Pretraga

U ISVU sustav stigao niz novosti za studente koji sudjeluju u razmjeni, naglasak je na jednoj stvari

A- A+

Učenike, roditelje i nastavnike s početkom polugodišta dočekao je niz novosti u e-Dnevniku o kojem skrbi CARNET. No, do promjena je došlo i u ISVU sustavu za visoka učilišta, a odnose se na studente koji sudjeluju u razmjeni, točnije administriranje njihove mobilnosti. Dodatan naglasak stavljen je na virtualnu mobilnost koja se posebice prakticirala za vrijeme pandemije.

Ilustracija: Unsplash

Kako je ovih dana priopćio Sveučilišni računski centar (Srce), u ISVU sustav uveden je cijeli niz funkcionalnosti vezanih uz administriranje mobilnosti studenata. Dodatni naglasak je na virtualnoj mobilnosti, kao i podršci administraciji vezanoj uz sudjelovanje visokih učilišta u međunarodnim mrežama sveučilišta.

Naglasak je na virtualnoj mobilnosti, studentima koji sudjeluju u njoj više nije potrebno izdavati OIB

Ovime su, navode iz Srca, stvoreni tehnički preduvjeti i za razmjene podataka između ISVU-a i informacijskih sustava europskih sveučilišta.

– Novosti se primarno odnose na uvođenje ESI-ja (European Student Identifier) kao dodatnog identifikatora studenta. Svim hrvatskim studentima je ESI dodijeljen već putem sustava AAI@EduHr (ESI hrvatskih studenata ima oblik ‘hr:’ + JMBAG). Ova velika izmjena u sustavu znači da za studente goste koji su na virtualnoj mobilnosti na  pojedinom visokom učilištu više nije potrebno izdavanje OIB-a. Studenti gosti na fizičkoj mobilnosti i dalje trebaju OIB, navode iz Srca.

Izdvojeni članak

Prije 30 godina na zagrebačkom faksu prvi je put prijavljen ispit preko studomata, ovako je izgledao

Gostujući studenti u Studomat se mogu prijavljivati podacima sa svog matičnog faksa

Uvođenjem ESI-ja je, ističu, ostvaren drugi veliki iskorak – eduGAIN autentikacija. Od sada se gostujući studenti mogu prijaviti u Studomat korištenjem svog elektroničkog identiteta koji im je izdan na njihovom visokom učilištu u inozemstvu. Dakako, pod pretpostavkom da su davatelji njihovih elektroničkih identiteta uključeni u eduGAIN federaciju. Drugim riječima, nije im potrebno kreirati elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

– Napominjemo da i sustav za e-učenje Merlin također podržava eduGAIN autentikaciju, te da učilišta mogu uspostaviti automatsku povezivost ISVU-a i Merlina. Time je znatno olakšana administracija gostujućih studenata, poglavito na virtualnoj mobilnosti, jer su podaci o upisanim predmetima gostujućih studenata razmijenjeni s platformom za e-učenje i omogućen im je ulaz u oba sustava putem njihovog ‘domaćeg’ elektroničkog identiteta, navode iz Srca.

Uz sve navedeno, proširena je funkcionalnost Studomata i modula Studiji i studenti – uvedeni su višejezični anketni obrasci za procjenu nastavnika.

– Tako sada studenti koji koriste Studomat na engleskom jeziku mogu pregledavati svoje podatke, prijavljivati ispite te ispunjavati anketne obrasce za procjenu nastavnika na engleskom jeziku, navode iz Srca.

Izdvojeni članak

Je li vraćanje prosjeka u e-Dnevnik dobar potez? ‘Mislim da je vraćeno u dobroj namjeri, ali…’

Dodan je i novi izbornik

Osim toga, u ISVU modul Studiji i studenti dodan je novi izbornik ‘Mreža sveučilišta’. Nove funkcionalnosti vezane uz mreže sveučilišta omogućuju: pregled podataka o mrežama sveučilišta koje evidentiraju stručnjaci Srca; evidenciju predmeta koji se predaju na visokom učilištu, a mogu se ponuditi i unutar mreže sveučilišta koje dolazni studenti mogu upisati; pregled podataka o studentima, upisanim predmetima i ocjenama na dolaznim i odlaznim mobilnostima koji su prebačeni iz mreže u ISVU i akcije kojima se ti podaci evidentiraju u ISVU-u .

– Podaci o ponudi predmeta u mreži sveučilišta, dolaznim i odlaznim mobilnostima su također izloženi putem REST API-ja kroz postojeće i nove resurse. Time je omogućena integracija i razmjena podataka s informacijskim sustavima pojedinih mreža sveučilišta, zaključuju iz Srca.