Pretraga

Tuga u akademskoj zajednici: Preminuo bivši dekan zagrebačkog faksa i ugledni znanstvenik

A- A+

Tužna vijest stiže sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta – u 78. godini života preminuo je bivši dekan i dugogodišnji profesor Ivan Habdija. Habdija je bio poznat u znanstvenim krugovima ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, autor je nekoliko sveučilišnih udžbenika i dobitnik nagrade ‘Ruđer Bošković’ za znanstvena dostignuća.

Ivan Habdija|foto: PMF/Pixabay

Akademska zajednica zavijena je u crno, preminuo je professor emeritus Ivan Habdija, dugogodišnji profesor i bivši dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Kako navode s PMF-a, Habdija je jedan od začetnika modernih ekoloških istraživanja slatkovodnih ekosustava u Hrvatskoj.

Promovirao razvoj modernih bioloških istraživanja

– Profesora Habdiju pamtit ćemo kao znanstvenika koji je uvijek promovirao razvoj modernih bioloških istraživanja, poznatog u znanstvenim krugovima u zemlji i inozemstvu, te kao profesora i mentora generacijama biologa, poručuju s PMF-a.

I njegove bogate biografije izdvajaju da je bio na čelnim funkcijama predstojnika Zoologijskog zavoda, pročelnika Biološkog odsjeka, prodekana i dekana fakulteta. Nesebično se, dodaju, svojim radom zalagao za ustanovu u kojoj je proveo radni vijek. Habdija je nakon završetka Gimnazije Bjelovar upisao, diplomirao, a potom i magistrirao biologiju upravo na PMF-u u Zagreb. Prvo se nakon studija zaposlio na njemačkom Federal Institute of Hydrobiology u Koblenzu (Njemačka).

Autor je brojnih udžbenika, dobitnik nagrade ‘Ruđer Bošković’

Habdija je doktorirao 1975., dvije godine kasnije postao je docent, izvanredni profesor ’83., a od 1986. do umirovljenja djeluje kao redoviti profesor zoologije na Biološkom odsjeku PMF-a.

– Znanstveno- istraživačku karijeru započeo je istraživanjem utjecaja otpadnih tvari na strukturu i raspored biocenoza u malim tekućicama. Rezultate je elaborirao u drugoj doktorskoj disertaciji iz biotehničkih znanosti 1989. godine. Nakon 1990. bavio se istraživanjima entropije akvatičkih biocenoza, njihove funkcionalne organizacije i protoka energije u njihovoj hranidbenoj mreži. Znanstvena postignuća izlagao je na mnogim međunarodnim znanstvenim kongresima i konferencijama u Europi i Americi. Napisao je nekoliko sveučilišnih udžbenika i objavio više od 100 znanstvenih priloga u znanstvenim časopisima. Dobitnik je državne nagrade ‘Ruđer Bošković’ za znanstvena dostignuća i otkrića u prirodnim znanostima 1999. godine. Profesor Habdija ostat će u trajnom sjećanju svih prirodoslovaca, posebno biologa i članova laboratorija, koje je mentorirao i s kojima je surađivao, poručuju s PMF-a.