Pretraga

Sveučilište dobilo zgradu vrijednu 43 milijuna kuna, žele pokrenuti start-up kampus za studente

A- A+

Ovih je dana Istarska županija Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli prepustila na 50 godina zgradu Mornaričke bolnice u Puli, nekretninu čija tržišna vrijednost iznosi gotovo 43,4 milijuna kuna. Sveučilište ondje želi pokrenuti start-up kampus. U njemu bi istarske tvrtke koje ostvare suradnju sa Sveučilištem mogle imati svoje prostore i inkubatore u kojima će studentima omogućiti da studiranje imaju i praktičan posao.

Mornarička bolnica predana je Sveučilištu u Puli | foto: Istarska županija

Sveučilište Jurja Dobile u Puli ovih dana dobilo je ‘poklon’ vrijedan preko 43 milijuna kuna – Istarska županija prepustila im je zgradu Mornaričke bolnice u Puli na rok od 50 godina. To sveučilište sada ima pet godina da zgradu stavi u funkciju, u suprotnom gubi pravo korištenja.

– Ova zgrada ima i svoju vrijednost kao kulturni spomenik, a Sveučilište će sigurno pomoći da ona i dalje nastavi život. Prostor Mornaričke bolnice bit će namijenjen i za start-up kampus, gdje bi istarske firme, koje bi surađivale sa Sveučilištem, ovdje mogle imati svoje prostore i inkubatore što bi našim studentima omogućilo da uz samo studiranje, imaju i praktičan posao. Svake godine nastojimo pratiti potrebe i otvoriti nove studije i zato nam je ova zgrada izuzetno bitna, riječi su profesora Valtera Boljunčića, koji je na primopredaji bio opunomoćenik Sveučilišta.

Planirane investicije, dodao je, nisu male, a jedan dio je već osiguran putem ITU mehanizma, dok je drugi dio dobivanja sredstava u završnom djelu. Radi se sveukupno o iznosu od oko 50-ak milijuna kuna.

Nekadašnje zgrade pulske bolnice već su ranije prepuštene sveučilištu

Ovo nije prva nekretnina koju je Istarska županija prepustila Sveučilištu. Iz te županije podsjećaju kako je OB Pula, čiji je osnivač Istarska županija, već je prepustila više nekretnine na lokaciji Zagrebačke ulice, bez naknade.

– Sveučilište J. Dobrile steklo je, tako, pravo vlasništva nad tri nekretnine (zgrada bivše bolničke kuhinje, bolničke kotlovnice i zgradu bivšeg odjela otorinolaringologije) na kojima je izgrađen studentski dom i menza. Osim toga, na dodatne dvije nekretnine (zgrada bivše praonice bolnice i objekt tvrđave) osnovano je pravo građenja u korist sveučilišta na rok od 30 godina, a gdje su danas novi paviljoni studentskog doma, podsjetili su iz županije.

Dodaju kako su tu i zgrade bivše neurologije, te interne i zgrada gdje se nekad nalazila uprava bolnice, koje su, također, dodijeljene Sveučilištu i u fazi su preuređenja ili pripreme za prenamjenu. Gotovo sve zgrade nekadašnje Opće bolnice Pula nakon dovršetka projekta izgradnje nove bolnice, dodijeljene su Sveučilištu J. Dobrile, navode iz županije.

–  Na Sveučilištu trenutno studira oko 3.900 studenata, a siguran sam kako će ta brojka samo rasti. Zahvaljujući vrijednoj nekretnini nekadašnje Mornaričke bolnice koju županija prepušta sveučilištu, pred pulskim sveučilištem je jedno novo razvojno razdoblje. Da povučem paralelu s drugom visokoobrazovnom ustanovom – Istarskim veleučilištem, čiji je osnivač Istarska županija: Istarsko veleučilište je u najmu i nema svoje nekretnine. Ova činjenica dovoljno govori sama po sebi koliko snažno Istarska županija stoji iza Sveučilišta Jurja Dobrile, rekao je župan Boris Miletić.

Izdvojeni članak

Na još jednom sveučilištu otvorena dva nova paviljona studenskog doma, zavirite u modernu unutrašnjost

Poboljšanje studentskog standarda

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić smatra da je buduća namjena zgrade izvsna  te da će biti iskorištena jednako kvalitetno kao i ostale zgrade stare bolnice.

– Mislim da idemo u dobrom smjeru kao regija. Zdravstvo je nešto što mora postojati, a ovim što se Opća bolnica, da tako kažem, odriče Mornaričke bolnice građani neće uopće osjetiti. Sve što je bilo ovdje smješteno je u novoj bolnici, poručila je ravnateljica Hrstić izrazivši zadovoljstvo što će u Mornaričkoj bolnici biti jedna mlada, zdrava populacija, koja će koristiti gradu i županiji.

Predsjednik Studentskog zbora Mirko FIlipović je rekao kako su studenti do prije nekoliko dana slavili otvorenje novih paviljona studentskog doma, koji omogućuju 248 novih ležaja studentima i to onima kojima je najpotrebnije, odnosno studentima slabijeg socio-ekonomskog stanja i studentima s invaliditetom.

– Danas slavimo prepuštanje Mornaričke bolnice našem sveučilištu od strane Istarske županije sa svrhom provedbe projekta kampusa. Ovim se putem želim zahvaliti županiji na sluhu i prepoznavanju potencijala ovog projekta, kao i Ministarstvu na sudjelovanju u projektu, a pomoću kojeg će se studentski standard u Puli iznimno poboljšati, istaknuo je Filipović.

Prema njegovim riječima, na ovoj lokaciji će ubuduće svakodnevno biti studenti Filozofskog fakulteta, Fakulteta odgojno-obrazovnih znanosti, Fakulteta prirodnih znanosti i Fakulteta informatike.