Pretraga

Svake godine ista glupost: Na upisima u više godine uz Studomat se provjerava i indeks koji ničemu ne služi

A- A+

Dugački redovi ispred studentskih referada u ovo doba godine sasvim su normalna pojava. Znak je to da su počeli upisi u više godine studija. Uz dokaz o uplati i još pokoji papir, studenti na upis trebaju donijeti i indeks kako bi tete iz referade provjerile jesu li sve ocjene upisane u njega, a potom provjeravaju jesu li ocjene upisane i online putem Studomata. Potpuno nepotreban dupli sustav nekima će zadati glavobolje jer, zaboravi li profesor upisati ocjenu u oboje, student će imati problem. Sve više fakulteta shvatilo je uzaludnost studentske knjižice s ocjenama (indeksa) i poptuno ih ukinulo, a pitanje je zašto to konačno ne učine svi. Naime, indekse studenti plaćaju, a sustav je odavno spreman za funkcioniranje isključivo putem Studomata.

FAKSiranje | Screenshot: AZVO Youtube

Najpoznatija studentska knjižica u kojoj su upisani JMBAG, godina studija i ocjene te osvojeni ECTS bodovi iz pojedinih kolegija, u nekoj sad već davnijoj prošlosti stvarno je imala smisla. Međutim, generacije koje se sada školuju na sastavnicama hrvatskih sveučilišta i dalje kupuju indekse na početku visokog školovanja, iako je on postao gotovo simboličan.

Sve više sastavnica ukida indeks, no velik broj studenata i dalje ga posjeduje

Izdvojeni članak

Kome treba indeks još? Fizički indeksi su višak i isisavanje novca iz studentskih džepova

Gotovo simboličan samo zato što, kad ga imaš, moraš ga i koristiti. Iako sva visoka učilišta u Hrvatskoj besplatno koriste ISVU sustav i upisuju ocjene i potpise online, prilikom upisa u više godine, studenti moraju pokazati i ispunjen indeks. Tako i studenti, ali i profesori moraju paziti da ocjene upišu i online i “offline”, u indeks, a taj dupli sustav ne čini ništa nego li komplicira život svima. Osim, naravno, onima koji od prodaje indeksa zarađuju.

Sve više sastavnica hrvatskih sveučilišta shvatilo je da je indeks postao nepotreban, pa ga tako zagrebački FER ne koristi već dugi niz godina, a pridružili su mu se i Agronomski fakultet u Zagrebu te od ove akademske godine (2018./2019.) i varaždinski FOI te cijelo Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Indeks je nepotreban i s tehničke strane – ISVU (Studomat) je sasvim dovoljan

Čak je i Pravilnik o studentskoj ispravi još 2014. godine propisao da je službena studentska isprava  studentska iskaznica poznatija kao iksica, pa je indeks i s te strane kao dokument nepotreban.

Iz SRCA su nam još u lisopadu prošle godine rekli da se visokim učilištima već dulje vrijeme s tehničke strane omogućuje da prestanu koristiti klasične papirnate indekse.

– Srce, uz podršku i financiranje MZO-a, nudi visokim učilištima veći broj različitih usluga, koje mogu besplatno koristiti, poput ISVU-a, Merlina, ISSP-a, ISAK-a, AAI@EduHr-a itd. ISVU koristi 110 visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, a među njima i svi fakulteti i akademije Sveučilišta u Zagrebu, te se za njih može reći da koriste online način upisivanja ocjena i potpisa, rekli su nam tada iz SRCA.

U jednoj od naših anketa pitali smo vas smatrate li da sva sveučilišta u Hrvatskoj trebaju ukinuti indekse, a više od polovice čitatelja izjasnilo se da ne znaju što se s ukidanjem indeksa više uopće čeka. Anketi je pristupilo više od 1.000 korisnika.

 

Dogodi li se dakle nekom studentu da čekajući dugačak red za upis u višu godinu odjednom shvati da mu ocjena nije upisana u Studomat, dokaz u indeksu neće mu značiti ništa.

Velika je nepoznanica čemu onda točno indeks služi, ako ni u toj situaciji ne može olakšati studentu i spasiti ga od traženja profesora i prekasnog upisivanja ocjene u ISVU sustav.