Pretraga

Objavljene su liste, ovo su kandidati na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

A- A+

Točno 34 kandidata natjecat će se za 17 mjesta u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu. Svi su to kandidati koje je prihvatilo posebno povjerenstvo pri rektoratu, a o čemu će studenti glasati iduću srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka.

studentski izbori rektorat

Foto i obrada: Pixabay | srednja.hr

Sljedeći tjedan, u srijedu i četvrtak, 29. i 30. ožujka održavaju se redovni izbori za studentske predstavnike na zagrebačkom sveučilištu. Na svakom će fakultetu i akademiji studenti birati svoje kolege za predstavnike, a uz njih i predstavnika na sveučilišnoj razini. Točnije, birat će njih 17 koji će na posebnoj listi činiti Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo su kandidati

Sveučilište je danas objavilo listu s kandidatima za izbore za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Na listi se nalazi ukupno 34 kandidata, od kojih će samo 17 na koncu ući u Studentski zbor. Iako službeno ne postoje različite liste, prema udrugama koje ih podržavaju, među kandidaturama se daju raspoznati dvije struje kandidata koje će se međusobno boriti za glasove studenata. Njih 16 ima podršku ukupno dvadeset i četiri udruge, njih 17 ima podršku ukupno devetnaest udruga, a jedan kandidat nema podršku udruga.

Svaki, odnosno svaka od njih ima i svoje zamjenike s kojima se kandidira. Posebno povjerenstvo pri Sveučilištu u Zagrebu koje se bavilo zaprimanjem kandidatura odbacilo je samo jednog kandidata, nakon što su utvrdili da nije zadovoljio uvjete jer, kako ističu u odluci, na jednoj godini nije uspio položiti dovoljan broj ECTS bodova. U dokumentima ispod možete vidjeti prvo prihvaćene kandidate i njihove zamjenike, a drugo, odmah ispod, i odluku o odbačenoj kandidaturi.

(Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Izlaznost je inače porazno niska

Sveučilište u Zagrebu pozvalo je studente da u što većem broju izađu na studentske izbore koji će se održati idući tjedan uz poruku ‘budi tu’. Studentski se predstavnici ne mogu baš, napomenimo, pohvaliti danim legitimitetom. Na studentske izbore sada već tradicionalno izlazi jako mali broj studenata, na posljednjima je prije dvije godine izlaznost bila tek oko 7 posto, a uglavnom ide do maksimalno 15 izlaznosti studentskog biračkog tijela.

Ove godine treba doći novi Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama koji za cilj ima, kako je to navelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, povećati transparentnost djelovanja i financiranja studentskih predstavnika i njihovih projekata. Prema sada važećim propisima izbori za studentske predstavnike izvode se fizički, u trajanju od dva dana, a online izbora kao alternative koja bi možebitno povećala izlaznost – nema.