Pretraga

Studentima dodjeljuju nagradu u spomen na prerano preminulog geologa: ‘Bio je nositelj novih ideja’

Nagrada ‘Hrvoje Posilović’ dodjeljuje se od 2018. godine u spomen na prerano preminulog geologa i asistenta na Geološkom odsjeku PMF-a. Nagradu je do sad osvojilo nekoliko studenata PMF-a i RGNF-a za najbolje diplomske radove.

Hrvoje Posilović. Foto: Hrvatsko geološko društvo

Studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (RGNF) Sveučilišta u Zagrebu i ove godine imaju priliku osvojiti nagradu za najbolje diplomske radove ‘Hrvoje Posilović’.

Riječ je, naime, o nagradi u organizaciji Hrvatskog geološkog društva (HGI) koja se dodjeljuje u spomen na asistenta na Geološkom odsjeku PMF-a i djelatnika na HGI, Hrvoja Posilovića, koji je preminuo 2017. godine u 44. godini života. Koja priča točno stoji iza ove nagrade, upitali smo PMF.

 Povezivao je geologiju s drugim znanostima

– U našoj geološkoj zajednici Hrvoje je bio nositelj novih ideja i nekonvencionalnih pristupa u multidisciplinarnim istraživanjima, povezujući geologiju s drugim znanostima, posebice arheologijom i biologijom, objašnjavaju s PMF-a.

Istaknuli su kako se Posilović u svom znanstvenom radu bavio proučavanjem biomineralizacije i dijagenetskih procesa, posebice kod fosila kredne i neogenske starosti, upotrebljavajući pri tome različite metode elektronske mikroskopije. Uz to, proučavao je i evoluciji fosilnih mekušaca, posebice puža roda Viviparus, pri čemu je koristio metode matematičkog modeliranja.

Navode i kako je njegovo široko znanje pomoglo u rješavanju problema pojave barskog željeza na neolitičkim lokalitetima, tisućama godina prije tehnologije lijevanja željeza, baš kao i pitanje sastava inkrustacije na keramici s Vučedola.

– Tijekom rada na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta aktivno je surađivao sa studentima u sklopu i van nastave, objašnjavajući različite zanimljivosti kojima se bavio. U studentskim anketama je redovito dobivao najviše ocjene što potvrđuje njegovu strast i entuzijazam za znanjem i prenošenjem znanja na mlade, objašnjavaju.

Izdvojeni članak
dodjela nagrade luka ritz

Dodijeljena Nagrada ‘Luka Ritz’: ‘Pokušavamo makar najmanjom stvari nekome izmamiti smiješak na lice’

Bio je skroman i samozatajan

Posilović je, kako kažu, bio skroman, samozatajan, pošten i iskren kolega s neopisivom moći zapažanja i razumijevanja, uvijek spreman i otvoren za suradnju, sve do svoje prerane smrti u 44. godini.

Nagradu je do sad dobilo četiri studenta PMF-a te tri s RGNF-a. Neki od radova dobitnika su ‘Karta specifične ranjivosti na glavne izvore dušikovih spojeva na području zagrebačkog vodonosnika‘, ‘ Evolucija rudonosnih fluida rudnog tijela Vršnik u bakrenom porfirnom ležištu Bučim, Republika Sjeverna Makedonija‘ i ‘Detekcija snježnih površina u NP Paklenica pomoću Python programskog jezika‘.

– Znanstvenoj geološkoj mladosti ova Nagrada služi kao dodatni poticaj za daljnji plodonosni rad uz entuzijazam i strast kakav je krasio i našeg dragog kolegu Hrvoja Posilovića. Svaki mentor ima pravo predložiti samo jednog diplomanta u akademskoj godini u kojoj se nagrada dodjeljuje, zaključuju s PMF-a.