Pretraga

Studentski izbori u Rijeci održat će se usred ljeta: Tko će uopće glasati?

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić-Samaržija, donijela je Odluku o raspisivanju studentskih izbora za izbor studentskih predstavnika u Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Ti će se izbori održati 15. srpnja jer se ranije zbog situacije s koronom nisu mogli održati, no problematično bi moglo biti što studenti tog datuma više uglavnom nisu u mjestu studiranja. Rektoricu smo pitali je li postojala bolja alternativa i je li važno samo da se izbori održe ili je jednako važno da studenti na te izbore izađu.

Foto: pixabay.com

Izlaznost na studentske izbore uvijek je izrazito niska. Studenti ne vide važnost u studentskom predstavništvu, a na posljednjim takvim izborima u Rijeci na sveučilišnoj listi bilo je taman toliko kandidata koliko je bilo potrebno za Zbor. Čak i da su dobili svatko po jedan glas, svi bi ušli u Zbor. Izlaznost je uobičajeno bila niska te je na izbore izašlo samo 1.170 studenata, a na Sveučilištu u Rijeci studira ih oko 17.000 pa ispada da na izbore nije izašlo niti 7 posto birača.

Birajući između srpnja i rujna, odlučeno je da se izbori održe u srpnju

Izdvojeni članak

[Intervju] Josipa Smoljo vodi Studentski zbor nakon ostavke Smetiška: ‘Mislim da smo mogli bolje’

Ove godine odlučeno je da se studentski izbori u Rijeci održavaju 15. srpnja, a glasa se za Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci te za zborove sastavnica. Ovaj datum teško da će pomoći većoj izlaznosti na izbore na kojima bi riječki studenti ustvari ponovno mogli imati izbor bez pravog izbora jer se, kako smo već spomenuli, i prošli put po izbornoj jedinici natjecao samo jedan kandidat/kandidatkinja sa svojim zamjenikom/zamjenicom.

Pitali smo rektoricu Snježanu Prijić-Samaržiju smatra li da je datum problematičan s obzirom na to da 15. srpnja jako malo studenata boravi u studentskom gradu jer se vraćaju svojim rodnim gradovima.

– Obzirom na dana ograničenja, razmišljali smo kako osigurati studentsku participaciju u tijelima i najveću moguću izlaznost studenata.  Srpanj je mjesec ispitnih rokova, kao i rujan pa smo zaključili da u tom smislu nema bitne razlike. Štoviše, zbog epidemiološke situacije ispitni rokovi u srpnju su produljeni, neki studenti su se i vratili zbog ispita koji ne moraju više biti on-line, kao i zbog održavanja praktične nastave koja se nije mogla redovito održavati. Također, alternativni termin rujna riskantan je zbog mogućeg pogoršavanja epidemiološke situacije. Svjesni smo sve slabije izlaznosti studenata kao i činjenice da su se izbori, u nekoliko navrata, ranijih godina i ponavljali. Upravo iz toga razloga, krenuli smo već sada s procedurom, kako bi ostavili prostora za ponavljanje u rujnu, ukoliko bude potrebe i mogućnosti. Da smo izbore ostavili za alternativni termin u rujnu, velika je vjerojatnost da ih ne bismo mogli završiti sukladno propisima do početka nove akademske godine, odgovor je rektorice.

Izbori se moraju provesti do kraja akademske godine

Dodala je da je Odluka o raspisivanju izbora donesena s ciljem osiguravanja studentskog predstavništva u novoj akademskoj godini, to jest od 1. listopada 2020 kada sadašnjim članovima Skupštine Studentskog Zbora ističe mandat, a isto je i s predstavnicima studenata u fakultetskim i stručnim vijećima.

Izdvojeni članak

Više od tisuću riječkih studenata biralo je svoje predstavnike: Poznati rezultati glasovanja

– Također, po ‘Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama’ obvezni smo provesti izbore do kraja akademske godine. Na žalost, zbog epidemioloških mjera, tek su se sada stekli uvjeti za organiziranje izbora. Drugim riječima, ukoliko ne osiguramo studentsko predstavništvo u tijelima sveučilišta, naše odluke u listopadu više neće biti legalne. Što je još bitnije, bez studentske participacije naše odluke ne bi bile ni legitimne niti punovažne, rekla nam je rektorica.

U Odluku su uključeni i studenti Logopedije, no s obzirom na to da se prvi studenti na taj studij tek upisuju i na izborima ustvari neće postojati ta skupina studenata, Prijić-Samaržija objasnila nam je da je Logopedija činom akreditacije studija i odlukom Skupštine SZ postala dijelom velike izborne jedinice društvenih znanosti u kojoj glasuju i drugi studenti s Ekonomskog fakulteta i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

– Odluka o raspisivanju izbora se donosi na početku procedure i da ih nismo uključili studenti logopedije ne bi mogli glasovati u slučaju ponavljanja izbora, kada se uobičajeno definiraju samo novi termini. Ukratko, ukoliko se izbori za tu jedinicu budu ponavljali, i studenti Logopedije će moći biti uključeni u izborni postupak u rujnu, što bi bilo nemoguće da ih sada nismo uključili u Odluku, rekla je.

*Ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [340.02 KB]