Pretraga

Sveučilište Sjever objavilo lažnu vijest o zapošljivosti studenata: Uklonili su je kad smo ih prozvali

A- A+

Sveučilište Sjever početkom je mjeseca na naslovnici objavilo vijest prilično zavaravajućeg naslova. Tvrdili su, ukratko, da njihovi studenti imaju najveći postotak zapošljavanja nakon diplome. U tekstu nisu ponudili nijedan konkretan podatak koji bi to potkrijepio pa samo ih prozvali te tražili da nam ustupe statistiku. Nakon našeg upita, promijenili su naslov, a vijest makli s naslovnice stranica.

naslovnica sveučilište sjever

Vijest na naslovnici Sveučilišta Sjever, 24. svibnja 2021.
Screenshot | obrada srednja.hr

Sveučilište Sjever je na naslovnici svojih službenih web stranica 3. svibnja objavilo vijest naslova “Upiši Sjever – Sveučilište koje ima najveći postotak zapošljavanja nakon diplome”.

Nema konkretnog podatka

Kako nas je taj naslov prilično začudio, odlučili smo detaljno pregledati tekst ne bi li pronašli neki statistički podatak na kojemu je tvrdnja iz naslova bazirana. Kao što možete pogoditi, takvo nešto nismo pronašli.

U jednom dijelu vijesti stoji da je najviše studenata Sjevera, njih čak 78 posto, u deficitarnom STEM području pa su nakon što završe studij “iznimno traženi”. Dodatno se ističe da je “stopa zaposlenja nakon završenog studija na Sveučilištu Sjever  vrlo velika” kao i da “dosadašnji studenti postižu zavidnu karijeru u realnom sektoru”. Na još jednom mjestu ističe se da “istraživanja pokazuju da Sveučilište Sjever ima najveći postotak zapošljavanja nakon diplome u odnosu na druga sveučilišta”. Poveznice ili naziva istraživanja, kao ni konkretnih brojki, u tekstu – nema.

Još spornih tvrdnji

Osim što u ostatku vijesti ne postoji konkretan podatak prema kojemu bi se valjano mogao izvesti zaključak da je Sjever uistinu Sveučilište s najvećim postotkom zapošljavanja nakon diplome, kako ambiciozno tvrde u naslovu, u ovoj priči postoji još nekoliko problema.

Problem je što ni nešto ublaženije tvrdnje u tekstu o iznimnoj traženosti i vrlo velikoj stopi zaposlenja njihovih studenata nisu potkrijepljene brojkama. Istovremeno, ti su dijelovi teksta podebljani kako bi odmah upali u oko čitatelju kojem, pak, jedino preostaje vjerovati onome što kaže Sveučilište. Dodatno, u vijesti se navode razlozi zbog kojih je Sveučilište Sjever “najbrže rastuće i najperspektivnije sveučilište”, no opet, bez konkretnih statističkih, mjerljivih podataka.

Promijenili naslov

Zbog zavaravajućeg naslova i odgovarajućeg teksta, 24. svibnja kontaktirali smo Sveučilište Sjever. Pitali smo ih da nam pojasne na temelju čega su zaključili da je upravo njihovo sveučilište ono s najvećim postotkom zapošljivosti studenata, a tražili smo i da nam kažu točne brojke. Zahtijevali smo i pojašnjenje zašto statističkih podataka nema u vijesti s gore navedenim ambicioznim naslovom.

Odgovor nismo dobili, no sedam dana nakon, na naslovnici Sveučilišta Sjever navedene vijesti više nije bilo. U arhivi vijesti na njihovoj smo je službenoj stranici uspjeli pronaći, no pod potpuno drugačijim naslovom. Sada umjesto zavaravajuće tvrdnje o zapošljivosti naslov glasi “Upiši Sjever – Sveučilište u kojem je student u središtu pozornosti”. Nekad, dakle, nakon našeg upita, na koji nismo dobili odgovor, naslov je promijenjen, a zavaravajuća vijest uklonjena s naslovnice. Osim toga, izbačena je i jedna rečenica u kojoj se tvrdilo da je Sjever naše najmlađe javno sveučilište, što nakon osnivanja onoga u Slavonskom Brodu – više nije.

vijest sa novim naslovom

Vijest s novim naslovom primijetili smo 31. svibnja, a na naslovnici je više nema
Screenshot | obrada srednja.hr

Imamo još pitanja

Zbog toga smo ovog ponedjeljka, 31. svibnja, pisanim putem opet kontaktirali Sveučilište. Pitali smo ih zašto su promijenili naslov i spornu vijest maknuli s naslovnice. Tražili smo ih i da nam pojasne zašto su uopće prvotno objavili tu vijest sa zavaravajućim naslovom. Naposljetku, pitali smo i da nam pojasne još neke tvrdnje iz teksta.

Konkretno, Sveučilište Sjever u tom tekstu i dalje tvrdi da su njihovi studenti iznimno traženi nakon završetka faksa te je stopa njihova zaposlenja vrlo velika. Isto tako, ostala je tvrdnja o navodnim istraživanjima koja pokazuju da im je zapošljivost veća nego što je to slučaj s drugim sveučilištima. Tražili smo Sjever da nam dostavi opipljiv podatak kojim bi potkrijepili neke od tih tvrdnji. Odgovor, dva dana nakon drugog poslanog upita, nismo dobili. Na portalu srednja.hr u cijelosti ćemo ga objaviti čim ga dobijemo.

Dvije iste vijesti pod različitim naslovima izvezli smo u PDF dokumente. Ispod ih možete usporediti. (Ako vam se dokumenti ne prikazuju, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [263.51 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [381.45 KB]