Pretraga

Najčešće posudbe među stanarima zagrebačkih studentskih domova

A- A+

Malo prostora u sobama, ograničen studentski proračun, kao i želja za druženjem i komunikacijom, razlozi su zbog kojih stanari studentskih domova međusobno posuđuju najrazličitije stvari. Od igle i konca, preko tehničke aparature, do prehrambenih sastojaka. Posudbe se najčešće dogovaraju online, budući da je u domske Facebook grupe učlanjena većina stanara. Zaključak je da je zapravo jako teško je zamisliti stvar, koju netko od stanara nema ili u najgorem slučaju ne zna gdje je i kod koga nabaviti. Radi takvih okolnosti, odlučili smo provjeriti sa stanarima četiriju zagrebačkih studentskih domova, što se to najčešće posuđuje, a i koje su najčudnije posudbe s kojima su se susretali.

Foto: srednja.hr

Tehnički aparati, društvene igre, kućne potrepštine, kao i hranidbeni sastojci neke su od stvari koje svakodnevno stanari posuđuju unutar studentskih domova. Manjak prostora, ograničen proračun, ali i želja za druženjem glavni su razlozi posudbi. Kako se ovaj oblik studentske solidarnosti uglavnom odvija putem interneta, ‘zalagaonice’ unutar domova rade 24 sata na dan. Koje su to najčešće, ali i najčudnije posudbe, unutar Save, Cvjetnog, Šare i Lašćine, provjerili smo s pet stanarki ovih domova.

Izdvojeni članak

Studentski domovi: Kompleks Stjepan Radić oaza je mladosti i dobre zabave

Sastojci te oprema za palačinke i vadičep uvijek traženi

Mada su naše sugovornice, prema vlastitom dojmu iskazale određena neslaganja u pogledu toga što se najčešće posuđuje, u jednom su bile složne.

– Najčešća je potražnja za bilo kojim sastojkom za palačinke, od tave, zdjele do jaja i mlijeka, govori nam Anđela koja studira na Veterini i boravi u domu na Cvjetnom.

Također studentica Veterine Martina, koja stanuje na Šari uz pjenjaču za palačinke, primijećuje da se najčešće posuđuju sušilo za kosu te pegla za rublje.

No, zagrijavanje za izlazak i tulumarenje imaju također svoje zahtjeve pa drugi najčešće posuđivani predmet dolazi uz ovakve okolnosti.

– Vadičep je na repertoaru skoro svaki vikend, opaska je Ivane s Cvjetnog, koja studira na Prometu. Ona i naša druga sugovornica s Cvjetnog Anđela primijetile su kako je usisavač također vrlo često tražen.

– Možda i iz razloga što ga nitko nema, kroz smijeh objašnjava Ivana.

Izdvojeni članak

Cvjetno slovi kao najmirniji dom, ali tamošnji bi studenti rado dodali nešto bučnih sadržaja

Punjač za mobitel te nešto za kuhinju poput papra, soli i ulja, Arijana s TTF-a i stanarka doma na Savi, vidi kao najtraženije stvari.

Osim predmeta, tražene su i sitne usluge

Kako u domovima borave studenti različitih profesija i profila, posjeduju i različite kvalifikacije. Tako onda osim predmeta, među studentima se traže i sitne usluge poput popravke internetskog priključka, ušivanja odjevnog predmeta, izbacivanja paukova i sličnih pridošlih insekata u sobe. No osim radnih zadataka, studenti ugovaraju i manje naporna druženja.

– Najdraža mi je rečenica tipa ‘ima li netko karte za trešetu i usput neka dođe zaigrati, jer nam fali četvrti, govori nam Ivana.

No, rijetki trenuci usamljenosti u studentskim domovima, rješavaju se i na sljedeći način.

– Događa se da netko nastupi s pitanjem ‘je li se nekome ide u menzu, pošto nitko neće da ide s mnom’, pojasnila nam je Arijana.

Izdvojeni članak

Na Lašćini najjeftinije sobe, a kompleksom dominiraju cure

Najčudnije posudbe

Oko najčudnijih stvari koje se posuđuju među stanarima studentskih domova, bilo je zbilja različitih opaski.

– Mislim da nema najčudnije stvari koju bi netko htio posuditi. Uvijek postoji razlog zašto nekome nešto treba. Od pumpe za bicikl, odvijača, wc papira, do vanjskih hard diskova, škara, Pictionarya, joysticka, gitare, USB sticka i drugoga, rekla nam je Anđela s Cvjetnog.

Ni Martini sa Šare ništa što se posuđuje nije osobito čudno, a Arijani su zanimljive potrage za francuskim ključem i cigaretama u sitne sate.

– Meni je najčudnije kada ljudi posuđuju printere ili skenere, jer uopće ne znam gdje im to stane, objasnila je Marija iz doma na Lašćini.

Bilo kako bilo solidarnost, suradnja i mnogo pametnih i različitih glava na jednom mjestu, ne poznaju nerješiv problem, kao ni predmet do kojeg barem netko ne može doći.