Pretraga

Studentski zbor, projektu koji je prijavio njihov predsjednik, dao 50.000 kn: Evo kako se dotični pravda

A- A+

Studentski zbor PMF-a projektu je svog predsjednika Luke Cavaliere Lokasa dao 50.000 kuna, točno polovinu ukupnog iznosa koji se, prema natječaju, dijelio za studentske programe. Cavaliere Lokas pritom je bio i član Povjerenstva koje je ocjenjivalo pristigle prijave te, prema natječaju, nije smio niti prijaviti projekt pod svojim imenom. Za srednja.hr pojašnjava kako je novac išao za STEM Games, natjecanje na kojem je sudjelovalo više studenata PMF-a. Jedan od njih bio je i sam Cavaliere Lokas.

luka cavaliere lokas

Luka Cavaliere Lokas, predsjednik Studentskog zbora zagrebačkog PMF-a
Foto: IAPS | Pixabay | srednja.hr

Studentski zbor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta nedavno je proveo natječaj za sufinanciranje studentskih programa. Regularni je to natječaj koji se, osim na razini sveučilišta, provodi i na fakultetima, a cilj je podržati projekte koje provode ili u njima sudjeluju studenti. PMF je Studentskome zboru ove godine odobrio 100.000 kuna za financiranje studentskih aktivnosti i projekata. Pola tog iznosa, 50.000 kuna studentski su predstavnici, nakon ocjene pristiglih prijava, odlučili dati STEM Gamesu. Ne bi to bila osobito bitna vijest da prijavitelj tog projekta nije sam predsjednik Studentskog zbora, student fizike Luka Cavaliere Lokas.

‘Ovaj slučaj uistinu izgleda kao uskob interesa…’

Da bi stvar bila još zanimljivija, Luka Cavaliere Lokas bio je i član Povjerenstva za provedbu spomenutog natječaja kojim su se financirali studentski projekti. Natječaj, napomenimo, izrijekom zabranjuje da članovi Povjerenstva budu prijavitelji projekata. Glavnog studentskog predstavnika PMF-a to nije spriječilo da prijavi STEM Games koji će naposljetku odnijeti polovinu ukupnog iznosa za studentske programe. Nakon što smo doznali za ove informacije, promptno smo kontaktirali Luku Cavalierea Lokasa, glavnog aktera u priči, te ga pitali da nam razjasni pojedinosti slučaja. Potvrdio nam je sve informacije i priznao da sve izgledao kao sukob interesa.

– Ovaj slučaj uistinu izgleda kao sukob interesa i prijedlog raspodjele financijskih sredstava, koja se dodjeljuju na Natječaju za sufinanciranje studentskih programa, a koji je nespretno složen, no ukoliko imate širu sliku u vidu, tada je jasno vidljivo da je ovdje došlo do nesporazuma. Iznos od 50.000 kuna za STEM Games je utrošen za troškove sudjelovanja 105 studenata PMF-a na natjecanju. Za sve navedeno postoje računi, a Luka Cavaliere Lokas niti bilo tko drugi nije ostvario nikakvu korist. Osobno mi je jako žao što smo se i ja kao predsjednik Studentskog zbora PMF-a i PMF kao ustanova našli u tekstovima s konotacijama o sukobima interesa i netransparentnom postupanju te još jednom napominjem da nije bilo nikakvog ilegalnog raspolaganja sredstvima, kazao nam je Cavaliere Lokas.

Napomenuo je da su studenti PMF-a na STEM Gamesu, projektu koji je pod njegovom prijavom dobio 50.000 kuna od Povjerenstva i Zbora čiji je član, odnosno predsjednik, ostvarili ‘sjajne rezultate’ pa je, istaknuo je, ‘i ovo jedan od dokaza da novac za provedbu ovog programa smisleno i opravdano utrošen’.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem

Glavni predstavnik studenata se pravda

Glavni studentski predstavnik pokušao se opravdati u odgovoru za portal srednja.hr. Bio je, kaže, sudionik natjecanja STEM Games te je kao predstavnik PMF-a sudjelovao u traženju sponzora i donatora kako bi studenti što manje participirali u troškovima odlaska na natjecanje. Naglasimo, jedan od tih studenata je bio i on sam.

– Ključno je to da STEM Games nije program studenata PMF-a, nije ga osmislio Luka Cavaliere Lokas niti itko drugi od naših studenata ili organizacija, nego je postojeće studentsko natjecanje na nacionalnoj razini, a u korelaciji s gore navedenim, dakle, iznosi su trebali biti razgraničeni i Natječaj za studentske programe je trebao biti raspisan na iznos od 50.000,00 kuna. Sve ostale studentske programe prijavljene na Natječaj Povjerenstvo za provedbu Natječaja je ocijenilo i za njih je predloženo financiranje u određenoj mjeri. Dakle, Studentski zbor PMF-a donio je odluku da se sudjelovanje studenata PMF-a na natjecanju STEM Games sufinancira u iznosu od 50.000,00 kuna te je potom predstavnik studenata Luka Cavaliere Lokas inicirao plaćanje organiziranog smještaja za studente u tom iznosu što dakako potvrđuju izdane ponude i računi, na ovaj način svoje postupke pravda predsjednik Studentskog zbora PMF-a Luka Cavaliere Lokas.


ODMAH JE TREBALO BITI PODIJELJENO NAPOLA?

Na još jednom mjestu u pisanom odgovoru za naš portal napominje da je od starta, 100.000 kuna koje je PMF namijenio za studentske programe, Zbor odmah razdijelio napola; polovina za STEM Games, a polovina za natječaj za projekte.

– Nažalost, s obzirom na kašnjenje u podnošenju izvješća za ostvarene studentske projekte za prošlu godinu, a što je preduvjet za odobrenje iznosa za studentske aktivnosti i projekte za novu godinu, došlo je i do kašnjenja u pokretanju Natječaja za sufinanciranje projekata za 2022. godine, a onda i do nedovoljno dobrog postavljanja razgraničenja svrhe ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava što je rezultiralo i unošenjem pogrešnog iznosa u natječaj – umjesto 50.000,00 kuna naveden je iznos 100.000,00 kuna, pokušao je objasniti glavni studentski predstavnik Cavaliere Lokas.


Sjetimo se laptopa od 22.000 kuna

Natječaji, pozivi, nabave i, ukratko, sve što uključuje novac s jedne, i studentske predstavnike s druge strane, nerijetko puni medijske stupce. Prisjetimo se rujna 2021. Na koncu svojeg prvog i, kako se kasnije ispostavilo, zadnjeg mandata na čelu zagrebačkog studentskog zbora Mihovil Mioković objavio je na što je sve s kolegama studentskim predstavnicima trošio javni novac.

Bilo je tu svega, od Macbooka koji košta 22.000 kuna, preko privatnog komunikacijskog treninga za Miokovića, koji nije niti završio, od okvirno 10.000 kuna pa sve do, vjerovali ili ne, sefa za oružje. Njegovi su kolege tada tvrdili, ukratko, da za ništa nisu znali pa pod egidom neprihvatljivosti takvog ponašanja, brže bolje smijenili predsjednika i održali nove izbore.