Pretraga

Studentski zbor u Rijeci negoduje: Studenti s nižim dohotkom smješteni u skuplje domove

A- A+

Nakon što je od nove akademske godine 2016./2017. u korištenje stavljen novoizgrađeni studentski dom na sveučilišnom kampusu u RIjeci, naglom porastu cijena kao i odlukom da u skupljem domu budu smješteni studenti slabijeg imovinskog statusa suprotstavio se Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci koji ovakav potez Studentskog centra smatra krajnje nepromišljenim i bezobzirnim. 

foto: arhiva

Izdvojeni članak

[FOTO] Riječki studenti Filozofskog fakulteta uredili studentski vrt u Kampusu

Iako je izgradnjom 3 paviljona na sveučilišnom kampusu na Trsatu studentima od nove akademske godine omogućeno još 750 novih ležajeva u domu, cijene smještaja izgleda odbile su mnoge studente za prijavljivanje u isti. Kako stoji na stranicama Studentskog zbora, početni prijedlog cijene smještaja od 550 kuna u lipnju je Studentski centar bez ikakvih prethodnih konzultacija sa studentima svoj prijedlog iznio Upravnom vijeću, da bi kasnije cijena doma porasla na 639 kuna.

Tek bi određenom broju studenata nižeg ekonomskog statusa ta cijena bila dodatno subvencionirana. Na taj bi način, kako napominju iz Studentskog zbora, gotovo polovica studenata smještenih u novim domovima plaćala cijenu gotovo dvostruko višu od one koju plaćaju studenti smješteni u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. Time je donesena velika nepravda prema studentima nižeg socio-ekonomskog statusa koji su smješteni u nove domove, da u skladu s rang listom sami odaberu u kojem domu žele stanovati. 

Da je cjelokupni slučaj još bizarniji, svjedoči i činjenica kako se studenti na ovakav razmještaj nisu čak mogli niti žaliti, jer raspored po domovima nije bio naznačen u privremenim, već samo u konačnim rezultatima nakon isteka žalbe. 

Na novonastalu situaciju reagirao je Studentski zbor u Rijeci uputivši dopis Studentskom centru za revidiranje rasporeda po studentskim domovima i odabir studentskog doma prema mjestu na rang listi.  

– Što se tiče budućih mjera, sigurno ćemo iskoristiti sve mjere koje su nam na raspolaganju (i ovo ne mislim figurativno, već vrlo doslovno) da dođe do sniženja navedene cijene studentskog smještaja, jer ovo što se događa smatramo primjerom vrhunske neodgovornosti i bezobzirnosti prema studentima, kazao nam je prije vikenda predsjednik riječkog Studentskog zbora Aleksandar Šušnjar, a budući student kojega smo kontaktirali, a koji bi trebao živjeti u novim paviljonima, potvrdio nam je kako cijena varira od 500 do 700 kuna te da studentima još ništa nije rečeno jer se, kako kaže još nisu dogovorili.