Pretraga

Studentima ovog studija dodjeljuju se stipendije: Iznose 3.000 €, prijave su počele

A- A+

Studenti završnih godina studija stomatoloških fakulteta u Rijeci, Splitu i Zagrebu mogu se prijaviti za stipendiju u iznosu od 3.000 € koju dodjeljuje Adria Dental Group. Uz stipendiju, dobit će priliku za praksu u struci uz mentore, ali i mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija. Natječaj je otvoren do 15. svibnja. Kako bismo doznali više o ovoj prilici, razgovarali smo s liječnikom mentorom, kao i studentom koji je prošao sustav prakse u klinici koja je dio grupacije.

Adria Dental Group dodjeljuje 5 stipendija studentima stomatologije, prijave su u tijeku | Foto: Unsplash

Adria Dental Group najveća je grupacija dentalne medicine u regiji koja objedinjuje pet poliklinika. Zajedno broje preko 450 zaposlenika u više od 80 ordinacija. Cilj im je unaprijediti kvalitetu dentalne usluge u cijeloj regiji, a to postižu i ulaganjem u obrazovanje i razvoj vještina današnjih studenata, budućih stručnjaka.

Natječaj za dodjelu stipendija raspisali su upravo s tim ciljem na umu. Uz godišnju stipendiju u iznosu od 3.000 eura, studenti će proći kroz razrađen sustav prakse uz mentorstvo. Nakon završetka studija, budu li to željeli, dobit će priliku za stalno zaposlenje.

– Smatramo da realni sektor mora biti povezan s obrazovanjem kako bi studenti koji se školuju bili što spremniji za ulazak na tržište rada. U dentalnoj medicini kontinuirana edukacija je obavezna i osjećamo dužnost da sudjelujemo u procesu obrazovanja novih mladih stručnjaka. Trudimo se nuditi najbolju uslugu našim pacijentima koja je individualizirana i prilagođena njihovim potrebama a to je moguće samo uz stalnu edukaciju i rast u znanju, pojasnili su nam iz Adria Dental Grupe.

Kako se prijaviti na natječaj za stipendiju?

Prijaviti se mogu studenti V. i VI. godine dentalne medicine u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Dodijelit će ukupno pet stipendija: dvije studentima u Zagrebu, dvije studentima u Rijeci i jedna u Splitu.

Prijave za stipendiju šalju se na mail [email protected]. Rok za prijavu na natječaj je 15. svibanj 2023. godine.

Prijave za dodjelu stipendija trebaju sadržavati:

  • Prijepis ocjena od I. do IV. godine studija
  • Motivacijsko pismo
  • Pisana preporuka profesora

Dodatnu prednost imaju studenti koji prilože uz prijavu:

  • Dokaz o demonstraturi na predmetima iz kliničke dentalne medicine
  • Dekanova ili Rektorova nagrada
  • Dokazan interes i motivacija za stomatološku profesiju

Rezultati će biti objavljeni tijekom srpnja, a isplata počinje s novom akademskom godinom, 01. listopada, u mjesečnom ritmu.

ADG

dr. Julijan Kralj | Foto: Adria Dental Group

Što možete očekivati od natječaja?

Glavni medicinski direktor Adria Dental Group i sveučilišni profesor dr. Andrija Petar Bošnjak, rekao nam je više o samom natječaju.

– Gledat će se prosjek ocjena od prve do četvrte godine, kao i ostala dokumentaciju koju pošalju. Kandidati će trebati napisati motivacijsko pismo, a s njima ćemo imati i intervjue. Na razgovoru ćemo im, između ostalog, dati i jedan klinički slučaj, a oni će trebati dati prijedlog terapije. Ideja je da vidimo snalaze li se u kliničkoj situaciji, ispričao nam je dr. Bošnjak.

Studenti koji budu odabrani imat će priliku provesti osam sati mjesečno na praksi u klinici, dodao je doktor. Za početak, to će biti nešto poput job shadowinga. Studenti će biti s liječnicima u ordinaciji i gledat će sve što se radi, a s vremenom će početi i asistirati. Oko termina dolazaka će se individualno dogovarati kako bi uskladili sve svoje obaveze.

Kad diplomiraju, dobit će i mogućnost zapošljavanja u klinici koju odaberu, ako to njima i klinici odgovara, napomenuo je dr. Bošnjak.

Imaju proces uvođenja studenata u rad

Dr. Julijan Kralj sada je stalni zaposlenik poliklinike koja je dio Adria Dental Grupe, no tamo je počeo raditi kao student. Klinici se javio s otvorenim upitom, a iako tada nisu imali otvoreno radno mjesto za studenta, ponudili su mu posao asistiranja. Tako je prošao sustav prakse koji očekuje i dobitnike stipendije. Kako biste dobili ideju o tome što vas čeka, podijelio je s nama svoje iskustvo.

– U klinici sam krenuo asistirati uz asistenticu koja me uvodila u posao. Asistirao sam svuda – na protetici, ortodonciji, parodontologiji, zbilja sam sve prošao. Mislio sam da ću biti bačen u vatru i bio sam spreman na to, ali zapravo nije bilo tako, prisjetio se dr. Kralj.

Krenuo je s najjednostavnijim zahvatima poput čišćenja kamenca i ispuna. Od prvog dana je imao mentora, starijeg doktora kojeg je mogao pitati što god je trebao, što mu je zaista olakšalo prijelaz na rad s pacijentima, ispričao nam je doktor.

adria dental group

Dr. Andrija Petar Bošnjak i dr. Julijan Kralj | Foto: Adria Dental Group

Radit ćete s najnovijom dentalnom tehnologijom

Praksa u klinici razlikuje se u odnosu na praksu koju odrađuju kroz studij, doznali smo od dr. Kralja. U klinici se radi s intraoralnim skenerom pomoću kojeg se potpuno digitalno izrađuju mostovi, krunice, udlage i slično, dok se na faksu i dalje uzimaju otisci. Tu je i PRF uređaj koji centrifugira krv pacijenata, a potom se ona koristi kako bi ubrzala cijeljenje i smanjila bol nakon zahvata.

Od nedavno imaju i dentalni laser koji se može koristiti za, primjerice, čišćenje karijesa, liječenje kanala i kirurške zahvate. Minimalno je invazivan, a najbolje od svega, nema one vibracije koja je dobro poznata svima koji su ikada brusili zube, pa je cijeli proces puno ugodniji i pacijentima.

– Praksa u klinici je tehnološki naprednija od one na faksu. Uz to, tu sam jednostavno lakše dobio dojam kako je raditi s pacijentima. Vježbe na faksu počinju od četvrte godine po sat i pol, dva tjedno. Studenti ovise o tome koliko će pacijenata doći u vrijeme kad su vježbe. Na mojim vježbama iz kirurgije, primjerice, bilo je dosta malo pacijenata, ali sam zato došao u kliniku jedan vikend i u jednom danu izvadio više zubi nego na svim mogućim vježbama. A znao sam i da će profesor Bošnjak popraviti ako nešto zeznem, ispričao je dr. Kralj kroz smijeh.

Iskoristite priliku za stipendiju i posao!

Stipendija je sjajna prilika za rad u modernom sustavu, poručio je studentima stomatologije dr. Kralj. Vidjet ćete koliko je tehnologija napredovala, a u konačnici, dobit ćete i priliku za posao nakon studija.

– Ovo je odlična prilika za sve koji žele na faksu naučiti nešto više. Mislim da bi svatko trebao tome težiti, jer vježbe na faksu nisu dovoljne da se stekne sigurnost u radu s pacijentima. Studenti koji su asistirali u velikoj su prednosti pri pronalasku posla, napomenuo je doktor.

Ponavljamo, prijave na natječaj za stipendiju šalju se uz svu potrebnu dokumentaciju na [email protected] do 15. svibnja 2023. Sva dodatna pitanja oko programa stipendiranja Adria Dental Grupacije možete uputiti na mail [email protected].

Više o Adria Dental Grupi i svim detaljima programa stipendiranja pročitajte na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Adria Dental Grupe