Pretraga

[Najmaturantica] Katarina riješila fiziku bez greške, a ostale predmete s preko 90 posto uspješnosti

A- A+

Katarina Ćavar sadašnja je studentica FER-a, koja je prošle godine na državnoj maturi pisala četiri predmeta i svaki od njih položila s 90 posto i više učinka. Pri tome je na fizici briljirala uradivši test bez greške. Inače je bila izvrsna učenica V. gimnazije u Zagrebu, no ipak je za državnu maturu uzela i privatne pripreme iz fizike i hrvatskog jezika. Što joj je u cijelom tom procesu bilo najteže, koliko odvojiti vremena za učenje te niz drugih pojedinosti, otkrila nam je u razgovoru. 

Katarina Ćavar | izvor: privatna arhiva

Brucošica FER-a Katarina Ćavar prošle se godine istaknula na državnoj maturi s četiri izvrsno napisana predmeta. Na fizici nije imala niti jednu grešku, na matematici je riješila 98 posto ispita, a na engleskom A razine 96 posto. Priznaje da joj se hrvatski baš i nije dalo učiti pa je izabrala B razinu i riješila 90 posto testa.

Izdvojeni članak

[Najmaturantica] Zadranka Katarina smatra da je samostalna priprema puno korisnija od kolektivne

Na proljeće uzela pripreme iz fizike i hrvatskog – očito je vrijedilo

Katarina nam govori da je cijelu srednju školu prolazila s odličnim uspjehom, povremeno i s besprijekornih 5,0. Oko upisa na fakultet nije dvojila, jer ju je jedino FER privlačio.

– U srednjoj školi sam zavoljela programirati i informatiku općenito, a oduvijek sam naginjala k matematici i fizici, tako da je to bio najlogičniji izbor, pojašnjava studentica FER-a.

Što se tiče priprema za državnu maturu, imala je razne planove, ali kako se kroz smijeh prisjeća, planovi su se malo izjalovili.

– Hrvatski mi se nikako nije dalo spremati pa sam za to upisala pripreme preko proljetnih praznika, a uzela sam ih i iz fizike. Onako, da se prisilim početi raditi. Nakon završetka godine sam se pripremala kako su dolazili ispiti – do fizike samo fiziku, do hrvatskog hrvatski i tako redom, svoj način spremanja za maturu otkriva Katrina.

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Drugi po ukupnom rezultatu na državnoj maturi otkriva ključ svoga uspjeha

Na svakom je maturantu da individualno procijeni koliko mu treba vremena za pojedini predmet

Katarina Ćavar nema baš neki čarobni recept kojim bi jednostavno uputila maturante kako da ostvare barem približan rezultat kao ona. Ipak naglašava da sve ne treba doživljavati kao veliki bauk.

– Mislim da je vrlo individualno kako i koliko se pripremati. Budućim maturantima bih savjetovala da procijene sami sebe i količinu vremena koja im je potrebna za pripremiti tu veliku količinu gradiva. Nije to nista strašno teško, ali zahtjeva dobru koncentraciju i dobro razumijevanje gradiva. Ako imate neke rupe iz određenih područja, sad je vrijeme da ih polako i smireno, ali i temeljito popunite, savjetuje ova studentica FER-a.


Uvela bih dublje financijsko obrazovanje

Postojećim obrazovnim sustavom u Hrvatskoj, Katarina je zadovoljna. Ipak da nešto može promijeniti, imala bi par prijedloga. – Istina da se previše nebitnih, malih činjenica uči i pamti, ali iskreno kad bi se smanjila količina gradiva koje treba nauciti, jedino što bi se kod mene promijenilo je da bih manje ucila. Eventualno bih za sebe nešto učila sa strane što me zanima. Super mi je što nakon gimnazije možeš krenuti u kojem god smjeru hoćeš te ako ti se potrefe dobri profesori, imaš super temelje za bilo koju granu. Osobno bih smanjila opseg gradiva društvenih predmeta poput povijesti, geografije, sociologije i toga čisto jer me to ne zanima. I definitivno bih uvela dublje financijsko obrazovanje – to je znanje vrlo bitno za život u današnjem svijetu, a mislim da ga se u obrazovnom sustavu previše podcjenjuje. Očekuje se da sami to kroz život naučimo, a ne usmjere nas gdje naći kvalitetne informacije u tom smjeru, objašnjava Katarina.

Otkrila je i što joj je bilo najteže u cijelom procesu državne mature.

– Pomisao da moram pisati maturu iz hrvatskog. (smijeh) Stvarno mi se to nije dalo učiti. Ali inače nije ništa bilo sad pretjerano teško. Sve proslogodišnje mature su dostupne na internetu tako da se nisam imala što pretjerano iznenaditi, pojašnjava nam.

Na fakultetu učim da jednom uspješno primijenim stečeno znanje

Obzirom da je prošlo četiri mjeseca otkada je krenula na studij, provjerili smo s Katarinom ide li joj i na FER-u, kao u srednjoj i na maturi.

– Zasad ide odlično. Za par dana tek počinje 2. dio ispita tako da ne mogu još za taj dio govoriti, ali nadam se najboljem, pa sad kako bude. Ak se desi neki lijepi prosjek, bit će super, a ak ne – opet dobro. (smijeh) Definitivno je ostala želja da i dalje ostvarujem uspjehe kao i u srednjoj školi, no ipak se srednja škola i fakultet uvelike razlikuju, smatra Katarina.

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Bez pripreme potpuno riješio fiziku i još dva predmeta s preko 90 posto

No uz to što je fakultet viši i teži obrazovni nivo, ipak ima svoje čari ta specijalizacija za određeno područje.

– Ja osobno puno više učim sad nego u srednjoj školi. U srednjoj su to sve bila kampanjska učenja, počinjalo se večer prije, u zadnji čas, a i gradivo me nije baš interesiralo. Na fakultetu je ipak druga priča. Ovo je područje koje me zanima i u kojem planiram bit do kraja života pa drukčije pristupam učenju. Ne učim više za ocjenu, nego da mi ostane znanje kako bih jednog dana mogla bit uspješna inženjerka. Uz to fakultet stalno traži rad kod kuće budući da gotovo svaki tjedan budu nekakvi kratki ispiti, laboratorijske vježbe, blicevi… a sve to traži pripremu i rad doma, govori Katarina.

Za kraj nam je ova ambiciozna studentica FER-a otkrila i čime se bavi u slobodno vrijeme.

– Od ovih ‘službenih’ aktivnosti sa strane učim francuski i njemački te plešem zumbu. Naravno volim i izlaziti s prijateljima, gledati serije, tu i tamo neku knjigu uhvatiti i povremeno činiti neku random aktivnost.

Voljela bih se idući semestar uključiti i u neku studentsku udrugu, ali vidit ćemo kako ću stajati s vremenom, zaključuje Katarina Ćavar.