Pretraga

Sveučilištu u Rijeci studenti dali čvrstu četvorku: Najzadovoljniji profesorima, ali ne i količinom prakse

A- A+

Riječko Sveučilište nastavlja zadržavati kontinuitet kvalitete aspekata studiranja, barem ako je suditi po rezultatima najnovijeg ispitivanja zadovoljstva njegovih studenata. Kako je ono pokazalo, studenti prosječno Sveučilištu dodijeljuju četvorku. Aspekte su studiranja u prošloj akademskoj godini ocijenili s 3.9, odnosno, istom ocjenom kao i prethodnih godina. Studenti su pritom najzadovoljniji profesorima, komunikacijom i razinom motivacije, a najmanje su zadovoljni nemogućnošću razvijanja praktičnih kompetencija.

Kao i prethodnih godina, i ove je godine Centar za osiguravanje i unapređivanje kvalitete ispitao 3.442 završenih studenata riječkih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija, piše Novi list.

Danim upitnikom studenti su, među ostalim, iskazivali zadovoljstvo studijskim programom, njegovom organizacijom, nastavnicima, odnosom s njima te ponudom kolegija. Uz to su ocijenjivali i mogućnost stjecanja praktičnih kompetencija i sudjelovanja u različitim aktivnostima u akademskoj godini 2017./2018.

Studentima najbolji nastavnici, komunikacija i motiviranost

Izdvojeni članak

Sveučilište u Rijeci promoviralo 61 doktora znanosti: Pogađate, među njima je opet više žena

Odgovori na navedena pitanja doveli su do ukupne ocjene koja se u odnosu na zadnje tri godine nije promijenila. Srednja vrijednost indeksa generalnog zadovoljstva studijem također iznosi 3.9 te je stabilna od početka provođenja ispitivanja, navodi isti izvor.

Pritom su studenti najvišom ocjenom, 4.2, ocijenili doprinos studija osobnom razvoju, motiviranost za daljnje učenje s 4.1, a preporučivanje odabranog studija drugima čistom četvorkom. Uz bok vrlo dobrim aspektima stoji i odnos s nastavnicima, ostvarivanje komunikacije te nastavnički savjeti i podrška kojima ispitani mladi također daju visokih 4.2.

Najproblematičniji im je manjak prakse

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu tone brže nego Titanic: Na uglednoj ljestvici kvalitete zauzelo je bijednu poziciju

Iako vrlo zadovoljni nastavnicima, osobnom razvoju i motiviranošću, riječki studenti ipak neke aspekte vrjenduju nižim ocjenama. Pripremljenost za uključivanje u tržište rada dobila je tako ocjenu 3.8, dok je osposobljenost za rad u struci od studenata zaslužila srednju ocjenu 3.6, prenosi Novi list.

Istu su ocjenu dali ponudi izbornih kolegija, a mogućnost stjecanja kompetencija mladi, izgleda, smatraju najproblematičnijim aspektom Sveučilišta – udijelili su joj ocjenu 3.4.

Kako su rezultati ovog ispitivanja zadovoljstva preduvjet rada na unaprjeđenju, prorektorica za osiguravanje i unapređivanje kvalitete, prof. dr. Marta Žuvić za Novi list je najavila projekte koji bi, prema njenim riječima, mogli doskočiti manjkavostima u domeni stručne prakse. Podneseno je 6 projektnih prijava, a realizacija se očekuje sljedeće godine.

– Projektima se predviđa uvođenje obavezne i izborne stručne prakse u studijske programe, uključivanje stručnjaka iz gospodarskog sektora u definiranje praktičnih kompetencija koje studenti trebaju steći tijekom studija te olakšano povezivanje studenata s gospodarskim subjektima tijekom školovanja. U tom smislu studentima će se otvoriti mogućnosti za bolju pripremljenost za uključivanje u tržište rada, kao i za bolju osposobljenost za rad u struci, kazala je prof. dr. Žuvić za isti izvor.