Pretraga

[Intervju] Josipa Smoljo vodi Studentski zbor nakon ostavke Smetiška: ‘Mislim da smo mogli bolje’

A- A+

Josipa Smoljo u desetom mjesecu imenovana je zamjenicom Mateja Smetiška, predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što je on krajem svibnja dao ostavku, Josipa je izabrana za vršiteljicu dužnosti predsjednice dok se ne provedu izbori za novog predsjednika/cu. Razgovarali smo s Josipom koja nam je otkrila je li zadovoljna načinom na koji je sada bivši predsjednik obnašao dužnost i što joj je u planu kada je riječ o Zboru, a dotakli smo se i goruće teme borbe Zbora sa Studentskim centrom.

Josipa Smoljo / Foto: Prvatna arhiva

Josipa Smoljo studentica je diplomskog studija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (Molekularna biotehnologija), a trenutno je na posljednjoj godini studija te piše diplomski rad. Uz to, ovo joj je treća akademska godina da je uključena u rad Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon ostavke Mateja Smetiška koji je sedam mjeseci obavljao funkciju predsjednika u Zboru, Josipa je preuzela dužnost vršiteljice dužnosti predsjednice, unatoč problematičnim odredbama Statuta koji ne definira funkciju v.d. predsjednika.

S Josipom smo razgovarali preko Zoom-a jer zbog trenutne situacije nije u Zagrebu, a uz to se vraća i u Austriju gdje treba dovršiti semestar koji je započela na Erasmusu. Međutim, to joj kaže neće utjecati rad u Zboru jer se zbog cjelokupne situacije sve odvija online.

Jesi li se ikad razočarala u rad Zbora i nekih njegovih članova?

Nemali broj puta, ali isključivo u smislu žara i momenta proaktivnosti. Nemam namjeru pričati loše o skupštinarima, niti ću, i jasno mi je da smo mi prvenstveno studenti kojima je na prvome mjestu studiranje i obrazovanje. Nije zanemariv faktor niti obavljanje bezbroj dužnosti vezanih uz studentsko predstavništvo na sastavnicama. Sve naše obaveze, zadaće i uloge su isključivo hvalevrijedne, ali bih voljela kada bi svi davali 120% sebe. Ipak, svjesna sam da je to utopijska situacija, u kojoj bismo možda morali žrtvovati neki drugi dio svojega života kao što je učenje ili ispiti

Jesi li onda razočarana Smetiškovom ostavkom?

Izdvojeni članak

Veliki intervju s predstavnikom 70.000 zagrebačkih studenata: Otkriva što će raditi na čelu Zbora, ali i da želi u politiku

Nisam razočarana, ali šokirana definitivno da. Nisam se razočarala u njega kao osobu. Mi smo sada u takvoj situaciji, borbe sa SC-om, potresa, svega što nosi korona, online ispiti, kako pomoći studentima u ovim situacijama… U cijelom tom konfuznom i dinamičnom okruženju, šokirana jesam. Ali popričala sam s njim i to je to, mi moramo nastaviti djelovati. Ostalo je prilično malo mandata u kojem moramo napraviti koliko možemo.

Jesi li zadovoljna onime što je on napravio u sedam mjeseci svojega mandata?

Ne bih baš to voljela komentirati jer sam mu ja bila savjetnica i djelovali smo zajedno te smatram da komentar ne bi bio objektivan, ali mislim da smo mogli općenito bolje, svi skupa. Unatoč činjenici da su pokrenute neke nove stvari i neke nove borbe, iste su sigurno bile usporene koronom, potresom i ostavkom.

Možeš li izdvojiti neki primjer, što ste to mogli ili trebali napraviti, a da niste?

Smatram da smo u počecima svojega djelovanja, a napose u počecima borbe sa SC-om bili prilično zeleni. Putem smo rasli, sazrijevali, učili i napredovali te je paralelno s time i sve poprimalo veće razmjere. Naravno, tu je već spomenuta prebitna uloga studiranja koja ne smije biti sekundarna, iako nažalost često to i postane. Ipak smatram da smo u nekim potezima mogli biti agilniji, hrabriji, odvažniji, čime bi sigurno i rezultati bili bolji. Pomak koji je učinjen po pitanju SC-a jest pomak, ali mizeran. Smanjenjem naplate natječajne dokumentacije sa 100 kuna na 60 kuna također jest pomak, ali opet kažem, nezadovoljavajući.

Dva pitanja vezano za to: Prvo, zašto Studentski zbor nikad ovako oštro nije ranije (raniji sazivi) reagirao prema SC-u? I drugo, bila si na sastanku s premijerom s Hrvatskim studentskim zborom. Tamo ste pričali i o SC-u. Marušić mi je rekao da je Plenković ostao iznenađen iako ste vi ranije slali dopise.

Izdvojeni članak

Studentski zbor Vladi poslao dopis u kojem traže hitnu kontrolu rada SC-a

Prijašnji sazivi jesu reagirali, ali mislim da je problem bio u komuniciranju i prezentiranju svojega djelovanja prema vani. Nikad se naravno nije reagiralo u ovolikoj mjeri, ali naravno i splet okolnosti nam je išao ususret. Dogodio se potres i prvi put je tolika masa studenata u istom trenutku osjetila nepravdu i ne studentski orijentirano djelovanje SC-a na svojoj koži.

Dobro, ali, bilo je situacija povećanja cijena studentskog smještaja, afera s kolačima…

Apsolutno. Upućena u to jesam i pokušavam što više komunicirati s bivšim predstavnicima kako bismo bili što upućeniji u prošli rad te pametnije planirali budući- manjak mogućnosti direktnog i kontinuiranog djelovanja zbog ograničenja relativno kratkih mandata sigurno je prepreka u ostvarivanju većih uspjeha. Znam da su se slali dopisi, upiti, pričalo se o problemima vezanima uz SC na sjednicama… ipak ako pitamo koliko je često i koliko je uspješno je to sve bilo, sigurno manje od sadašnje situacije. Verbaliziranje situacije prema ostalim studentima je bilo “teško predočivo” jer studenti nisu vidjeli oko čega niti zbog čega se borimo. Tu je i drugi par rukava, studenti imaju svoje probleme i obaveze i mali broj njih zaista zanima ulaganje u studentski standard, unaprjeđenje ili održavanje istoga. Ove su godine nažalost studenti imali priliku vidjeti sav sjaj lošeg rukovođenja SC-om zbog tog nesretnog potresa.

A da se vratimo na prethodno pitanje, sastanak s premijerom?

Izdvojeni članak

Studenti koji su iseljeni iz doma na Cvjetnom ljuti na SC: ‘Učinjeno je mnogo propusta za koje vjerojatno nitko neće odgovarati’

Imala sam isti dojam kao Mateo (op. a. predsjednik Hrvatskog studentskog zbora). Premijer je bio iznenađen, njegovi pomoćnici su vidjeli otvoreno pismo te su bili upućeni, ali do samoga premijera informacije nisu došle. Potpuno smo opušteno i iskreno o svemu porazgovarali. Spomenuli smo ne postojanje službene odluke o iseljenju prvih par sati procesa, spremanje studentske imovine u vreće, kaotičnu situaciju iseljavanja i useljavanja trijekom strogih epidemioloških mjera itd… na što je on zaista ostao frapiran. Naravno sastanak je prvenstveno bio održan zbog mjera Hrvatskog studentskog zbora Vladi RH po pitanju poboljšanja socioekonosmkog statusa studenata. Apsolutno se zalažemo za razvijanje mehanizma od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja za kontroliranjem ulaganja u studentski standard, što je i bilo obećano na sastanku u prvome mjesecu- ipak svjedoci se da se dogovoreno nije realiziralo. Naša borba se nekima sigurno čini naivna i besciljna protiv sustava, ali mi ne odustajemo (o sastanku možete čitati ovdje).

Zadnji sastanak koji ste planirali sa SC-om oko plaćanja stanarina nije održan. Napali ste i Ministarstvo i Vladu da ne kontroliraju rad SC-a. Koji je sljedeći korak u borbi sa SC-om?

Posljednji sastanak nije održan zbog nemogućnosti uprave SC-a da sudjeluje na istome, a Predsjedništvo SZZG-a je odlučilo da sastanka neće ni biti, ako čelni ljudi ne smatraju bitnim izdvojiti svoje vrijeme ili predložiti drugo termin sastanka, zbog studenata. Nažalost kraj je akademske godine, ispitni rokovi polako počinju, veći prioriteti izlaze na površinu, a općenito se malo studenata nalazi u Zagrebu te ne borave u domovima. Nastavit ćemo rješavat pojedinačne slučajeve apsolutno pogrešno obračunatih stanarina, komunikaciju sa studentima i sa višim instancama. Ipak, ozbiljnije poduhvate moramo ostaviti za jesen, a do tada predlažem da nas pratite, podupirete i prenosite.

Definitivno dogodine idemo na potpuno ukidanje naplaćivanja troška za obradu natječaja. Postoje ti neki pomaci, spuštena je cijena sa 100 kuna na 60 kuna, ali na tome nećemo stati. Osjećam se dobro jer su studenti u ovom razdoblju konačno vidjeli koliko radimo za njih i koliko se borimo i to nam je vjetar u leđa.

Koliko je Smetiškova zasluga cijela borba sa SC-om? On je bio predsjednik u tom trenutku.

Mislim da je apsolutno najveća zasluga Predsjedništva. Niti jedan pojedinac nije zasebno zaslužan, jer Zbor nije jedna osoba već svi mi. Ali moram posebno istaknuti Predsjedništvo zajedno koje je stvarno zasukalo rukave i napravilo odličan posao.

Da se vratimo na to kako si došla na ovu poziciju. Ona nije propisana Statutom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, ali ni Zakonom o studentskom zboru i studentskim organizacijama. Možemo se složiti da je Statut loš. Možeš li objasniti kako to da si postala v.d.

Izdvojeni članak

Otkrivamo bizarnost u Studentskom zboru: Smetiško je i dalje predsjednik, ostavka mu ne vrijedi

Imali smo tri opcije i jako smo dugo na Skupštini o tome raspravljali, kao i na Predsjedništvu prije toga. Smatrali smo da u ovakvoj situaciji nikako ne bi bilo dobro da ostanemo obezglavljeni, pogotovo jer je predsjednik SZZG-a ona osoba koja ima pravo glasa u Hrvatskom studentskom zboru, a naravno kao najveći Zbor najvećega sveučilišta ne možemo si to dopustiti.

Možda se očekivanim korakom činio izbor novog predsjednika i zamjenika, iako Statutom ništa nije koncizno definirano i propisano. Tu je problem što online izbor (kakav bi trebao biti u ovoj situaciji) nigdje nije definiran. Običaj je da izbor bude tajan, a mi nismo mogli pronaći jednako neupitan i legitiman način glasanja poput onoga uvriježenog u praksi.

Ali ni v.d. nije propisan Statutom.

Nije. Skupština je donijela odluku da ćemo izglasati v.d. predsjednika i ako bude isto izglasano većinom stupit će na snagu kao odluka Skupštine, najvećeg tijela SZZG-a. U Statutu Senata Sveučilišta u Zagrebu je lijepo raspisan slučaj s v.d.-om, ako rektor da ostavku. Dakle, tražili smo zdravorazumsko rješenje koje nam neće ukrasti vrijeme i resurse, što legitimnije rješenje oko kojega ćemo se zajedno usuglasiti. Nadalje, i predstavnik Studentskog zbora Pravnoga fakulteta Karlo Horvat je rekao da ne vidi sto posto čisto rješenje jer što god odlučimo bit će kamena spoticanja uslijed manjka definiranosti i propisanosti u Statutu, ali i da je v.d. najlogičniji i najlakši način u ovakvoj izvanrednoj situaciji. Skupština je na kraju odlučila da tako glasamo

Statut je očito užasno loš, ali i Zakon. Smetiško je rekao da će krenuti u izmjenu Statuta, postoji i radna skupina.

U izmjenu Statuta se krenulo, da, ali će se djelovanje Radne skupine nastaviti tek u idućoj akademskoj godini zbog trenutne situacije. Mislim da smo dobro odlučili posvetiti se većim prioritetima.

Ako upišeš apsolventsku godinu razmišljaš li o kandidaturi?

Iskreno ne razmišljam puno o tome, niti imam odgovor. Jednostavno sam se sad posvetila ovoj borbi i cilj mi je što više toga osigurati, zajedno sa čitavim SZZG-om, našim studentima. Nisam posvećena tome što će biti na jesen, nego tome da uspijemo realizirati što više poboljšanja studentskog standarda u ovome trenutku- makar ona bila minimalna. Pitanje je i mojih nekih osobnih stvari, a sigurno će i razvoj situacije utjecati na moju odluku.

Misliš li da će ti tvoj angažman u Zboru pomoći u karijeri pa makar ona bila u nekom potpuno drugom smjeru?

Angažman u Zboru mi je zasigurno omogućio napredovanje na samoj sebi, napredovanje u verbalnoj, neverbalnoj komunikaciji, vođenju projekata, upravljanju ljudskim resursima itd… Ipak, voljela bih se baviti farmaceutskom industrijom, pa što se znanstvenog dijela tiče Zbor sigurno nema nikakvu relevantnu ulogu za razvoj moje karijere.

Da te pitam, budući da se uvijek provlači to da su članovi Zbora članovi nekih stranaka. Jesi li ti članica neke stranke?

Izdvojeni članak

Znate koliko je sati kad Mladež HDZ-a upozorava da neki sveučilišni profesori ne rade ništa od uvođenja online nastave

Nisam. Nadam se i voljela bih misliti da se Zborom bave studenti koji su željni altruističnog djelovanja i promjene stanje na bolje. Ipak ne vidim ništa loše u studentima koji su članovi stranaka, pogotovo ako su radišni i proaktivni. Opet, ako govorimo o čestom stereotipu da smo nečije marionete, to apsolutno ne.

Spominjala si da postoji komunikacija s bivšim članovima. Znači oni su na neki način uključeni u rad Zbora?

Nisu. Ako se i radi o komunikaciji sa bivšim članovima radi se o komunikaciji na prijateljskoj razini studenata koji su dali svoje vrijeme, trud, nerijetko i suze za unapređenje akademskih vrijednosti, oko čega se sada, neki tada, budući studenti bore i zalažu.

Sad se najviše bavite SC-om, ali što još radi Studentski zbor, to jest što je radio kroz ovaj mandat prije potresa i korone?

Osim sufinanciranja velikog broja projekata i sami smo organizatori nekolicine njih. Navela bih različite radionice, predavanja i projekte kao što je “Motiviraj se” te projekti koje organiziramo zajedno sa Uredom Sveučilišta za studente. Veliki i jako bitan projekt je i Zdravo sveučilište. Također smo suorganizatori projekta koji okuplja studentske predstavnike na Europskoj razini, European Students’ Union board meeting, a koji se, pogađate, nije odražao zbog korone.

Smetiško je na početku mandata rekao da mu je Zdravo sveučilište najvažniji dio programa, uz transparentnost. Krajnji cilj tog projekta je otvaranje studentske ambulante, gdje ste došli s tim?

Zdravo sveučilište je stvarno jedna prekrasna inicijativa. S Krešimirom Domazetom i prorektoricom Čuković-Bagić osobno sam sudjelovala skoro na mnogim sastancima vezano za projekt. Naravno, korona je i to potresla. Planirali smo za treći mjesec imati najveću nacionalnu akciju darivanja krvi. To bi bila dobra odskočna daska koja bi pokazala da su studenti prisutni i rade za društvo. Trenutno je sve stalo, i akcije i sastanci, zbog situacije s koronom i odgođeno je za jesen.

Koliko ste toga ostvarili iz programa? Postojala je inicijativa oko studentske platforme, iksica…

Mislim da je to najbolje pitati Smetiška. Što se iksica konkretno tiče, ja sam u Radnoj skupini i predstavili smo taj projekt na svim mogućim instancama i sva tijela, od Sveučilišta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog studentskog zbora do same Vlade RH, su u to upućena. Idući korak je trebao biti sastanak sa Studentskim centrom oko logistike, koji se ipak nije održao zbog korone. Ipak najveći problem realiziranja ideje je financiranje, što mi kao Zbor naravno ne možemo provestii.. Ipak bitno je da se priča o tome, pokušavamo razviti model ostvarivanja suradnje sa tijelima koja bi mogla ideju provesti u djelo.

Članica si Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Što ti misliš o odluci Ustavnog suda koja traži ukidanje odredbi Zakona koje su izjednačavale sveučilišne i stručne studije? Trebaju li stručni i sveučilišni studiji biti na istoj razini?

Izdvojeni članak

Nova kriza u znanosti: Ustavni sud ukida odredbe Zakona o HKO-u kojima su se izjednačavali sveučilišni i stručni studiji

Naravno da ne smijemo degradirati nijednu skupinu studenata. A kao što i predstavnici Vijeća veleučilišta i visokih škola često napominju, studiji su različiti, ali u toj različitosti moramo biti jednako vrijedni. Ipak smatram da je problem veći od definiranja kalupa nazvanog kvalifikacijski okvir. Kao studentski predstavnik na nacionalnoj razini zalažem se za postavljanje mehanizma reguliranja i usklađivanja ishoda učenja, čime se rješavaju poteškoće horizontalne i vertikalne mobilnosti te naposljetku i izjednačavanje stručnih i sveučilišnih studija. Ustavni sud je donio svoju odluku te kao takva se mora poštovati, ali naravno izmjena Zakona ne smije uzrokovati ugrožavanje nijednog studenta niti degradaciju ijedne diplome.

Pričala si o projektima, pa da te pitam za SCool Fest. Smetiško je na jednoj od sjednica Skupštine rekao da se on neće održati ove godine jer se nije moglo dogovoriti oko načina na koji će se organizirati. Što je bilo s tim?

Nažalost nismo mogli dogovoriti model sudjelovanja suorganizatora u samome financiranju projekata, a kao Predsjedništvo SZZG-a usuglasili smo se da cilj SCoolFesta kao najvećeg studentskog projekta u Republici Hrvatskoj sigurno nije stagniranje ili degradacija istoga. Složno smo dogovorili usmjeriti napore organiziranja u SCoolFest 2021. te time pomaknuti granice studentskog projekta koji je upisan u mapu hrvatskih festivala (a nadamo se da ćemo i ispuniti obećano!)

Je li bilo ikakvih pritisaka sa Sveučilišta ili nekih drugih institucija u tvojem djelovanju u Zboru?

Osobno na mene nije bilo ikakvih pritisaka nikad. Naravno da je to drugačije sada kada vodimo borbu s SC-om i te je definitivno više i same politike upleteno. Bih li se trebala bojati zbog toga, ne znam, mislim da radimo ispravne stvari i ne borimo se za sebe nego nekog drugog. Također je bitno naglasiti da se ne borimo protiv pojedinaca, čak štoviše objeručke prihvačamo suradnje i dogovore, želimo promjeniti samo sam način poslovanja.

 

Copy link
Powered by Social Snap