Pretraga

Studiranje u inozemstvu: potez života ili gubljenje vremena? Donosimo priče onih koji su iskusili studiranje izvan Hrvatske

A- A+

Za mnoge od nas studiranje u inozemstvu predstavlja egzotičnost za koju bi se teško odlučili iz nebrojeno mnogo razloga. Odlazak od kuće gdje svi govore hrvatski, odricanje od domaće kuhinje, upoznavanje nove kulture i novih ljudi, nastava na drugom jeziku samo su neke od stvari koje nam padnu na pamet kada pomislimo na studiranje izvan Hrvatske. A kako to zapravo izgleda, s čime se susreću oni koji su se usudili otići na studij van, pitali smo studentice koje imaju to iskustvo u sebi. Što su nam sve otkrili, donosimo u nastavku.

foto: Pixabay

Razgovarali smo s tri studentice koje su iskusile studiranje u inozemstvu. Dvije od njih, Klara i Dorotea, koje su studirale u Ujedinjenom Kraljevstvu, su se već vratile sa studija u Hrvatsku, a Petra je još uvijek na diplomskom studiju i to u Nizozemskoj. Zanimalo nas je kako su se snašle u novoj sredini i koliki im je bio kulturni šok odlazak u novu sredinu.

Prilagodba na nizozemski stil života nije bila teška. Nizozemci se vole držati pravila i to je olakšavajuća okolnost za strane studente jer uvijek znaš što smiješ i što ne smiješ, a u slučaju nedoumice ili neznanja, svi će ti drage volje pomoći i direktno te uputiti – govori nam Petra koja studira na Tilburg Universityju u Nizozemskoj.

Klara nam govori kako je njezin recept za lakšu prilagodbu bilo obitavanje na faksu – Većinu vremena sam provodila na faksu tako da je fokus bio tamo gdje je i trebao biti, a sve ovo je onda automatski sjelo na svoje mjesto. Drago mi je da sam prvih par godina studija odradila u Zagrebu u safe zoni, i tek malo zrelija otišla van jer mi je to taj proces prilagodbe olakšao. Mislim da je samo stvar vremena. Čovjek se na sve navikne. Pa i na ovo.

Studiranje vani kao boost za samopouzdanje

Sve tri su nam potvrdile kako im je ovo iskustvo bilo od ogromnog značaja za njihov osobni razvoj.

Nakon sto sam završila studij ekonomije u Zagrebu, odlučila sam se za magisterij na Coventry University-u. Za osobni razvoj studij u inozemstvu znači jako puno, kroz situacije koje prolaziš svakodnevno dobiješ jednu dozu samopouzdanja za koju smatram da u sigurnoj zoni poznate sredine nikada ne možeš postići, rekla nam je Dorotea.

Petra tvrdi kako u studiranje u inozemstvu donosi puno benefita u smislu učenja stranog jezika – Studij u inozemstvu je nezaobilazan bez učenja novih stranih jezika ili barem usavršavanja engleskog jezika. Moj studij se izvodi posve na engleskom jeziku i vidim veliki napredak u mom znanju i korištenju engleskog jezika; proširio mi se vokabular, poboljšao naglasak, pričam čišće, brže i točnije.

Bila sam okružena najrazličitijim ljudima iz cijeloga svijeta, naučila puno o samoj profesiji i uz fantastične profesore i vanjske predavače/gost predavače dobila znanje i savjete kakve sam trebala za napredak – govori nam Klara, dodajući kako joj je ovakav „izlet“ bio iznimno potreban kao bijeg od rutine koja se često pojavljuje u njenoj profesiji ilustratora.

Nazvala sam broj i doslovno rekla „Ja želim ići na diplomski studij u inozemstvo, je l’ mi možete pomoći?“

Zanimalo nas je na koji su se način cure informirale o studiju vani. Pretpostavili smo kako je za to potrebno puno surfanja internetom, konzultacija s profesorima s faksa i ostalim poznanicima, a potom i hrpa birokracije koja se mora riješiti.

Petra je do svog studija došla na, zapravo, vrlo smiješan način. Naime, poznanik joj je upisao neki broj telefona u mobitel za slučaj da ikad želi studirati vani – Nisam ga nikad pitala koji je to broj i za što će mi i, ako ga nazovem, tko će mi se s druge strane javiti, jer (tada) mi nije ni na kraj pameti bilo da odem ikuda iz Lijepe naše. Nazvala sam broj i doslovno rekla „Ja želim ići na diplomski studij u inozemstvo, je l’ mi možete pomoći?“. Dobila sam pozitivan odgovor i dva dana od tog poziva sjedila sam u uredu agencije IntegralEdu, agencije za savjetovanje o obrazovanju u inozemstvu.

Njima sam se obratila sa željom da mi pomognu. Oni su mi otkrili Falmouth kao opciju, pomogli sa svim papirima koji bi mi inače uzeli pola veselja i objasnili sve što se često od stresa ne razumije i zanemari – kaže nam Klara.

IntegralEdu – br. 1 u savjetovanju za obrazovanje u inozemstvu

Integral Edukacijski Programi prvi su u savjetovanju za obrazovanje u inozemstvu. Uvelike su pomogli curama ne samo u pronalasku studija, već su bili uz njih i u svim onim pomalo glupavim situacijama kada si prepušten sam sebi u drugoj državi.

Na svako pitanje imali su odgovor i mogla sam im se obratiti bilo kada i u vezi bilo čega. Ne znam uopće kako bi izgledao cijeli taj postupak da sam ga sama morala izvoditi. Ekipa iz Integrala mi je praktički „sredila“ cijeli upis na faks! – potvrđuje nam Petra.

Iz kojih sve razloga je dobro imati savjetnika pri odabiru studija vani? Pa, kako su i cure potvrdile, netko ti je zaista potreban da te vodi kroz cijeli proces. IntegralEdu nudi detaljne informacije o posebnostima visokoškolskog i sveučilišnog obrazovanja u inozemstvu, prijavama i rokovima za prijavu. Pomažu u pripremi potrebnih dokumenata za prijavu i upis, a isto tako provode prijavu i slanje na odabrana sveučilišta. Isto tako, jako su dobro informirani o svim pravima i mogućnostima studenata u odabranim zemljama i mogu te uputiti na sve što ti je potrebno. Uz to, imaju ogroman popis sveučilišta s kojima surađuju na kojima imaš besplatnu prijavu za upis. Zapravo, kroz cijeli proces odabira studija, upisa, pronalaska smještaja, ali i studiranja u inozemstvu te vode, i to rade potpuno besplatno!

Na njihovim stranicama možeš pronaći puno više informacija o diplomskim studijima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj. Tamo možeš saznati koliko koštaju studiji u navedenim državama, kao i troškove stanovanja, ali i sve ostalo što ti je potrebno prije ovog velikog koraka.

Zvuči kao klišej, ali nevjerojatno je koliko ti boravak i studij u inozemstvu može pružiti za osobni razvoj, otvoriti um, pomoći ti da neke stvari gledaš iz posve druge perspektive, spojiti te s nevjerojatnim ljudima i kulturama iz cijelog svijeta, pomoći ti naći put u obrazovanju i kasnije karijeri, promijeniti stavove, prihvatiti promjene… Bezbroj divnih stvari!  – poručuje Petra svim sadašnjim i budućim studentima.