Pretraga

Studentski izbori na Ekonomiji: Odbili više od pola kandidata, ne govore zašto, ‘vade’ se na GDPR

Točno 50 studenata poslalo je svoje kandidature za studentske predstavnike na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Izborno povjerenstvo odbilo je njih 26, a većina ih pripada jednoj neformalnoj listi. Razlog – ne znamo. Tajnica fakulteta Martina Levačić na naš upit kaže da su individualne odbijenice poslane studentima sukladno Uredbi o zaštiti osobnih podataka. Zanimljivo, Sveučilište u Zagrebu je, po pitanju izbora za studentske predstavnika na sveučilišnoj razini, javno i transparentno objavilo razlog odbijanja kandidatura.

Ekonomski fakultet u Zagrebu

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Sljedeću srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka, na Sveučilištu u Zagrebu održavaju se studentski izbori. Studenti će birati svoje predstavnike kako na sveučilišnoj, tako i na fakultetskoj razini. Ljudi su to koji će ući u fakultetska i sveučilišna tijela te donositi važne odluke, poput biranja rektora i dekana. Studentske predstavnike već tradicionalno prate kontroverze, a nekada one nastanu i prije no što se nova generacija predstavnika izabere. Tako je ove godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Na tom se fakultetu 50 studenata htjelo kandidirati na izborima za fakultetski Studentski zbor, ali je izborno povjerenstvo njih 26 odlučilo odbiti; dakle, više od polovine. Prihvaćene su 24 kandidature, točno onoliko koliko se studentskih predstavnika na ovim izborima može izabrati.

Izdvojeni članak
studentski izbori rektorat

Objavljene su liste, ovo su kandidati na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Nisu nam rekli razlog odbijenice zbog zaštite osobnih podataka

Odluku o tome objavili su na svojim mrežnim stranicama. Razlog za odbijanje tako velikog broja kandidatura nisu naveli. To nam se učinilo čudnim pa smo poslali upit Nikolini Dečman, predsjednici izbornog povjerenstva za ovogodišnje studentske izbore na zagrebačkoj Ekonomiji.

Odgovor nam je poslala Martina Levačić, tajnica Ekonomskog fakulteta, a u njemu je istaknula, među ostalim, kako je izborno peteročlano povjerenstvo u kojem većinu – tri člana – čine upravo studenti, jednoglasno odlučilo koje će kandidature prihvatiti, a koje odbaciti. Sve su napravili sukladno propisima, kaže tajnica, a upravo je i ona, te jedan dodatan student, rekla nam je, prisustvovali su sjednici izbornog povjerenstva kao promatrači.

– U svom radu Izborno povjerenstvo se rukovodilo kriterijima koji nalažu da se dostavlja potpuna dokumentacija, da su ostvareni potrebni uvjeti studiranja te da je valjano potpisan kandidacijski obrazac. Vezano uz javnu objavu, naglašavam da je i ove godine kao i prethodnih, sastavljen popis odbačenih kandidatura, a u skladu s Pravilnikom koji izričito navodi da je potrebno objaviti popis. Kandidati čije su kandidature konačno odbačene, dobili su individualne odluke s obzirom na Uredbu o zaštiti osobnih podataka, a što je bila praksa i prethodnih godina, stoji u dopisu tajnice Levačić za srednja.hr.

Sveučilište je za izbore na svojoj razini objavilo razloge odbijanja kandidatura

Odgovor na pitanje koji je razlog odbijanja više od polovine kandidata nismo dobili odgovor, a tajnica se, kako je razvidno iz odgovora koji citiramo poviše, pozvala na zaštitu osobnih podataka. To je dosta zanimljivo budući da se u isto vrijeme kad i na svim fakultetima održavaju i studentski izbori na razini Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilišno izborno povjerenstvo, na čelu kojeg se nalazi Ivan Obadić, inače docent na Pravnom fakultetu, u odbijenici jedne kandidature za sveučilišne predstavnike navelo je razlog odbijanja. Docent s Prava, odnosno predsjednik sveučilišnog izbornog povjerenstva, očito nije vidio problem s osobnim podacima.

Zbog toga smo Martini Levačić, tajnici Ekonomskog fakulteta, proslijedili još jedan upit dajući do znanja da je Sveučilište bez problema objavilo – javno i transparentno – razloge odbijanja studentskih kandidatura te ju još jednom zamolili da nam dostavi odluke o odbijenicama na EFZG-u. Čim dobijemo odgovor, objavit ćemo ga na portalu.

Izdvojeni članak
Sanja Sever Mališ

Najveći fakultet u državi dobio novu dekanicu: Izbore pratile kontroverze, ponajviše oko studenata

‘Dovođenje u svezu broja kandidatura i članova koji se biraju je bespredmetno’

Vratimo se i na podatak s početka ovog teksta. Odlukom izbornog povjerenstva na Ekonomskom fakultetu potvrđena je kandidatura 24 studenata. Točno toliko ih se i bira na ovogodišnjim izborima za fakultetski Studentski zbor. Upravo smo o tome upitali i tajnicu faksa Martinu Levačić, no ona nam kaže da je to – bespredmetno.

– Dovođenje u svezu broja valjanih kandidatura i broja članova koji se biraju je bespredmetno, jer, s jedne strane, broj članova  određuje upravo Studentski zbor Ekonomskog fakulteta, a s druge strane, upravo je jedna od uloga Studentskog zbora motivirati što više kvalitetnih kandidata koji ispunjavaju uvjete da se kandidiraju. Dodatno naglašavam da je odluku  o odbacivanju jednoglasno donijelo Izborno povjerenstvo u kojem, sukladno Pravilniku, većinu čine studenti imenovani od strane Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta, stoji u odgovoru tajnice Levačić.

Broj kandidata koji se biraju, napomenula je pri kraju odgovora, sadržan je u članku 2. Odluke o provođenju izbora za Studentski zbor EFZG-a, koju je donijela, dosta znakovito sadašnja glavna predstavnica studenata na tom faksu Aris Šimić.

Telegram piše o višestrukim nepravilnostima

Kako za Telegram doznaje Dora Kršul, ovo nisu jedine sporne okolnosti oko provođenja studentskih izbora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Prvotno imenovano Povjerenstvo za prigovore je, podcrtava, bilo krnje – nedostajao mu je jedan član. Dodatni član iz redova fakultetskih nastavnika imenovan je naknadno, i to ne na, kako procedura nalaže, prijedlog Fakultetskog vijeća, što je preduvjet imenovanja.

Liste, podcrtava Telegram, službeno ne postoje, no ipak je zanimljivo spomenuti da se među 24 prihvaćene kandidature, nalazi 16 studenata koji se natječu na neformalnoj listi Studiozno naprijed. Oni imaju podršku Hrvatske akademske zajednice (HAZ). Nasuprot njima, piše Kršul za Telegram, među 26 odbačenih kandidata, njih je 17 na neformalnoj listi Top lista 2.0. Drugim riječima, potonja je lista većinski eliminirana s ovih izbora. Odbijeni studenti su se žalili, a prigovori su im odbijeni, piše Telegram, jer se navodno nisu vlastoručno potpisali. Četvero kandidata za taj medij kaže da se potpisali – jesu.

Aris Šimić, aktualna predsjednica Studentskog zbora upravo je s te liste zadnji put ušla u Studentski zbor. Njena je kandidatura ovoga puta prihvaćena, no ona će je, kaže za Telegram sama povući jer ne želi biti dio takvog Studentskog zbora. Telegram napominje još dvije stvari. Prvo, iako na drugim fakultetima poput Agronomije i Fakulteta političkih znanosti dekani raspisuju izbore, odluku dekanice Sanje Sever Mališ o tome nisu našli; ili nije javno objavljena ili ne postoji. Drugo, studentski predstavnici koje kolege izaberu na izborima idući tjedan delegirat će svoje predstavnike i u Fakultetsko vijeće EFZG-a. Upravo će oni,  podcrtava Telegram, među ostalim vijećnicima, birati novu dekanicu ili dekana iduće godine.

Izdvojeni članak
studentski izbori rektorat

Mislite li i vi da su studentski predstavnici ‘ekspoziture stranačkih podmladaka’? Pričali smo sa stručnjacima

Tek krajem godine novi Zakon o studentskom zboru

Službeno, razloge odbijanja više od pola kandidata, od kojih se većina nalazi na jednoj neformalnoj listi, ne znamo. Tajnica fakulteta Martina Levačić u odgovoru se poziva na zaštitu osobnih podataka, iako je Sveučilište u Zagrebu za studentske izbore na sveučilišnoj razini bez problema javno objavilo razlog odbijanja kandidatura.

Napomenimo i da se ove godine očekuje novi Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Još uvijek nije pripremljen pa se ovi izbori održavaju prema starim propisima. Novi bi trebali ući u proceduru krajem godina. Ne znamo točno kako će izgledati, što će i kako regulirati, osim vrlo općenitog plana Ministarstva znanosti i obrazovanja koje želi povećati transparentnost djelovanja i financiranja predstavnika u studentskim zborom.