Pretraga

U Japanu se hvale porastom broja studentica medicine: Provjerili smo kakvi su omjeri u Hrvatskoj

A- A+

Po prvi puta u povijesti, otkako se vrši evidencija počevši sa 2013. godinom, japanske su studentice u većem broju upisale medicinske fakultete nego muškarci. Podaci su to službene statistike koji ilustriraju neizbježan trend, a čije je rušenje pokušano 2018. godine u velikom skandalu u toj državi. Provjerili smo i kako statistika izgleda na hrvatskim medicinskim fakultetima, a statistiku za prijemni ispit unazad pet godina ustupio nam je Medicinski fakultet u Zagrebu.

operacija-medicina-pixabay

Foto: Pixabay

Studentice u Japanu nadmašile su svoje muške kolege na prijemnim ispitima za medicinske fakultete. Vijest je to koja dolazi prvi puta nakon skandala u toj zemlji 2018. godine. Naime, tamošnja su sveučilišta priznala kako su namjerno rušila studentice i manipulirala uspjesima na prijemnim ispitima da bi se povećao broj liječnika, piše Guardian.

Sada je statistika jasna. Prema novim vladinim podacima, prošlog proljeća je 13,6 posto kandidatkinja položilo ispite na 81 medicinskom fakultetu, u usporedbi s 13,51 posto muškaraca. To je također i prvi put da su žene prošle bolje od svojih muških kolega otkako je Ministarstvo obrazovanja počelo voditi evidenciju 2013. Posljednji rezultati su preokret u odnosu na one u prethodnih osam godina, kada je stopa prolaznosti među muškarcima premašila onu žena za više od 2,05 postotnih bodova.

Afera i optužbe za seksizam

Kako je već spomenuto, japanski je akademski svijet potresla vijest 2018. godine o sustavnoj diskriminaciji studentica od strane tamošnjih deset najprestižnijih učilišta. Godinama ih se diskriminiralo na način da se njihovim rezultatima manipuliralo, pa su na prijemnim ispitima namjerno snižavani, kako bi ih se što manji broj upisivao, prenijeli smo vijest tada. Tadašnje su istrage pokazale kako je u isto to vrijeme muškim pristupnicima ispitu konačni rezultat bio nepravedno povećan. Smatralo se tada kako su žene sklonije napuštanju doktorske prakse zbog osnivanja obitelji, što je predstavljalo poseban problem usred nestašice liječnika u toj državi.

Danas su stvari drukčije. Od škola za koje je utvrđeno da su diskriminirale kandidatkinje, šest je imalo višu stopu prihvaćanja za žene nego za muškarce 2021., piše Guardian. Prvi put se trend proširio diljem zemlje, pa sada veći postotak žena od muškaraca koji završavaju godinu nije izoliran slučaj. Japanski dužnosnik ministarstva obrazovanja izjavio je kako novi podaci pokazuju kako žene više nisu u nepovoljnijem položaju na prijavama za mjesta na visoko konkurentnim japanskim medicinskim školama.

Izdvojeni članak
liječnici u operacijskoj sali

Neviđena diskriminacija na medicinskom fakultetu: Djevojkama namjerno oduzimali bodove na prijemnom ispitu

Trend u Hrvatskoj već desetljećima isti

Obratili smo se Medicinskom fakultetu u Zagrebu za statistiku na prijemnim ispitima koji se provode na tom fakultetu. Odgovaraju s podacima kako se unazad pet godina, omjer upisanih žena kreće oko 66 posto naspram 34 posto muškaraca, što sugerira kako je trend dugoročan.

Državni zavod za statistiku prati i udio muškaraca i žena koji su završili studij na bilo kojem visokom učilištu u Hrvatskoj, a njihovi podaci, očekivano, pokazuju kako je broj žena koji završi studij medicine na svakom Medicinskom fakultetu u gradovima Zagreb, Rijeka, Split i Osijek, uvijek veći. Treba izdvojiti Medicinski fakultet u Rijeci, gdje je 2020. godine taj fakultet završilo 156 žena naspram 45 muškaraca.

Kako se to prevodi u ukupni broj liječnika i liječnica, nakon što njihovo obrazovanje završi i rad u struci počne? Tablica ispod na to pitanje nudi odgovor.

dzs-doktori u hrvatskoj po spolu

Screenshot: DZS

Jasno se mogu vidjeti podaci udjela doktora po spolu u Hrvatskoj u zadnjih 60 godina, koje prikuplja HZJZ. Porast je konstantan, a iščitava se kako je već devedesetih godina prošlog stoljeća ukupni broj liječnica premašio broj muških kolega, a 2018. godine razlika je veća od 27 posto. Iste je godine napravljeno istraživanje i u Japanu, a podaci su pokazali kako usprkos trendovima porasta studentica na medicinskim fakultetima, broj liječnica je i dalje niži od većine razvijenih zemalja, te iznosi 21,9 posto. Usporedbe radi, zemlje OECD-a redovno prijavljuju rezultate iz kojih proizlazi prosjek od 46 posto liječnica, koliko je bio 2015. godine, prenosi Guardian.