane na fotografiji, veli nam profesor Petanjek.

Dodaje kako više njegovih kolega misli da bi fotografija mogla biti namještena. Nigdje uz zgradu nisu uspjeli pronaći, kaže, obrise koji bi odgovarali obrisima s fotke. Posebno mu je zabrinjavajuće ako je netko namjerno namjestio fotografiju kosti. To su možda, kaže, i modeli umjetnih kostiju. Uz detaljan odgovor profesor Petanjek poslao nam je i tekst čiji je autor filozof i liječnik Giovanni Maio sa Sveučilišta u Freiburgu. Taj tekst predstavlja liječnički, pa tako i studentski pristup sekciji doniranih tijela. Naglasak je na poštovanju i etičnom odnošenju prema posmrtnim ostacima osoba koje su donirale svoja tijela u znanstvene i medicinske svrhe.

Izdvojeni članak

Metoda obrnute učionice: Zagrebački faks nema klasična predavanja, studenti se unaprijed pripremaju

Novinari usred smeća našli potvrde o smrti

Iako profesor Petanjek priča o strogim procedurama koje se poštuju na Medicinskom fakultetu, a sanitarna inspekcija i inspekcija zaštite okoliša nisu našle nikakve nepravilnosti, novinari i fotografi jesu. Kako donose Mirela Lilek i Tomislav Kukec za Jutarnji list, na Šalati, ispred zgrada dvaju zavoda – za anatomiju te sudsku medicinu – nalazi se gomila otpada, a među njima i dokumentacija s osobnim podatcima preminulih osoba.

Konkretno, objavili su fotografije potvrda o smrti gdje se nalaze osobni podatci svih preminulih osoba. Nalaze se, podcrtava Jutarnji list, što se vidi iz fotografija, među šutom i drugim građevinskim otpadom. Kosti i druge ljudske ostatke u formalinu nisu pronašli. Novinari spomenutog lista pozvali su Državni inspektorat, odakle su im obznanili da će njihov upit tretirati kao prijavu i izaći na teren. To je bilo jučer, a u međuvremenu su, prema informacijama koje su dali portalu srednja.hr, proveli inspekcijski nadzor.