Pretraga

Ovo je stvarno preludo: Na FER-u studiraju dvije djevojke istog imena i prezimena, radi čega su doživjele niz (ne)zgoda

A- A+

Katarina Ćavar i Katarina Ćavar (kroz tekst ćemo ih odrediti s I. i II.) su studentice Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koje možda ne bi ni doznale jedna za drugu, da se čudne okolnosti nisu umiješale među njih.

izvor: Facebook

Naime, Katarina Ćavar I., nekoć jedna od najboljih dvadeset maturanta u državi, a danas studentica treće godine FER-a, na početku ove akademske godine, dobila je neobičnu poruku iz studentske službe, koja je bila okidač svemu.

Dobila poruku da izvrši obveze na predmetima koje uopće ne sluša

Izdvojeni članak

[Najmaturantica] Katarina riješila fiziku bez greške, a ostale predmete s preko 90 posto uspješnosti

– Sve je počelo početkom akademske godine kada sam primila neobičan poziv iz studentske službe. Naime, nešto prije početka godine tražila sam promjenu mentora na fakultetu te me službenica studentske službe zvala da mi kaže da sam zabunom predala zahtjevnicu za promjenu mentora na diplomskom studiju iako sam na preddiplomskom studiju, te da hitno moram dostaviti ispravnu zahtjevnicu. Problem je bio u tome što uopće nisam dostavljala nikakvu zahtjevnicu, promjenu mentora obavila sam isključivo elektronski, a žena iz studentske službe tvrdila je da gleda u papir s mojim potpisom na kraju. Da stvar bude bolja, obavijestili su me da prije nego mi odobre promjenu mentora, moraju mi odobriti promjenu smjera na fakultetu, što me tek posebno zbunilo. Nisam željela mijenjati smjer studija na fakultetu. Nakon nekoliko minuta vrlo zbunjujućeg razgovora, saznala sam da je na fakultet došla još jedna Katarina Ćavar, koja je došla na diplomski studij na FER i također tražila zamjenu mentora kad i ja, govori nam Katarina Ćavar I.

Potom je počela dobivati čudne mailove, a s obzirom da se radilo o generičkim porukama, nije se previše uzbuđivala. Ipak, kada su joj krenule stizati napomene da ispuni obveze za predmete koje uopće ne sluša, vrag je odnio šalu.

– Nekoliko dana kasnije, uslijedilo je mnoštvo mailova o kolegijima za koje nikad nisam niti čula, a kamoli ih upisala. Međutim, kako nijedan mail nije poslala osoba, već su bili automatski poslani, nisam se previše uzbuđivala. No, kada mi je stigao mail od profesora s jednog od tih kolegija s molbom da odaberem temu za seminar, odlučila sam da je vrijeme za reagirati. Javila sam se studentskoj službi i tajnici na zavodu na kojem je dotična druga Katarina Ćavar studirala te ih zamolila da joj nekako dojave da njeni mailovi završavaju kod mene te da mi se javi na isti taj mail. I tako je počelo naše razmjenjivanje mailova – ja bih njoj slala njene zalutale mailove, a ona meni moje, pojašnjava Katarina Ćavar I.

Nakon čudnih okolnosti koje su ih povezale na mreži, jučer se odlučile upoznati uživo

Neko vrijeme su razmijenjivale zalutale mailove, a jučer su se odlučile i upoznati. A nakon upoznavanja, dogodio se još veći šok!

– Sve do jučer, sva naša komunikacija odvijala se isključivo preko mailova te nisam znala niti kako izgleda, tako da je nisam mogla prepoznati na fakultetu. Igrom slučaja, upoznala sam njezinu prijateljicu koja nas je nekoliko sati kasnije i upoznala. Pravi šok je uslijedio tek nakon što am joj vidjela profil na Facebooku, gdje sam otkrila da, kao i ja, ima sestru Anu, da joj je obitelj s majčine strane iz Sinja, kao i moja, a s tatine strane iz Širokog Brijega, kao i moja. Kroz razgovor se ispostavilo da nam obitelji u Širokom Brijegu žive svega nekoliko kuća dalje te da su nam se djedovi međusobno poznavali. Također, iznenadilo me što na naslovnoj slici ima kip “Na izvoru”, u Sinju popularno zvan “Luca”, kojeg je napravio upravo moj djed, uzbuđeno će Katarina Ćavar I.

Još uvijek ne znaju jesu li rođakinje, ali s obzirom na poveznice, osobito ove iz Širokog Brijega, ne bi to bilo nikakvo iznenađenje.

– Cijelo ovo iskustvo me vrlo iznenadilo, šokiralo i nasmijalo. Neobično je već samo se dopisivati s nekim tko se zove i preziva isto kao i ti, pogotovo uz sve ove ostale nevjerojatne sličnosti. Iako nismo još imale prilike otići na poštenu kavu, ne sumnjam da ćemo nakon nekog vremena postati dobre prijateljice te me zanima što ćemo li još sve putem otkriti jedna o drugoj, pita se Katarina Ćavar I.

Katarina Ćavar II., za razliku od I. nije samo podrijetlom iz Širokog Brijega, nego od tamo i dolazi. U Zagreb je došla tek na studij, gdje je nakon završetka preddiplomskog studija matematike na PMF-u, odlučila na diplomski studij, otići na FER.

I tada su počele gore opisane situacije. Katarina Ćavar II. proživjela je dakle slične nesporazume s mailovima, koje su onda u međusobnoj komunikaciji rješavale jedna s drugom.

– Ja sam iz Širokog Brijega, ali kako mi je mama iz Sinja, tamo sam provela dobar dio djetinjstva, a tako znam i za kip Luce, koji ispada da je izradio Katarinin djed. Iako smo se jučer upoznale, ja sam još uvijek pod dojmom upoznavanja i samo o tome pričam. Bila sam presretna i jako izenanađena, kad mi je moja imenoprezimenjakinja počela sve pričati. Ostala sam paf saznavši koliko nam se stvari u životu poklapa, rekla nam je na kraju Katarina Ćavar II.