Pretraga

Sveučilište pripremilo karantenu za studente, smjestit će ih u veliki hotel

A- A+

Riječko sveučilište već je pripremilo karantenu za svoje studente. Radi se o samačkom hotelu, takozvanom tobleroneu na Kantridi. U njemu će biti smješteni studenti kojima je zbog zaraze ili bliskog kontakta propisana mjera izolacije.

Foto: Unsplash

U studentskim domovima Sveučilišta u Rijeci smješteno je 1.300 studenata, no prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja te se prostorije ne mogu koristiti za samoizolaciju. U praksi to znači da studenti kod kojih se pojave znakovi bolesti uzrokovane koronavirusom, kao i njihovi bliski kontakti, u karantenu moraju biti smještani negdje drugdje, sve do dolasa roditelja ili druge punoljetne osobe iz kućanstva. Za riječke će studente ta karantena biti u samačkom hotelu na Kantridi, piše Novi list.

Karantena u ‘tobleroneu’

Međutim, kako istovremeno samo u zimskom semestru na 13 riječkih fakulteta boravi i 100 stranih Erasmus studenata, Sveučilište s Gradom Rijekom dogovara prostor karantene, koju će, najavljuje prorektorica za studente Marta Žuvić, koristiti i studenti smješteni u studentskim domovima ako ne mogu organizirati put kući. Studentska karantena bit će smještena u poznatom tobleroneu na Kantridi.

Izdvojeni članak

Zatvaraju vrata fakulteta: Jedno sveučilište u potpunosti prelazi na online nastavu

– Dogovori s Gradom Rijekom su u finalnoj fazi, a kao prostor karantene za studente dogovoreno je korištenje samačkog hotela »3. maja« na Kantridi. Studentima bi za potrebe karantene trebalo biti na raspolaganju deset soba, a u suradnji sa Studentskim centrom Rijeka po potrebi će se organizirati i dovoz obroka za studente koji su u samoizolaciji ili pak imaju pozitivan nalaz na koronavirus te nisu u mogućnosti organizirati odlazak kući, rekla je Novom listu prorektorica Žuvić.

Riječ je o objektu koji je Rijeka proteklog ljeta osposobila kao karantenu za turiste čija klinička slika ne zahtijeva hospitalizaciju te njihove kontakte. Sada će tu biti smješteni studenti, a na raspolaganju će u samačkom hotelu, među ostalim, imati i usluge diplomiranog sanitarnog inženjera.

Pravila su jasna

Epidemiološka pravila za studente nalažu da je u slučaju pozitivnog nalaza na koronavirus nužno organizirati izolaciju u objektu smještaja ne dulje od 48 sati od pozitivnog testa. Pri tome korisnik smještaja obavezno sam boravi u sobi za izolaciju. Nakon toga organizira se premještaj korisnika smještaja u organiziranu izolaciju koju osigurava nadležni Stožer civilne zaštite u odgovarajućem prostoru izvan objekta smještaja, a ako narušeno zdravlje to zahtijeva, osigurava se hospitalizacija.

U slučaju zaprimanja negativnog nalaza na SARS-CoV-2, korisnik smještaja ostaje u objektu smještaja pod istim uvjetima kao prije pojavljivanja znakova bolesti te se vraća u svoju sobu, a može se vratiti u objekt smještaja sukladno odluci liječnika, odnosno kada prestaje biti zarazan za druge, neovisno o tome radi li se o COVID-19 ili nekoj drugoj zaraznoj bolesti, piše Novi list.