Pretraga

Studentska solidarnost: U domu na Savi veliki odaziv za doniranje koštane srži oboljelom kolegi

A- A+

U zagrebačkom Studentskom domu Stjepan Radić u četvrtak je organiziran upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Inicijativa Lucije i Anamarije, s kojom žele pomoći svom prijatelju, pokrenula je njihove kolege pa se u par sati u hrvatski registar uključilo više od 100 studenata, koji su spremni transplantacijom svoje koštane srži spasiti nekome život.

Na inicijativu Lucije Ivandić i Anamarije Zanić, zaklada Ana Rukavina organizirala je akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u zagrebačkom Studentskom domu Stjepan Radić.

Zagrebačke studentice su početkom veljače planirale otići na KBC Rebro i upisati se u Registar te tako dati podršku svom prijatelju Jurici Antoliću (27), koji je po drugi put obolio od leukemije. Međutim, ova vijest proširila se među njihovim kolegama te se već sljedeći dan skupilo više od deset ljudi, koji su se odlučili odazvati na vađenje krvi kako bi se upisali u Registar.

Zbog velikog interesa kolega, Lucija i Anamarija poziv su podijelile i u grupama drugih studentskih domova te im se velik broj ljudi javilo sa željom da se uključe. Nekoliko grupica zajednički je odlazilo u više navrata registrirati se u bolnici na Rebru, a u današnjoj akciji na ‘Savi’ skupljeno je novih 107 uzoraka potencijalnih donora koštane srži.

Izdvojeni članak

Zagrebačke studentice mobilizirale kolege kako bi spasile život svog prijatelja

‘Ugodno smo iznenađeni odazivom naših kolega, ali i ostalih sugrađana’

– Jako smo zadovoljni. Na samom početku nas je trebalo ići samo troje, a sada smo pokrenuli suradnju i sa Zakladom Ana Rukavina, koja je već jako puno napravila za proširivanje popisa potencijalnih donora koštane srži u Hrvatskoj. Iskreno, ugodno iznenađeni odazivom, dolaze i studenti iz drugih domova, ali i ostali sugrađani i ovo je iskreno iznad naših očekivana, izjavila je studentica socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu kako je i njihov prijatelj Jurica presretan zbog ove lijepe priče.

Ova podrška njegovih puno mu znači u novoj borbi protiv teške bolesti. Jurica je oduševljen svojim prijateljima, ali i drugim osoba koje je njegova priča potaknula da se upišu u Registar. Do sada je prošao prvi krug kemoterapije i trenutno se osjeća dosta dobro pa su ga, kako bi se malo odmorio i uživao u krugu svoje obitelji, privremeno otpustili iz bolnice.

Izdvojeni članak

Humanitarna akcija: Studenti s Cvjetnog pokazali veliko srce i uljepšali jedan Božić

Drago im je što mogu pomoći i drugima

Očekuju ga još dvije runde kemoterapije. Tek nakon što ponovno izliječi leukemiju može ići na transplantaciju koštane srži. Jurica i njegove prijateljice nadaju se kako će se do tada naći kompatibilan donor. Ova inicijativa povećavala mu je šansu da se to na vrijeme i dogoditi, a Lucija i Anamarija nadaju se kako će i drugi imati koristi od njihove akcije.

– Došla sam se registrirati jer mi je tata bolestan, dobio je limfom pa ako dođe do presađivanja koštane srži možda ću mu ja moći pomoći. Mislim, kćer u principu ne može biti donor, ali ako ne mogu njemu, možda će moja prijava u Registar koštane srži koristiti nekom drugome, izjavila je Iva Beti sa Zdravstvenog učilišta.

Izdvojeni članak

Najčešće posudbe među stanarima zagrebačkih studentskih domova

‘Rado ću nekome pomoći i spasiti život’

Akciji su se odazvali brojni hrabri studenti koji su se odlučili napraviti nešto posebno. Njihove prijave ne mogu biti isključivo rezervirane za oboljelog Juricu pa će korist od novih dobrovoljnih donora imati i drugi, a svaka nova osoba, nova je šansa za svakoga.

– Inače idem na darivanje krvi, a o upisu u Registar sam razmišljala već duže vremena pa sam zaključila kako nema razloga zašto se ne bi uključila. Ne bi mi bio problem da me već sutra pozovu na transplantaciju, ako mogu, rado ću nekome pomoći i spasiti život, zato sam se i prijavila, objasnila nam je Katarina Delić, studentica Geodetskog fakulteta u Zagrebu i stanovnica Studentskog doma Stjepan Radić.