Pretraga

Studentski zbor pisao Stožeru zbog propusnica za studente: ‘Velik broj studenata radi’

A- A+

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta zbog brojnih se upita o propusnicama i kretanju među županijama obratio Stožeru civilne zaštite. Od njih traže da budu susretljivi te imaju razumijevanja za studente jer mnogi od njih rade preko student servisa ili moraju natrag u mjesto studiranja zbog učenja i ispita.

Screenshot: YouTube kanal MUP-a RH i policije

Studentski predstavnici zatražili su dodatno pojašnjenje Stožera civilne zaštite o propusnicama za studente.

Mole za razumijevanje prema studentima

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta zbog brojnih je upita studenata vezano za propusnice odlučio pisati Stožeru civilne zaštite. Pitali su Stožer da im objasne znače li putovanja studenata u ovom periodu da se neće moći vratiti u mjesto studiranja prije 8. siječnja.

“Ako je tvrdnja istinita, zamolio bih Vas za susretljivost i razumijevanje prema studentima. Naime velik broj studenata radi putem student servisa kako bi si osigurali egzistenciju, određenom broju studenata će krenuti fakultetske obveze već 4. siječnja i velikom broju kolega se stvari te materijali za učenje nalaze u Zagrebu do kojih neće imati mogućnost doći jer su se već vratili svojim domovima, a planirali povratak u Zagreb nakon Božića”, stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik Studentskog zbora Mihovil Mioković.

Navodi i kako želi stati u obranu svojih kolega od kojih se znatna većina, ističe, ponaša u skladu s mjerama, čemu u prilog ide i izrazito nizak postotak zaraženih među studentima.

‘Apeliramo na sve sugrađane da se suzdrže od putovanja’

Kako na pitanje što će biti s propusnicama za studenata ministar i načelnik Stožera Davor Božinović nije imao baš informativan odgovor, obratili smo se MUP-u te ih upitali mogu li studenti u domovima dobiti propusnice za povratak u mjesto prebivališta. Oni su nas pak obavijestili da je na to pitanje odgovoreno na presici Stožera, što baš i nije točno.

Iz tog smo razloga kontaktirali i Stožer civilne zaštite, a odgovor na naš upit stigao je jučer u kasno poslijepodne. U odgovoru se navodi da prema Odluci o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj osoba može otići ili vratiti se u svoje mjesto prebivališta ili boravišta, ali kako bi ga napustila obvezna je imati propusnicu od dana stupanja na snagu navedene Odluke.

– Svakako još jednom apeliramo na sve sugrađane da se suzdrže od putovanja, okupljanja i svih druženja koja u ovim uvjetima nisu nužna, a rizična su, radi zaštite sebe, svojih bližnjih i drugih te kako bismo suzbili širenje zaraze koronavirusom, zaključili su iz Stožera.