Pretraga

Politehnika 2025: TVZ predstavio 10 novih studijskih programa kroz projekt vrijedan 3 milijuna kuna

A- A+

Na Okruglom stolu pod motom ‘Dolaze zanimanja budućnosti. Dočekajmo ih spremni. Izgradimo kompetencije zajedno’ TVZ je predstavio 10 novih studijskih programa specijalističkih politehničkih područja informatike i računarstva, elektrotehnike, graditeljstva i strojarstva.  

Izdvojeni članak

Studentski zbor TVZ-a izradio detaljan vodič za brucoše i sve koji žele upisati taj fakultet

Osim novih studijskih programa, predstavljeno je i unaprjeđenje četiri postojeća studijska programa iz automatike, elektrotehnike, telekomunikacije i računala i e-Poslovanja. 

Novi studijski programi nastali su u sklopu projekta „Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području specijalističkih studija politehnike’, skraćenog naziva Politehnika 2025.  Na projektu je radilo 60 nastavnika i istraživača Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, a u 15 mjeseci provedbe projekta  na njega je uloženo 30.000 radnih sati.  

Specifičnost predstavljenih studijskih programa jest modularnost i fleksibilnost pristupa. Unutar svakog programa ima dva puta više izbornih od obaveznih kolegija.

Kao neki od noviteta koji prate potrebe tržišta rada, posebno su istaknuti kolegiji Strateško poduzetništvo i digitalna ekonomija te Vođenje softverskih projekata.

Posebnu pažnju na okruglom stolu privukao je program Informacijske sigurnosti i digitalne forenzike. Naime, danas studiji tog područja postoje u nekom od predloženih oblika samo u Irskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj, čime se otvara mogućnost da Tehničko veleučilište u Zagrebu, a time i Hrvatska, privuče velik broj studenta iz šire regije i Europske unije.

Budućim studentima aplikacija omogućava definiranje putanje učenja i kurikulum na temelju željenih kompetencija

Prije izrade programa, provedeno je istraživanje Studije potražnje za zanimanjima i kompetencijama u području politehnike 2020.-2025. godine. Na osnovi dobivenih rezultata unutar identificiranih domena unutar politehničkih područja, polja i grana, razvijeni su standardi zanimanja, standardi kvalifikacija te unaprjeđeni postojeći i razvijeni novi studijski programi politehničkih područja.

Na okruglom stolu predstavljena je i aplikacija za poslodavce i studente razvijena u sklopu projekta „Politehnika 2025“. Aplikacija poslodavcima omogućava prepoznatljivost studijskih programa po kompetencijama za kvalifikacije i zanimanja koja su im potrebna, bilo da se radi o zapošljavanju novog zaposlenika ili usavršavanju postojećih zaposlenika kroz proces cjeloživotnog učenja. 

– Aplikacija poslodavcima omogućava prepoznatljivost studijskih programa po kompetencijama za kvalifikacije i zanimanja koja su im potrebna, bilo da se radi o zapošljavanju novog zaposlenika ili usavršavanju postojećih zaposlenika kroz proces cjeloživotnog učenja. Budućim studentima aplikacija omogućava definiranje putanje učenja i kurikulum na temelju željenih kompetencija za određenu kvalifikaciju i profil zanimanja i daje informacije o mogućem radnom mjestu i ključnim poslovima, rekao je dr. sc. Miroslav Slamić, voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija informatike i zamjenik voditelja Projek, a aplikacija je u svojoj testnoj fazi dostupna ovdje.

Izdvojeni članak

Digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostalih sektora

Projekt Politehnika vrijedan je više od 3 milijuna kuna

Kratke prezentacije kolegija studijskih programa po politehničkim područjima u nastavku su održali voditelji timova koji su izrađivali studijske programe: Jana Žiljak-Vujić – pročelnica Informatičko-računarskog odjela, Vesna AlićKostešić – voditeljica Stručnog studija mehatronike, Boris Uremović – voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija graditeljstva, Davor Gadže – voditelj Specijalističkog diplomskog stručnog studija elektrotehnike. Petra Bonačić Bartolin predstavila je studijski program Protetike i ortotike, Toni Bjažić studijski program Robotike, Mladen Mauher studijske programe e-Uprave i e-Poslovanja, a Goran Sirovatka studijski program Informacijske sigurnosti i digitalne forenzike.

Projekt ‘Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području specijalističkih studija politehnike’, skraćenog naziva ‘Politehnika 2025’, provodilo je Tehničko veleučilište u Zagrebu s partnerima iz poslovne zajednice: tvrtkama APIS IT , IN2 i SPAN. Kroz projekt je izrađeno 19 standarda zanimanja, 14 standarda kvalifikacija i 14 studijskih programa specijalističkih politehničkih područja elektrotehnike i elektronike, graditeljstva, informatike i računarstva te strojarstva. Projekt se provodio u trajanju od 15 mjeseci i sufinancirao u iznosu od 3.008.370,80 kn iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a kroz natječaj ‘Unaprjeđivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira’. Ukupna vrijednost projekta je 3.166.706,11 kn.