Pretraga

Totalna prevara: ‘Studenti, nemojte prenagliti s veseljem oko obrane cijene ECTS bodova’

A- A+

Studentski zbor Filozofskog fakulteta upozorio je studente da se ne vesele prerano ovotjednoj ‘obrani’ cijene ECTS boda na zagrebačkom sveučilištu. Kako ističu, iako je cijena ECTS boda zasad ostala ista, na Senatu Sveučilišta izglasana su duplo veća izdvajanja za poslovanje Rektorata, što će morati namiriti sami fakulteti izdvajanjima iz vlastitih proračuna. Kako tvrde, upravo će studenti biti ti koji će kroz rast cijena upisnina, potvrda i diploma snositi povećane ‘životne troškove’ Rektorata, kako je povećanje izdvajanja pravdao rektor Boras.

Foto: FB Studentski zbor Filozofskog fakulteta

Na ovotjednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, nakon što smo u nedjelju objavili namjeru uprave Sveučilišta da se na svim fakultetima podigne cijena školarina i ECTS boda, izglasano je kako te cijene ipak zasada ostaju nepromijenjene. No, istom odlukom Senata znatno su povećana izdvajanja za poslovanje Rektorata. Duplo veća izdvajanja od dosadašnjih rektor Damir Boras pravda povećanim ‘životnim troškovima’ Rektorata, pritom ne spominjući povećane životne troškove studenata.

Studenti bi posljedice ove odluke itekako mogli osjetiti na vlastitoj koži. Naime, veća izdvajanja za Rektorat istovremeno znači manje sredstava samim sastavnicamatj. fakultetima. Na sve to upozorio je Studentski zbor Filozofskog fakulteta, čiju jučerašnju objavu prenosimo u cijelosti.

Na Senatu donesena još opasnija odluka

Izdvojeni članak
senat sveučilište u zagrebu

Studenti, možete oprezno odahnuti: Zasad nema poskupljenja ECTS boda

– Nemojte prenagliti s veseljem oko obrane cijene ECTS bodova, na jučerašnjoj sjednici donesena je još opasnija odluka. Ta odluka jednako je neprihvatljiva i štetna za studente Sveučilišta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta. Sada će, umjesto povećanjem školarine, povećane troškove Rektorata morati platiti fakulteti izdvajanjima iz vlastitog proračuna. Troškovi Rektorata povećani su s 5% na 10%, što na razini cijelog Sveučilišta iznosi 15 milijuna kuna. Riječ je o znatnom povećanju koje može rezultirati samo pritiskom fakulteta na studente, tako da će u krajnjem slučaju studenti biti ti koji će kroz rast cijena upisnina, potvrda i diploma snositi povećane ‘životne troškove’ Rektorata, kako se izrazio rektor Boras. Naravno, odrazit će se to i na znanstvene, istraživačke i stručne djelatnosti, ali i na infrastrukturu na samim sastavnicama, naročito onima koje nemaju komercijalni izvor (dodatnog) prihoda.

Koji su to ‘životni troškovi’, nije nam poznato jer je rektor na upit nekih prisutnih na sjednici odbio razjasniti kako se troši novac. Uprava Sveučilišta dala je vrlo općenite razloge za povećanje, a navodno je jedan od njih povećanje davanja profesorima emeritusima. Podsjetimo da je mjesečni dodatak profesorima emeritusima, kojih Sveučilište u Zagrebu broji malo manje od dvije stotine, 1.833,59 kuna neto, dok za studente Sveučilišna stipendija iznosi samo 1000 kuna i studenti je primaju samo deset mjeseci, a socijalne stipendije ne postoje. To sve ponovno dokazuje kako postoji ozbiljni odmak od studenata i neosjetljivost na njihove životne i akademske potrebe. Sveučilištu nisu u primarnom fokusu studenti i odgajanje kvalitetnih mladih znanstvenika, nego grčevito držanje statusa quo, što rezultira stalnim rastom studentskog i građanskog nepovjerenja prema najvećem hrvatskom sveučilištu, stoji u objavi SZ-a Filozofskog.

O tome kako su raspodjeljena fianncijska sredstva na Sveučilištu pristigla iz državnog proračuna, čitajte ovdje.

___________________________

Više o ovoj temi pročitajte u nastavku:

Studenti, možete oprezno odahnuti: Zasad nema poskupljenja ECTS boda

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta oštro protiv Borasove ideje o višoj cijeni ECTS-a

Ministrica Divjak oštro protiv Borasove ideje o poskupljenju ECTS-a: Studenti pokrenuli peticiju

Boras i Sveučilište najavljuju poskupljenje ECTS-a za sve studente, a troše milijune kao nikada do sada