Pretraga

Sveučilišta u Ljubljani i Beogradu ispred Zagreba

A- A+

Ugledni portal Webometrics već se 11 godina bavi ocjenjivanjem sveučilišta prema različitim kriterijima. Prije par dana objavili su novu ljestvicu gdje su rangirana najbolja sveučilišta, na temelju utjecaja njihovih web stranica. Od hrvatskih ‘predstavnika’, daleko najutjecajniju web stranicu ima Sveučilište u Zagrebu. No to je bilo dovoljno tek za 528. mjesto u svjetskom poretku. Harvard je zauzeo prvu poziciju. Provjerite gdje su na ljestvici i ostala hrvatska sveučilišta.

Portal koji se već 11 godina bavi rangiranjima sveučilišta Webometrics, objavio je prije par dana novi poredak. Kriterij prema kojem se rangiranje vršilo bio je utjecaj web stranica sveučilišta. Prvo mjesto na svjetskoj ljestvici zauzeo je Harvard, dok je najbolje plasirano hrvatsko, Sveučilište u Zagrebu na 528. poziciji.

Izdvojeni članak

Otkrijte koja su najbolja sveučilišta na starom kontinentu

Naše drugo najveće sveučilište, tek četvrto po plasmanu na ovoj ljestvici

Treba reći da analize na spomenutom portalu obuhvaćaju više od 20 tisuća visokoškolskih institucija diljem svijeta. U toj golemoj konkurenciji prema utjecaju web stranice, drugo najbolje plasirano sveučilište iz Hrvatske je riječko.

Ono zauzima 1801. poziciju. Slijedi zatim Sveučilište u Osijeku koje je na 2008. mjestu. Zanimljivo da drugo najveće hrvatsko sveučilište, ono u Splitu zauzima tek četvrtu poziciju među hrvatskim predstavnicima, odnosno 2937. u svjetskom poretku.

Slijedi ga Sveučilište u Zadru, koje se nalazi na 3500. mjestu.

Izdvojeni članak

Najbolja sveučilišta prema reputaciji koju imaju

Slovenska i srpska sveučilišta ‘skupno’ uspješnija, bosanska daleko ispod

Kada je riječ o usporedbi sa susjednim zemljama, treba reći da se Sveučilište u Ljubljani nalazi na solidnom 205. mjestu, dok je drugi najbolje plasirani slovenski predstavnik Univerza na Primorskem na 2236. mjestu, a Univerza v Mariboru na 2275.

Univerzitet u Beogradu 27. je mjesta ispred zagrebačkog te zauzima dakle 501. mjesto. Među 1000 je još i Univerzitet u Novom Sadu na 988. poziciji.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini najbolje plasiran je Univerzitet u Sarajevu na 1970. mjestu.

Dodajmo da su uz Harvard u top pet na svijetu još i Massachusetts Institute of Technology, Sveučilište Stanford, Sveučilište Cornell te Sveučilište Michigan. Cjelokupnu ljestvicu pogledajte na ovom linku.