Pretraga

Sveučilište u Zagrebu planira se digitalno transformirati: Cilj je bolja priprema studenata za budućnost

A- A+

Sveučilište u Zagrebu po prvi je put organiziralo Dan digitalne transformacije kako bi istaknula važnost ove reforme u društvu i visokom obrazovanju. Skup je održan na početku nove akademske godine 2023./2024. u kojoj će poseban fokus Sveučilišta biti usmjeren prema razvoju digitalnih vještina. Rektor Lakušić istaknuo je kako Sveučilište u Zagrebu obrazuje 52 posto svih studenata u Hrvatskoj i aktivno implementira koncept pametnih sveučilišta, usmjeravajući se prema inovacijama i povećanoj učinkovitosti.

Dan digitalne transformacije 2023

Dan digitalne transformacije | izvor: Sveučilište u Zagrebu

U zgradi Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe u Zagrebu, po prvi je put održan Dan digitalne transformacije Sveučilišta u Zagrebu. Na skupu su se izlaganja bavila izazovima velikih količina podataka u učenju i potencijalom umjetne inteligencije u obrazovanju.

Program je uključivao i panel-raspravu o digitalizaciji visokog obrazovanja na kojoj su govorili rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, prorektor za poslovanje i digitalizaciju Tomislav Bolanča, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnoga društva Bernard Gršić, ravnatelj Sveučilišnoga računskoga centra Ivan Marić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET Hrvoje Puljiz i direktor Alternativnih kanala Zagrebačke banke Ivan Hećimović.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Zagrebački rektor Lakušić na dužnosti je već godinu dana: Ovo su plusevi i minusi u njegovu mandatu

Cilj je modernizirati i unaprijediti obrazovanje

Istaknuvši snažnu usmjerenost Sveučilišta u Zagrebu prema digitalnoj transformaciji, rektor Stjepan Lakušić istaknuo je kako ova reforma obuhvaća niz aktivnosti kojima je cilj modernizirati i unaprijediti obrazovanje. Rektor je naglasio kako digitalna transformacija obuhvaća modernizaciju obrazovanja, istraživanje i administraciju.

Kazao je kako su ključni koraci za postizanje ovih ciljeva integracija tehnoloških alata za podršku učenju, digitalizacija resursa te pametne tehnologije. Dodao je kako Sveučilište u Zagrebu obrazuje 52 posto svih studenata u Hrvatskoj, a Sveučilište je usmjereno prema inovacijama i povećanoj učinkovitosti.

– Industrija ne želi da sveučilišta zaostaju u procesima digitalne transformacije, zbog čega na Sveučilištu u Zagrebu već aktivno implementiramo koncept pametnih sveučilišta, zaključio je rektor Lakušić.

Izdvojeni članak
zgrada rektorata sveučilišta u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu pohvalilo se da je na listi najodrživijih sveučilišta, evo koje je mjesto zauzelo

‘Digitalno doba povećava učinkovitost i produktivnost’

Državni tajnik Bernard Gršić osvrnuo se na rezultate Izvješća o stanju digitalnog desetljeća za 2023., koje je prije nekoliko dana objavila Europska komisija rekavši kako je digitalizacija sveprisutna i neizbježna te da je važno iskoristiti sve njezine potencijale. Istaknuo je važnost edukacije građana u području digitalnih tehnologija i potrebu za povećanjem broja stručnjaka u ICT području. Također, istaknuto je da je digitalizacija ključna za gospodarstvo i javnu upravu.

– Digitalno doba u kojem živimo otvara nove razvojne mogućnosti, pokreće nove industrije, poslovne modele i procese, stvara nova radna mjesta, povećava učinkovitost i produktivnost, omogućava novi način komunikacije te brži protok informacija, rekao je državni tajnik Gršić.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić izbori za rektora

Ovo je trebao biti tekst o rektorskom kandidatu Lakušiću, ali nije odgovorio na naša pitanja

Panelisti su složni oko toga da digitalizacija donosi promjene u istraživanju, obrazovanju, inovacijama i upravljanju sveučilištima, poboljšavajući kvalitetu obrazovanja i olakšavajući pristup resursima. Sveučilište u Zagrebu, svjesno svoje odgovornosti i uloge u provedbi digitalne transformacije, organiziralo je ovaj događaj kako bi se naglasila važnost ove sveobuhvatne reforme koja obuhvaća društvo u cjelini, pa tako i sustav znanosti i visokoga obrazovanja.