Pretraga

Dodijeljena Nagrada ‘Luka Ritz’: ‘Pokušavamo makar najmanjom stvari nekome izmamiti smiješak na lice’

A- A+

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je dodjela Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Šimun Lončar i Korina Barak  dobili su nagradu koja uključuje godišnju stipendiju u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Osim njih, posebna su priznanja dobili Karlo Galić i Tijana Stojanović.

dodjela nagrade luka ritz

Foto: srednja.hr

Šimun Lončar, učenik  6. razreda Osnovne škole Grigora Viteza u Zagrebu i Korina Barak, učenica 2. razreda Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka ovogodišnji su dobitnici Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Nagradu su dobili jer u svojoj okolini rade na izgradnji kulture nenasilja i tolerancije te pomažu svima kojima je pomoć potrebna.

Poseban trud u doba pandemije

Dobitnicima su nagrade i priznanja uručili Suzana Ritz, majka tragično preminulog Luke Ritza i predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade ‘Luka Ritz’ te državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Tomislav Paljak.

– Želja nam je, ali i zadatak učiniti sve da se mladi aktivnije uključe u ovu problematiku, da svoju kreativnost i energiju ponesu u izgradnju sigurnije okoline, počevši od vlastite promjene koja dovodi do društvenih promjena i osigurava postojanje sigurne zajednice koja brine. Škola mora biti takvo mjesto, rekao je Paljak i dodao da dobitnici nagrade zaslužuju posebno priznanje zbog svog truda u teško vrijeme pandemije.

Grupe za učenje i pomaganje vršnjacima

Dobitnica nagrade u kategoriji srednjih škola Korina Barak posebno se zahvalila svojoj školi za koju ističe da je veoma otvorena i pruža priliku svakome. Sama je prošla vršnjačko nasilje u osnovnoj školi te smatra da o nasilju treba pričati kako se žrtve ne bi osjećale same i dobile priliku da budu sretne i prihvaćene. Korina zajedno s razrednim kolegama radi na pomaganju vršnjacima.

– Činimo sve među učenicima, imamo grupe za učenje, pokušavamo jednu druge motivirati na učenje. Među nama likovnjacima ima jako puno učenika koji ne vole izlaziti pred ploču i prezentirati, tako da radimo i na tome. Pomažemo jedni drugima i iz dana u dan pokušavamo makar najmanjom stvari izmamiti nekome smiješak na lice, ispričala je Korina.

Pomoć djeci i roditeljima

Šimun Lončar, dobitnik nagrade u kategoriji osnovnih škola pokrenuo je vlastiti YouTube kanal na kojem priča priče za djecu. Kako kaže, kanal je pokrenuo kako bi roditeljima olakšao odlazak na spavanje. Djeci mogu pustiti priče koje Šimun čita, a roditelji za to vrijeme mogu raditi ili odmarati. Poručio je zašto se važno boriti protiv vršnjačkog nasilja.

– Važno je najprije zbog sigurnosti, kako se ne bi događalo ovo što se dogodilo Luki. Nasilje svima nanosi bol, i fizičku i mentalnu i to je jako loše za svakoga. Žrtvama nasilja bih preporučio da se bore i da ne šute, nego kažu nekome, poručio je Šimun.

Korina i Šimun dobili su skulpturu, posebno priznanje u obliku povelje i jednogodišnju stipendiju u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Njihove škole također su dobile posebno priznanje. Priznanja su dodijeljena i Karlu Galiću, učeniku 6. razreda Osnovne škole Ivana Rangera u Kamenici te Tijani Stojanović, učenici 4. razreda Gimnazije Dubrovnik.