Pretraga

Uvode se propusnice: Božinović odgovorio na pitanje što će biti sa studentima

A- A+

Na današnjoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite predstavio je nove epidemiološke mjere. Od 23. prosinca 2020. granice između županija moći će se prijeći samo s propusnicama. Na pitanje što će biti sa studentima, ministar unutarnjih poslova nije dao jasan odgovor.

Screenshot: YouTube kanal MUP-a RH i policije

Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve”, rekao je ravnatelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Stožer civilne zaštite uveo je nove epidemiloške mjere koje će od 23. prosinca vrijediti najkraće do 8. siječnja. Zabranjuju se putavanja između županija, no to pravilo neće vrijediti za granicu između Grada Zagreba i zagrebačke županije.

Prelazak granica bit će moguć samo uz propusnice, koje će moći dobiti  osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Na pitanje što će biti sa studentima, ministar unutarnjih poslova nije dao jasan odgovor.

– Kako to mislite što će biti sa studentima? Prema onome što mi znamo, studenti su uglavnom već izvjesno tjednima najviše na online nastavi što znači da oni nužno najvjerojatnije ni nisu u mjestima studiranja, rekao je Božinović.

Mogu li studenti u domovima dobiti propusnice za povratak u mjesto prebivališta pitali smo MUP i pismeno.

– Obavještavamo Vas kako je na današnjoj Konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH odgovoreno na ovo pitanje, odgovorili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Nadopuna teksta, 12:25 sati

MUP-u smo naglasili kako nas zanima što je sa studentima koji su ipak ostali u studentim domovima, primjerice u Gradu Zagrebu, uz pojašnjenje da su neki studenti, unatoč online nastavi, ostali u mjestu studiranja zbog drugih razloga, kao npr. dostupnosti literature, blizine knjižnice i slično. Zamolili smo ih da nam jasno odgovore hoće li se takvim studentima odobravati propusnice za povratak kući ili ne, a njihov odgovor objavit ćemo kada ga dobijemo.

Nadopuna teksta, 19:30 sati

Na naš upit stigao je odgovor Stožera civilne zaštite. Navode kako se prema Odluci o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj osoba može otići/vratiti se u svoje mjesto prebivališta ili boravišta, ali kako bi ga napustila obvezna je imati propusnicu od dana stupanja na snagu navedene Odluke.

– Svakako još jednom apeliramo na sve sugrađane da se suzdrže od putovanja, okupljanja i svih druženja koja u ovim uvjetima nisu nužna, a rizična su, radi zaštite sebe, svojih bližnjih i drugih te kako bismo suzbili širenje zaraze koronavirusom, zaključuju iz Stožera.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap