Pretraga

Studentski izbori puni su nepravilnosti: Pitali smo šefa povjerenstva i rektora što će učiniti

Najozbiljnije pritužbe o studentskim izborima vezane su za Veterinu, Šumarstvo i Ekonomiju. No, sveučilišno izborno povjerenstvo nema nadležnosti provoditi nadzor i postupati po prijavama koje su vezane za izbore na fakultetima. Sukus je to onoga što nam je rekao Ivan Obadić, predsjednik izbornog povjerenstva na Sveučilištu u Zagrebu gdje su se prošli tjedan održali studentski izbori, uz brojne pritužbe i neke sasvim jasno utvrđene nepravilnosti. Rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić kaže da izborna tijela uživaju njegovo puno povjerenje, a kad je u pitanju transparentnost, vjeruje da će dekani kao ‘mudre i odgovorne osobe’ shvatiti da je potrebno javno objaviti sve odluke vezane za studentske izbore.

Ivan Obadić i Stjepan Lakušić, u pozadini zgrada rektorata Sveučilišta u Zagrebu

Ivan Obadić, šef sveučilišnog izbornog povjerenstva i rektor Stjepan Lakušić
Foto: VTV screenshot | Rektorski zbor | srednja.hr

Studentski izbori na zagrebačkom sveučilištu, njegovim fakultetima i akademijama održani su prošlog tjedna, u srijedu i četvrtak 29. i 30. ožujka. Prošli su, ali ne u najboljem redu. Daleko od toga. Nakon našeg otkrića da su prekršili zakon pri imenovanju članova povjerenstava zaduženih za izbore, članovi uprave Veterinarskog fakulteta poništili su izbore, a o svemu obavijestili rektorat.

Ekonomski fakultet odbio je 26 od ukupno 50 kandidatura, a razlog zašto su to učinili nisu javno objavili niti nam ga žele reći. Kriju se iza GDPR-a i generičkih dopisa u kojima nam ponavljaju da su izborna tijela sve odluke donijela jednoglasno vodeći se listom utvrđenih kriterija. Iako to nisu bila naša pitanja, iako je svaki student na kandidacijskom obrascu svojim potpisom dao privolu za obradu i, citiramo, objavu osobnih podataka u svrhu provođenja studentskih izbora.

Zadnje, najozbiljnije optužbe upućene su prema Fakultetu šumarstva i tehnologije. Tamo su, studenti se žale, mogli glasovati i oni koji nisu imali iksicu, osobnu iskaznicu, niti pristup Studomatu. Niz fakulteta nije objavio javno odluke o provođenju izbora, imenovanju izbornih povjerenstava, povjerenstava za prigovore, biračkih odbora niti promatrača. Stoga nismo sigurno koliko ih još, a moguće je da ih ima još, krši Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, odnosno sveučilišni Pravilnik o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica.

Najozbiljniji prigovori na Veterini, Ekonomiji i Šumarstvu

Izbori su, dakle, prošli u ozračju drame, brojnih i ozbiljnih pritužbi te sasvim jasno utvrđenih nepravilnosti. Zbog toga još, tehnički, nisu ni gotovi, jer se na jednom faksu moraju ponavljati pa ćemo još vjerojatno mjesecima čekati da saznamo tko su predstavnici studenata na sveučilišnoj razini i koliko su glasova dobili. Zanimalo nas je što o svemu ovome misli Ivan Obadić, profesor s Pravnog fakulteta koji se nalazi na čelu sveučilišnog izbornog povjerenstva.

Potvrdio nam je da je povjerenstvo na čijem je čelu zaprimilo odluku o poništenju izbora na Veterini te da su dobili zamolbe za ponavljanjem izbora na Ekonomiji i Šumarstvu. Najozbiljniji prigovori na nepravilnosti, kaže Obadić za srednja.hr, odnose se na te fakultete. Usto su, on i kolege iz izbornog povjerenstva, zaprimili osam prijava i informacija o kršenju sveučilišnog Pravilnika na pojedinim sastavnicama.

– Ove prijave odnosile su se na kršenje izborne šutnje. Neke su bile neutemeljene, a po nekima prijavama o nepravilnostima, pa i mogućim nepravilnostima na biračkim mjestima, Povjerenstvo je reagiralo na temelju članka 8. Pravilnika o izborima i upozorilo biračke odbore da skrenu dužnu pažnju da se izbori provode u skladu s Pravilnikom, navodi Obadić.

Izdvojeni članak
studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

Zašto još nema rezultata izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu? Evo objašnjenja

‘Imamo ograničene nadležnosti’

Pitamo ga hoće li kao predsjednik sveučilišnog izbornog povjerenstva intervenirati na neki način prema fakultetima vezano za koje dolaze brojne pritužbe na ovogodišnjim studentskim izborima. On kao predsjednik, kaže nam Obadić, nema ovlasti samostalno donositi odluke, već cijelo povjerenstvo kao kolegijalno tijelo koje sve odluke izglasava. Iako su na neke prijave reagirali, po nekima, kaže, nemaju nadležnosti postupati.

– Moram ovo posebno naglasiti, ne samo radi javnosti, već i sudionika samih izbora. Izborno povjerenstvo se osniva radi provedbe izbora za Studentski zbor Sveučilišta, a izborno povjerenstvo sastavnica radi provođenja izbora za studentske zborove sastavnica. Uz izborna povjerenstva imenuju se i povjerenstva za prigovore, na Sveučilištu radi odlučivanja o prigovorima protiv odluka Izbornog povjerenstva Sveučilišta, a na sastavnicama radi odlučivanja o prigovorima protiv odluka njihovih izbornih povjerenstava. Izborno povjerenstvo Sveučilišta dakle nije trećestupanjsko žalbeno tijelo, ono provodi izbore na razini Sveučilišta, a čak i u tom pogledu ima ograničene nadležnosti nadzora nad izbornim procesom jer se izbori odvijaju na sastavnicama Sveučilišta, a prema članku 19. stavku 6. Pravilnika o izborima izborno povjerenstvo sastavnica kontrolira jesu li izbori provedeni u skladu sa zakonom i Pravilnikom, a povjerenstvo za prigovore sastavnice odlučuje o podnesenim prigovorima. Sve dok je postojeći Pravilnik o izborima na snazi, Izborno povjerenstvo Sveučilišta može jedino postupati sukladno ovlastima koje su mu dane, detaljno pojašnjava Obadić, inače profesor na Pravnom fakultetu, koje su ovlasti tijela kojim predsjeda.


ŠTO ĆE BITI SA ŠUMARSTVOM?

Sveučilišno izborno povjerenstvo, prema onome što nam kaže Obadić, nije nadležno postupati po prigovorima koje su dobili glede izbora na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, kao ni na Ekonomskom fakultetu. Za to su nadležna njihova fakultetska izborna povjerenstva, odnosno povjerenstva za prigovore.


‘Smatram da bi se ovi podaci trebali javno objavljivati’

U ovoj konstelaciji, naravno, ostaje nejasno tko postupa ukoliko fakultetska povjerenstva – izborna i ona za prigovore – ne odrađuju svoj posao kako bi trebali. Sudeći po broju skandala i afera koje je izrodila naša akademija, to, objektivno gledano, ne bi bilo iznenađujuće. Ivana Obadića, predsjednika sveučilišnog izbornog povjerenstva, pitamo ga hoće li barem fakultetima dati uputu da objavljuju odluke vezane za izbore.

– Iako ne postoji obveza objave ovih podataka, smatram da bi se ovi podaci trebali objavljivati pošto je transparentnost izbornog procesa izuzetno bitna za integritet i kredibilitet izbora. Vjerujem da se do sada nije obraćala dovoljna pozornost na potrebu objave ovih podataka, ali sada, nakon poništenja izbora na Veterinarskom fakultetu, vidimo zašto je njihova objava važna. Predložit ću Izbornom povjerenstvu da razmotri preporuku Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, koje je donijelo 2010. godine Pravilnik o izborima, da se budućim izmjenama pravilnika osiguraju jasne odredbe u pogledu veće transparentnosti cijelog izbornog procesa, što podrazumijeva i obvezatnu javnu objavu ovih podataka, najavio je Obadić konkretne poteze.

Budući da je rektor čelnik sveučilišta, i kao takav odgovoran za zakonito postupanje svih sveučilišnih tijela, Obadića za kraj pitamo hoće li se javiti rektoru i od njega tražiti da provede nadzor nad cjelokupnim izborima. Postoji pravni okvir, kaže nam naš sugovornik, prema kojem se rješavaju prigovori i na tome rade nadležna povjerenstva nakon što utvrde sve činjenice. Rektor u tom pogledu, veli, nema ovlasti, a bilo kakvo miješanje rektora dok izbori traju i dok nisu donesene konačne odluke, bilo bi ne samo pogrešno već i nedopustivo.

– Istovremeno želim istaknuti, a ovo je moje osobno mišljenje, da bi Studentski zbor trebao razmotriti postojeći Pravilnik o izborima i adresirati evidentne slabosti, ne samo u pogledu nužnosti veće transparentnosti, već i odgovornosti i nadzora cjelokupnog izbornog procesa, zaključuje Obadić za srednja.hr.

Ovo, napomenimo, nisu jedini propisi koji bi se trebali mijenjati. Ministarstvo znanosti i obrazovanja trebalo bi krajem godine donijeti novi Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Što će se i kako mijenjati, ne znamo. Jedino što znamo je da država planira u novim propisima osigurati veću transparentnost djelovanja i financiranja studentskih zborova.

Izdvojeni članak
studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

O studentskim izborima mogu reći samo ovo: Evo zašto ne možemo imati lijepe stvari

‘Dopunski izbori provest će se na nekoliko sastavnica’

O ovome smo priupitali i rektora zagrebačkog sveučilišta Stjepana Lakušića. Zanimalo nas je hoće li u okviru svojih ovlasti poduzeti mjere nadzora nad ovogodišnjim studentskim izborima. Bilo je ipak previše prigovora da bismo ove izbore, kao i svake prijašnje, tretirali kao uobičajenu situaciju u akademiji. Na naš upit zagrebački nam rektor kaže da ga je Obadić, predsjednik sveučilišnog izbornog povjerenstva, na razini informacija upoznao s dijelom prigovora koje se odnose na izbor sveučilišnih studentskih predstavnika.

Izborna tijela imaju njegovu punu podršku te je, kaže nam rektor, siguran da će svoj posao odraditi kvalitetno, a da će ‘argumentirano i kompetentno, na zadovoljstvo svih, znati riješiti sve izazove s kojima se susretnu’. Rektora Lakušića direktno pitamo, hoće li provesti neki tip nadzora s obzirom na sve pritužbe koje smo dobili i o kojima smo pisali kao sektorski novinari.

– Postoje imenovana povjerenstva i na razini sastavnica i na razini Sveučilišta, a riječ je o povjerenstvima koja su nadležna za provedbu izbora te povjerenstvima koja su nadležna za rješavanje prigovora. Izbori su u velikoj mjeri završeni prošloga tjedna (četvrtak i petak), a ponovit će se na Veterinarskom fakultetu. Dopunski izbori provest će se na nekoliko sastavnica Sveučilišta. Drugačiji model provedbe studentskih izbora, koji bi podrazumijevao snažniju kontrolu i nadzor koje bi provodile sastavnice i Sveučilište, a koji bi eventualno osigurali transparentniji izborni proces, moguć je, ali nije primjenjiv na ovim, već eventualno, na idućim studentskim izborima, kazao nam je rektor Lakušić.

‘Dekani će kao mudre osobe prepoznati potrebu objavljivanja odluka’

I rektora Lakušića, kao i predsjednika sveučilišnog izbornog povjerenstva, pitamo hoće li od dekana tražiti da objave sve podatke koje inače ne objavljuju. To uključuje odluke o imenovanju članova izbornog povjerenstva, povjerenstva za prigovore i biračkog odbora, promatrača, kao i imena članova aktualnog saziva studentskog zbora.

– Dekani sastavnica Sveučilišta će kao mudre i odgovorne osobe sigurno i sami prepoznati potrebu objavljivanja odluka o imenovanju članova izbornog povjerenstva i povjerenstva za prigovore, kao i podataka o aktualnom sazivu Studentskoga zbora pojedine sastavnice kako bi navedeni podaci bili dostupni i javnosti i medijima, veli rektor Stjepan Lakušić, koji je na čelo Sveučilišta u Zagrebu stupio početkom listopada 2022. godine.

Naglasimo da ove ‘mudre i odgovorne osobe’ u dekanima, na nizu fakulteta zagrebačkog sveučilišta, nisu objavile odluke o imenovanju izbornih tijela ni promatrača. Upravo zato nismo ni uspjeli provjeriti je li još koji faks, nalik Veterini, prekršio propise i tako nastavio sa studentskim izborima. Za kraj, rektor Lakušić je poslao poruku glede budućih studentskih predstavnika na sveučilišnoj razini.

– Kako nas čeka puno posla u idućem razdoblju očekujem da će Studentski zbor u novom sazivu biti konstruktivan, ravnopravan i vrijedan partner te da će, kao i do sada, svojim radom pridonositi poboljšanju statusa svih studenata, kvalitetnom radu Senata, fakultetskih vijeća i povjerenstava u kojima djeluju. U svakom slučaju, računam na njihovu pomoć. Zadovoljan i uspješan student temelj je Sveučilišta, ali i naše budućnosti, zaključio je rektor Lakušić.