Pretraga

U Zagrebu se otvara studentska poliklinika? To je upravo najavio dekan Medicinskog fakulteta

Studentska poliklinika dolazi na Sveučilište u Zagrebu. Otvorit će ju, nakon obnove jedne od ključnih zgrada, Medicinski fakultet, a studenti će tamo moći doći na pregled. Posebno će to pomoći onima koji studiraju van mjesta prebivališta pa nemaju pristup svojem obiteljskom liječniku. Najava je to koja dolazi nedugo nakon što su u saborsku proceduru ušle izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje medicinskim faksevima omogućavaju da otvore ordinacije za studente.

studentski liječnik u zagrebu (ilustracija)

Ilustracija: srednja.hr | Pexels

Medicinski fakultet u Zagrebu najstarija je institucija u državi na kojoj se može studirati medicina, a nedavno je proslavio svoju 105. rođendan.

Studentska poliklinika će konačno zaživjeti?

Tim je povodom održana i svečana sjednica koju je predvodio dekan Slavko Orešković. Utvrdio je kako faks obrazuje preko 60 posto svih doktora medicine. Tamo, slikovito, kazao je, dnevno diplomira jedan liječnik, odnosno postane specijalist. Zbog toga su baš oni odgovorni, kazao je Orešković, kao faks, za medicinsku povijest, sadašnjost i budućnost.

Da su odgovorni i za nešto konkretnije stvari poput zdravlja studenata na Sveučilištu u Zagrebu svjedoče i najave dekana u narednom periodu. Medicinski fakultet će, kazao je, izgraditi Studentsku polikliniku, a tamo će se pružati kako primarna tako i konzilijarno-specijalistička zdravstvena skrb.

Medicinski faks odlučio je tu polikliniku smjestiti u zgradi bivše Klinike za ortopediju. Ta je zgrada, podsjetimo, znatno oštećena u potresu pa prije svega mora proći obnovu. Kako je rekao Orešković, nakon obnove će postati zaštićeni građevinski spomenik i služit će upravo kao Studentska poliklinika.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet u Zagrebu

Studenti će po novome ići kod liječnika na Medicinski fakultet? Novi zakon je u pripremi

Novi propisi to omogućuju

Ova najava sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta ne dolazi bez temelja. Nedavno je u saborsku proceduru ušao Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je, kako smo pisali, propisano upravo da će medicinski fakulteti pri sveučilištima omogućiti zdravstvenu skrb za studente. Prvenstveno, za one koji žive van mjesta prebivališta pa nemaju pristup obiteljskom liječniku.

Izmjenama ovih propisa, koje moraju još proći drugo čitanje, amandmane i glasanje u Hrvatskom saboru, omogućit će se medicinskim faksevima diljem države da unutar svojih struktura organiziraju ordinacije i pruže studentima primarnu i specijalističku zdravstvenu skrb.

Tema je ovo, napomenimo, koja se već dugo provlači kroz medije, a već je niz garnitura u studentskom predstavništvu, posebno na Sveučilištu u Zagrebu najavljivao otvaranje poliklinike za studente koja bi uključivala čak i ginekološke te stomatološke preglede, uz liječnika obiteljske medicine. Unatoč pričama, nismo još ugledali ni jedno od navedenog.