Pretraga

Studentski život iz druge perspektive: Kako je živjeti u privatnom domu?

A- A+

Kada ste student, jedan od najvećih životnih stresova jest upravo – pronalazak smještaja. Većina studenata ne studira u svojem rodnom mjestu, pa se onda svake godine bori s time gdje živjeti. Najveći sretnici su oni koji uspiju ostvariti pravo na smještaj u državnom domu, no što je s ostalima?

student

Foto: pixabay

Najveći problem, ako ste student koji živi studentskim životom, jest onaj smještaja. Odlazak u stan je preskupa opcija, a dobiti mjesto u domu je, ponekad se čini, potpuna lutrija. I što onda? Ljudi se snalaze na razne načine, a između ostalog, postoji i opcija odlaska u privatni dom. Barem u Zagrebu.

Zagreb je najveći studentski grad koji ima čak četiri studentska doma – no to i dalje nije dovoljno za zadovoljiti potrebe studenata. Svake godine je velik broj studenata koji nisu ostvarili pravo smještaja na samom natječaju, a još je i veći broj studenata koji se nisu niti pokušali prijaviti na isti, već su unaprijed odustali.

Neki koji dobiju odbijenicu se odluče otići u neki od učeničkih domova koji imaju kapacitete za smještaj studenata, no većina je prisiljena otići u stan. Osim, ako se niste sjetili i treće opcije, a to jest privatan dom. U Zagrebu je najveći privatan dom onaj na adresi Poljanička 5. Kako piše na njihovim službenim stranicama, trenutni kapacitet ovog doma jest 194 kreveta.

Zanimalo nas je kako to živjeti tamo, pa smo razgovarali s jednom studenticom koja je tamo provela ovu godinu.

– Kod ovog doma je super što ne trebaš ganjati dobre ocjene na faksu da bi imao smještaj, dovoljno je da si student. Jos možeš zapravo birati da budeš sam u sobi. Još jedna dobra strana je što su čistačice dobre – mislim na preciznost kod čišćenja. Cijena smještaja je solidna, s obzirom na to da je privatni dom. Sobe su u redu, a menza je fast food. Jedino što je loše su vrata novijih soba, jer se apsolutno sve čuje, otkrila nam je Kiara (23) s PMF-a.

Kada bi samo vrata novijih soba bila upitna, mogli bismo reći da je riječ o idealnom smještaju. No, kako je ipak u pitanju studentski život, ne bi valjalo da je onako ‘kako treba’. Pa nam se i naša sugovornica požalila na neke stvari.

– Loša strana doma je neorganizirana uprava. Neorganizirana uprava koja nerijetko ublažava informacije, kao npr. da će preuređenje wc-a trajati 2 tjedna, dok je realnost da traje 2 mjeseca (i još zatvore vodu zbog radova bez najave). Ili grijanje koje upale tek nakon što se tjedan dana otprilike smrzavamo. I domar koji se šetka po ženskim i muškim krilima je apsolutno nepotreban. Ovaj dom čini posebnim to što su radnici uvijek tu, uvijek si nađu nešto za raditi, ironična je naša sugovornica.

Izdvojeni članak

[FOTO] Završava obnova studentskog doma Bruno Bušić: Zavirite u moderne sobe u kojima će boraviti studenti

Svi koji su živjeli u državnom domu mogu se potvrditi da i tamo uvijek postoji neki kvar koji je trenutno u procesu popravka – dobro je dokle god nije u pitanju nešto što vam direktno utječe na kvalitetu stanovanja, ili nešto zbog čega vi morate čekati majstora da dođe.

Ono što se u domu uvijek čeka jesu kasni noćni sati, kada dolazi do spontanih druženja. Iako se ne čini da se ovoj pandemiji bliži kraj, u nekoliko navrata smo se uvjerili da se studenti uspijevaju snaći kada su u pitanju spontana druženja. Barem u državnim domovima.

– Prije sam bila u državnom domu i tamo se uvijek družilo, no ovdje, iako možda ima utjecaja i stanje s koronom, nije baš dopušteno neko veće druženje po sobama, a vani nema mjesta. Dom je kao najobičnija zgrada, i praktički nema dvorišta za druženje, jedino tri reda stepenica na ulazu, požalila nam se Kiara (23).

Iako je šteta živjeti kao student, a ne doživjeti studentsku atmosferu, moramo priznati – te studentske atmosfere trenutno fali svugdje. I u državnim domovima, druženja su daleko od onoga kakva su prije bila. No, kako nam je rekla i naša sugovornica, ovo je mjesto u kojem ona planira dovršiti svoje studiranje – nadamo se da će to biti nakon što pandemija završi…

–  Dom je inače mali, ali nije baš studentska atmosfera, jer nema bas velikih druženja, niti partyja. Bila su možda u zadnjih godinu dana dva partyja koji su završili dolaskom policije jer bi susjedi zvali. Mislim da je ovo, od privatnih domova, najisplativiji. Za sve skuplje od ovog što ovaj dom nudi, isplativije dođe otići u stan. Ja planiram ostati ovdje do kraja studiranja, rekla nam je Kiara (23).