Pretraga

Studentski troškovi: Troše 50-ak kuna dnevno, a hranu kupuju na veliko jer je isplativije

A- A+

Cijene proizvoda iz dana u dan rastu, a da je to tako dokazuje i činjenica kako se prije dvije do tri godine moglo dosta više namirnica kupiti za 100 kuna, nego danas. Međutim, o tome ne razbijaju glavu samo stariji i zaposleni, nego i studentska populacija. Provjerili smo koliko novca dnevno potroše studenti koji žive s roditeljima, a koliko oni koji stanuju po domovima ili stanovima.

srednja.hr

Namirnice i drugi proizvodi svakim danom poskupljuju, ali plaće ne rastu zbog čega se novčanici sve rijeđe otvaraju te se mnogi odriču raznih užitaka. Uzmete li u obzir činjenicu koliko je 100 kuna vrijedilo prije dvije ili tri godine, postaje vam jasno da su hrana, piće i sve druge potrepštine enormno poskupjele. Iako neki studenti žive u roditeljskom domu te im jedini trošak predstavljaju kave, cigarete ili menza, doznali smo da u prosjeku dnevno potroše skoro isti iznos kao i studeniti koji žive u domovima ili kao podstanari.

Izdvojeni članak

Nužni, ali nepoželjni troškovi svakog studenta

Troškovi studenata većinom uključuju kavu i cigarete

– Dnevno potošim od 50 do 100 kuna. Uglavnom trošim na cigarete i kave, a ako ne odem u menzu onda je iznos i veći jer iz dućana ne mogu izaći bez računa od 100 kuna, tvrdi Ivan Granić, student četvrte godine novinarstva.

Trenutna cijena, primjerice voća u odnosu na prošli mjesec znatno se razlikuje, a najviše se ističe poskupljenje mliječnih proizvoda koji su u svega 30 dana skuplji za 20-ak posto. Upravo zbog navedenoga jasno je kako su porasli i troškovi studentskog života. S obzirom da je kilogram trešanja od 30 do 40 kuna te da većina studenata dnevno ne troši više od 50-ak kuna, rijetko tko si može iste priuštiti.

– Uglavnom trošim na kavu i cigrete jer rijetko izlazim. Umjesto kupovanja po hrvatskim dućanima, radije kupujem stvari preko eBaya tako da u prosjeku u jednom danu potrošim oko 30 kuna, objašnjava Bruno koji studira u Zagrebu gdje je i njegova obitelj. Uvjerili smo se da je situacija slična i u Dalmaciji. Studentica treće godine ekonomije u Splitu Ivana Gelo rekla nam je kako njeni dnevni troškovi iznose svega 40-ak kuna, što obuhvaća menzu, kavu i cigarete.

Izdvojeni članak

Studenti zahvaljujući menzama uštede čak do 50 kuna po obroku

Hranu kupuju na veliko jer je isplativije

– Moja dnevna potrošnja jako varira, čak i o godišnjem dobu. Ponajviše trošim na hranu jer se ne hranim u menzi, nakon toga na listi bi se najvjerojatnije našla kava bez koje ne prolazi dan. Jedna kutija cigareta svaki drugi dan, nekoliko piva barem dva puta tjedno. Hrana se kupuje na veliko, da bude za tjedan i pol, dva, izjavio je student pete godine novinarstva na FPZG-u Marin Zdelar.

U razgovoru s nekoliko studenata koji su se ‘osamostalili’ saznali smo kako ih se većina hrani po menzama, a ako već ne idu u menze onda hranu ne kupuju na dnevnoj bazin, nego kao i Marin veće količine. – Kad dobijem džeparac u dućanu potrošim oko 300-tinjak kuna na hranu i ostale potrepštine, a onda svaki dan kupujem sebi cigarete, trošim na kavu ili jednom mjesečno kupim komad odjeće, objašnjava studentica druge godine ekonomije u Zagrebu. Dodala je kako bi vjerojatno zapisujući svakodnevne troškove došla do brojke 50.

Dnevna potrošnja studenata ovisi i o obavezama na faksu. Tako Irena Kondža sa ZVU-a govori da njeni troškovi variraju od pet pa do 50 kuna po danu. Ako ima više obaveza na faksu ili praksu, onda kupuje i doručak, ručak, zatim kavu, dok u menzi nema običaj odlaziti na doručak iako živi u studentskom domu.