Pretraga

U stožernu Agenciju za znanost imenovan novi predstavnik studenata: Znate li tko je on?

A- A+

Upravno vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanja, stožerne organizacije u resoru, dobilo je dvoje novih članova. Jedan od njih je novi predstavnik studenata, a drugi dolazi ispred veleučilišta i visokih škola.

AZVO tabla i Neven Pintarić

Foto: srednja.hr | Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Upravno vijeće Agencije za znanost i visoko obrazovanje dobilo je dvoje novih članova budući da je njihovim prethodnicima istekao propisani mandata.

Znate li tko je predstavnik studenata?

Hrvatski sabor je na prijedlog Hrvatskog studentskog zbora iz redova studenata za člana upravnog vijeća AZVO-a izabrao svog predsjednika Nevena Pintarića, inače studenta Ekonomskog fakulteta u Rijeci i tamošnjeg glavnog studentskog predstavnika pri riječkom sveučilištu. Hrvatski studentski zbor inače je krovno tijelo koje predstavlja studente na razini države.

– Za mene osobno, kao i za riječki Studentski zbor, velika je čast, ali i odgovornost, dobiti od svojih kolega priliku voditi HSZ u akademskoj godini 2021/2022. Pred nama je još jedna izazovna godina u kojoj studentske organizacije, više nego ranije, imaju obavezu brinuti o statusu i standardu studenata. Kako onom obrazovnom, kulturnom, socijalnom i društvenom, tako i standardu zdravlja i sigurnosti. Hrvatski studentski zbor mora biti mjesto rasprave i kreiranja rješenja za brojne teme poput studentskog smještaja, prehrane, stipendija i školarina kako bi se svim studentima, neovisno na kojem visokom učilištu studiraju, osigurao kvalitetan i primjeren studentski život, kazao je Pintarić kada je početkom akademske godine izabran za predsjednika Hrvatskog studentskog zbora.

Osim njega, u upravno je vijeće Agencije za znanost ušao i profesor Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays, a na prijedlog Vijeća veleučilišta i visokih škola gdje je trenutno predsjednik. Agencija za znanost i visoko obrazovanja javna je, neovisna i međunarodno priznata agencija koja se bavi osiguravanjem kvalitete u sustavu znanost i visokog obrazovanja. Jedna od ključnih stvari koje Agencija provodi su akreditacije.

Izdvojeni članak
hrvatski studentski zbor

Studenti, ovo su vaši predstavnici na državnoj razini: Upravo su izabrali novo vodstvo

Upravno vijeće je temeljno tijelo

U kratkim crtama, Agencije rukovodi ocjenjivanje visokih učilišta – sveučilišta, fakulteta, veleučilišta, visokih škola – ali i znanstvenih instituta. Svake godine na red dođe nekoliko znanstvenih i visokoobrazovnih institucija, a stručnjaci angažirani od strane AZVO-a ocjenjuju razne parametre. Na temelju ispitanog slaže se izvješće, nakon čega Akreditacijski savjet AZVO-a resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja daje preporuku – izdati potvrdu nekom faksu ili institutu, dati im pismo očekivanja i priliku da isprave nedostatke, ili jednostavno, ugasiti neki faks ili institut.

Upravno vijeće AZVO-a temeljno je upravljačko tijelo koje, među ostalim, a što se upravo događa, provodi i natječaj za izbor ravnatelja ili ravnateljice Agencije, a istovremeno je i odgovorno za zakonito poslovanje Agencije. Prisjetimo se skandala s bivšom ravnateljicom Jasminom Havranek kada su mediji otkrili da je honorarno surađivala s fakultetima koje Agencija za znanost, na čijem je ona čelu bila, ocjenjuje. Tada je upravno vijeće na čelu s predsjednicom Dijanom Vican, inače zadarskom rektoricom, koje nije znalo za honorarne angažmane bivše ravnateljice, jednoglasno iskazalo sumnju u sukob interesa, nakon čega je Havranek i sama podnijela ostavku.