Pretraga

Tehničko veleučilište u Zagrebu otvara dva nova diplomska studija

A- A+

‘Digitalna ekonomija’ te ‘Informacijska sigurnost i digitalna forenzika’ dva su nova diplomska studija koje Tehničko veleučilište u Zagrebu planira uvesti u sljedeće dvije akademske godine. Osim njih, nove uže specijalizacije e-Zdravstvo i e-Uprava provodit će se od sljedeće akademske godine u sklopu specijalističkog diplomskog studija informatike. Uvođenje nova dva smjera od 10 predstavljenih prošle godine na okruglom stolu, rezultat je projekta Politehnika 2025. Jedan od glavnih ciljeva tog projekta, prema riječima prodekana TVZ-a Gorana Malčića, osiguravanje je tzv. ‘pametnih specijalizacija’ koje su uspostavljene u skladu s potrebama tržišta rada o čemu je provedeno i detaljno istraživanje.

Foto: pixabay.com

Tehničko veleučilište u Zagrebu kroz sljedeće će dvije akademske godine uvesti dva nova diplomska studija. Radi se o smjerovima ‘Digitalna ekonomija’ te ‘Informacijska sigurnost i digitalna forenzika’. Navedeni studijski programi čine 2 od ukupno 10 novih studijskih programa koje je TVZ prošle godine predstavio na okruglom stolu, a koji su izrađeni u sklopu projekta Politehnika 2025. O uvođenju nova dva diplomska studija popričali smo s prodekanom za nastavu i studente TVZ-a, mr. sc. Goranom Malčićem.

– U sklopu ovog projekta i osnivanju novih diplomskih smjerova naglasak je bio na TVZ. ‘pametnim specijalizacijama’. Ideja je da se na preddiplomskoj razini zadrže uopćeniji studiji poput elektrotehnike, racunarstva, informatike strojarstva i graditeljstva, a potom u 120 ECTS-a specijalističkih diplomskih stručnih studija slijedi usavršavanje u užem području. U sklopu projekta Politehnika 2025. izrađena je studija potražnje za politehničkim zanimanjima na tržištu rada i u skladu s tim predstavljeni su novi studijski programi, rekao nam je prodekan Malčić istaknuvši kako su u cijelom procesu slušali potrebe tržišta s ciljem veće zapošljivosti njihovih studenata nakon završetka studija.

Izdvojeni članak

Asistent s TVZ-a imao problema s elektrotehnikom pa pokrenuo video kanal na kojem ju poučava

Dva nova diplomska studija samo su neki od planiranih, navodi Malčić, a jedan od njih već je poslan Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi ono pokrenulo recenzentski postupak. Ostale planirane smjerove s pripadajućim kolegijima možete pregledati ovdje.

– Diplomski studijski program ‘Digitalna ekonomija’ već je poslan Ministarstvu koje treba po proceduri odrediti recenzente, odnosno program treba dobiti dopusnicu kako bismo ga mogli uvesti i upisivati studente, kaže Malčić te nadodaje kako se nada da će procedura kratko trajati i da će ovaj diplomski smjer vjerojatno biti moguće upisati od akademske godine 2017./2018. kao i drugi novoosnovani diplomski studij ‘Informacijska sigurnost i digitalna forenzika’. Uže specijalizacije e-Uprava i e-Zdravstvo će se početi provoditi od ove jeseni unutar specijalističkog diplomskog studija informatike.

Izdvojeni članak

Politehnika 2025: TVZ predstavio 10 novih studijskih programa kroz projekt vrijedan 3 milijuna kuna

Razvijena programska aplikacija za studente i poslodavce koja omogućuje definiranje putanje učenja

U sklopu projekta razvijena je i programska aplikacija za studente i poslodavce koja omogućuje definiranje putanje učenja. Određivanje putanje učenja rezultat je preporučenog izbora kolegija na temelju željenih kompetencija za određenu kvalifikaciju ili profil, piše na službenoj stranici projekta.

– Poslodavcima je kroz aplikaciju omogućeno lakše snalaženje u sustavu obrazovanja, veća vidljivost i prepoznatljivost politehničkih studijskih programa i jedinstveno pretraživanje po ishodima učenja/kompetencijama, a kroz aplikaciju dostupni su im i profili diplomiranih studenata za zanimanja i poslove koje traže, navedeno je u vodiču projekta.

Prodekan Malčić ukratko nam je objasnio kako se radi o iznimno složenom i inovativnom softveru koji omogućava povezivanje znanja, vještina i kompetencija s tržištem rada, odnosno radnim mjestom koje studenta kao budućeg zaposlenika očekuje.

Izdvojeni članak

Održavaju se tribine, padaju rekordi i pljušte priopćenja u javnoj raspravi o HKO-u

Politehnika 2025. vrijedan je više od 3 milijuna kuna, sufinancirala ga je Europska unija, a na njemu je radilo 60 nastavnika i istraživača

Kao što smo već pisali, projekt ‘Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području specijalističkih studija politehnike’ skraćenog naziva Politehnika 2025. provelo je Tehničko veleučilište u Zagrebu. Uz TVZ u projektu su sudjelovale i partnerske firme APIS, SPAN i IN2. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.166.706,11 kn, a sufinancirala ga je i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od visokih 3.008.370,80 kn. Na tom je projektu radilo 60 nastavnika i istraživača TVZ-a.

Kako ističu na službenoj stranici, cilj projekta unaprjeđenje je kvalitete visokog obrazovanja u specijalističkim diplomskim stručnim studijima u skladu s ciljevima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. To se tiče poboljšanja konkurentnosti na tržištu u vidu povećanja zapošljivosti studenata te kontinuirano unaprjeđenje kompetencija nastavnika.

Projekt baziran na ciljevima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, a prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u trenutno je na javnoj raspravi

U javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koja traje od 7. ožujka nalaze se dva prijedloga za razinu 7 HKO-a. Izmjenu zakona nalaže Ustavni sud, nakon što je prošle godine rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istom sudu podnio prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti Zakona o HKO-u.

Predlagatelju tužbe najspornija je bila razina 7 prema kojoj se stručni i sveučilišni diplomski studiji nalaze na istoj razini. O toj temi više možete pročitati ovdje.